dla wszystkich i o wszystkim
Każdego dnia się uczysz czegoś nowego niezależnie od wieku
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum dla wszystkich i o wszystkim Strona Główna
->
Chlebek i bułeczki :)
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
NIE
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Początki zawsze są trudne :)
----------------
Witam na moim forum :)
Kim jestem i kim jesteś ?
Oderwij się od codzienności .......
Dla wszystkich z problemami
----------------
Wasze problemy też dadzą sie rozwiązać !!!!
Czasami aby rozwiązać problem trzeba ......
Ciekawe zdjęcia dla każdego ...
----------------
Kobieta nie wzrokowiec ale popatrzeć też lubi ...
Dla panów też coś sie znajdzie napewno ..
A takie słodkie .. bynajmniej dla mnie ;)
Mieszanka wszystkiego ...
Internet .... czym jest i co nam daje ??? ......
----------------
Skarbnica wiedzy .......
Zawierane przyjaźnie a nawet miłość .....
Pamiętajmy że internet też uzależnia ....
Mój mały świat zamknięty w .....
----------------
Nasze chwile zadumy .....
Poetyckie chwile lub Wasze sentencje życiowe ....
Imprezy nie tylko młodziezowe ....
----------------
Przystanek Woodstock .....
Lednica .... wkońcu tam byliśmy ......
Ferie.....
Mój wymażony urlop .. moje wymażone wakacje ...
Życzenia i temu podobne sprawy ....
----------------
Życzenia na różne okazje .....
Walentynki i cała ta zadyma ....
Nasze PUPILE ....... i ich problemy ....
----------------
Psiaki ......
Koty ......
Króliczki miniaturki ........
Rybki ......
Chomiki ......
wszystko inne czego nie mozemy zaliczyc do innych tematow.......
----------------
Wasze pomysły ....
Swiat muzykiiiiii .......
----------------
Wszystko co można napisać o muzyce ....
Coś typowego dla kobiet .... świat kuchni ...
----------------
Ciasta i ciasteczka ....
Dania warzywne ...
Mieso !!!!!!!!!!!!
Chlebek i bułeczki :)
Wariacje z makaronem ...
Sałatki ....
Koktajle ... drinki ... i wszystko co można pić :)
RYBKA I ŚLEDZIK ...
PRZETWORY różne ...
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
MaŁa
Wysłany: Czw 22:15, 02 Mar 2006
Temat postu:
KAJZERKI MOJEJ ZNAJOMEJ
3 szklanki mąki
3/4 szklanki letniej wody
1 1/2 łyżeczki drożdży instant
1 1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki masła
Wszystkie składniki wymieszać w misce, wyrobić aż ciasto będzie odstawać od
ścianek miski. Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut, zostawić aby odpoczęło
na około 10 minut, potem jeszcze wyrobić przez chwilę, około 5 minut. Ciasto
powinno być prężne - o wyglądzie, konsystencji i lepkości plasteliny.
Przełożyć do lekko posmarowanej oliwą miski i zostawić do wyrośnięcia na
godzinę.
Wyrosnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować kulkę, lekko
spłaszczyć, ułożyc na blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut,
nie dłużej bo się bardzo napuszą i stracą konsystencję kajzerek.
Piec w nagrzanym do 225 stopni piekarniku przez 15-17 minut. Wystudzić na
drucianej siateczce.
milek
Wysłany: Wto 23:30, 28 Lut 2006
Temat postu:
Chałka
SKŁADNIKI
50 gr drozdzy
1 szklanka cieplego mleka (43 stopnie Celsjusza)
pol kostki masla (roztopionego)
3 szklanki maki (okolo)
4 zoltka
2/3 szklanki cukru
1/2 lyzeczki soli
WYKONANIE
Drozdze, mleko, 1 lyzke cukru, 2 lyzki maki wymieszac, odstawic na 5 minut. Reszte cukru i zoltka ubic na jasnozolto. Dodac do drozdzy, dodac sol, i 2 szklanki maki, wyrobic lekko. Dodac cieple roztopione maslo, wyrobic. Dodac tyle maki, aby ciasto sie nie kleilo do reki, ale im mniej maki, tym lepiej. Wyrobic, az bardzo gladkie, elastyczne. Odstawic do wyrosniecia na 30 minut, podzielic na trzy czesci, zrobic z nich dlugie walki, uplesc w warkocz. Podwinac konce pod spod, ulozyc na blasze posmarowanej maslem. Wyrosnac w cieplym miejscu, az bedzie trzy razy wieksze. Wstawic do zimnego pieca, nastawic temperature, i piec. Daje to ciastu mozliwosc dalszego rosniecia, bez obawy, ze sie zapadnie przy przenoszeniu. Gdy zlote, posmarowac zoltkiem roztrzepanym z odrobina wody, piec az brazowe. Wsadzic patyczek, jezeli czysty, wyjac ciasto i trzymac na blasze przez 5 minut, potem przelozyc na siatke do ostygniecia. Mozna do ciasta dodac rodzynki, gdy prawie wyrobione.
milek
Wysłany: Wto 22:55, 28 Lut 2006
Temat postu: Bułeczki i bagietki
Co prawda ja nie prubowałam jeszcze piec ale znalazłam przepis i może warto sprubować
BAGIETKI
Skladniki:
1 łyżka suchych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka soli 56 szklanek mąki pszennej
2 szklanki gorącej wody
1 białko jaja do glazury
Sposób przygotowania:
W głębokim naczyniu zmieszać drożdże, cukier, sól i 4 szklanki mąki z wodą. Wyrabiać ciasto dodając pozostałą mąkę, aż będzie miękkie i elastyczne, odpowiednie do dalszego wyrabiania. Wyłożyć ciasto na obsypaną mąką stolnicę, przy czym mąki używać tylko tyle ile trzeba, aby ciasto się nie kleiło. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. Ułożyć w posmarowanym tłuszczem naczyniu i odstawić na co najmniej 2 godziny, aż dwukrotnie urośnie.
Wyjąć ciasto na stolnicę i podzielić na 3 lub 4 równe części, w zależności od tego, jak długa ma być bagietka. Z każdej części uformować długi, cienki wałek, rolując ciasto do i od siebie.
Wierzch każdego z wałków posmarować ubitym na pianę białkiem lub wodą, a następnie posypać mąką. Bardzo ostrym nożem naciąć powierzchnię wałków, na skos, równolegle, kilka razy odległość między nacięciami ok. 10 cm. Pozostawić ciasto na ok. 30 minut, aby wyrosło. Piec w piekarniku o temperaturze 220°C, 30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
PORCJA DLA 4 OSÓB
Uwaga: Aby uzyskać chrupiącą skórkę, należy co 10 minut spryskiwać piekące się bagietki wodą
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin