dla wszystkich i o wszystkim
Każdego dnia się uczysz czegoś nowego niezależnie od wieku
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum dla wszystkich i o wszystkim Strona Główna
->
Ciasta i ciasteczka ....
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
NIE
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Początki zawsze są trudne :)
----------------
Witam na moim forum :)
Kim jestem i kim jesteś ?
Oderwij się od codzienności .......
Dla wszystkich z problemami
----------------
Wasze problemy też dadzą sie rozwiązać !!!!
Czasami aby rozwiązać problem trzeba ......
Ciekawe zdjęcia dla każdego ...
----------------
Kobieta nie wzrokowiec ale popatrzeć też lubi ...
Dla panów też coś sie znajdzie napewno ..
A takie słodkie .. bynajmniej dla mnie ;)
Mieszanka wszystkiego ...
Internet .... czym jest i co nam daje ??? ......
----------------
Skarbnica wiedzy .......
Zawierane przyjaźnie a nawet miłość .....
Pamiętajmy że internet też uzależnia ....
Mój mały świat zamknięty w .....
----------------
Nasze chwile zadumy .....
Poetyckie chwile lub Wasze sentencje życiowe ....
Imprezy nie tylko młodziezowe ....
----------------
Przystanek Woodstock .....
Lednica .... wkońcu tam byliśmy ......
Ferie.....
Mój wymażony urlop .. moje wymażone wakacje ...
Życzenia i temu podobne sprawy ....
----------------
Życzenia na różne okazje .....
Walentynki i cała ta zadyma ....
Nasze PUPILE ....... i ich problemy ....
----------------
Psiaki ......
Koty ......
Króliczki miniaturki ........
Rybki ......
Chomiki ......
wszystko inne czego nie mozemy zaliczyc do innych tematow.......
----------------
Wasze pomysły ....
Swiat muzykiiiiii .......
----------------
Wszystko co można napisać o muzyce ....
Coś typowego dla kobiet .... świat kuchni ...
----------------
Ciasta i ciasteczka ....
Dania warzywne ...
Mieso !!!!!!!!!!!!
Chlebek i bułeczki :)
Wariacje z makaronem ...
Sałatki ....
Koktajle ... drinki ... i wszystko co można pić :)
RYBKA I ŚLEDZIK ...
PRZETWORY różne ...
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
milek
Wysłany: Pon 0:50, 13 Mar 2006
Temat postu:
CASSATA LA SICILIA
ciasto:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 4 łyżki ciepłej wody
- 125 g cukru
- 75 g mąki
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
poza tym:
- 450 g twarogu 3-krotnie mielonego
- 100 g cukru
- 75 g czekolady
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
- 3-5 łyżek rumu lub winiaku
- 75 g kandyzowanu=ych owocó
- cukier puder do posypania
1. Żółtka utrzeć z cukrem i wodą. Utrzeć masło. Ucierając dodawać masę żółtkowo-cukrową. Na to przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.
2. Ciasto wylać do tortownicy o śr. 26 cm wyłożonej papierem i piec 25-30 min. w 200 stopniach. Upieczone wyjąć z formy i ostudzić.
3. Ser utrzeć z cukrem. Dodać rozpuszczoną czekoladę, cukier waniliowy, sól i winiak- utrzeć, dodać owoce.
4. Ciasto dwukrotnie przekroić, posmarować kremem, pozostawić w chłodnym miejscu. Posypać cukrem pudrem.
Ewa
Wysłany: Nie 3:24, 12 Mar 2006
Temat postu:
Bounty
Biszkopt czekoladowy:
5 jajek
1 niepełna szklanka maki tortowej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
20 dag masła
20 – 25 dag kokosu
cukier waniliowy
Polewa:
2 mleczne czekolady (20 dag)
12,5 dag margaryny
Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec w temperaturze 170-180 st. C. przez ok. 30 minut. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (ok. 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto.
Smacznego.
milek
Wysłany: Wto 23:10, 28 Lut 2006
Temat postu: Ciasta z różnych stron świata ...
Pumpkin pie - słynne amerykańskie ciastko z nadzieniem dyniowym
SKŁADNIKI
• 1 i 1/4 filiżanki mąki
• pół łyżeczki soli
• 4 łyżeczki zimnej wody
• 1/3 filiżanki margaryny
• 480 dkg dyni (jedna duża puszka)
• 3,4 filiżanki cukru
• 1 łyżeczka cynamonu
• pół łyżeczki soli
• pół łyżeczki imbiru
• 3 jajka
• 150 ml mleka zagęszczonego (niesłodzonego)
• pół filiżankki mleka
CIASTO
Wymieszać mąkę i sól. Dodać margarynę i posiekać wszystko nożem w kawałki wielkości ziarenek grochu. Przełożyć do miski. Spryskać miksturę jedną łyżką wody. Delikatnie ugniatać widelcem, przyciskając do brzegów miski. Powtarzać czynność, aż składniki się połączą. Uformować z ciasta kulę. Na posypaną mąką stolnicę przełożyć kulę ciasta i spłaszczyć ja ugniatając palcami. Zrolować ciasto, od środka aż po same brzegi, formując okrąg o średnicy ok. 30 cm. Podzielić ciasto delikatnie, nie rozciągając go, na 22 centymetrowe kawałki. Wyrównać wszystkie kawałki.
Nagrzać piekarnik do 190 stopni C.
NADZIENIE
W dużej misce zmiksować dynię, cukier, cynamon, imbir i sól. Następnie dodać jajka, i widelcem roztrzepać je z miksturą. Dodać mleko zagęszczone i mleko zwykłe, wszystko zmiksować. Kawałki ciasta poukładać na blasze. Wlać do każdego dyniowe nadzienie. Przykryć brzegi ciasta folią. Piec 25 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze 25 minut. Sprawdzić, czy nóż włożony do ciastka wychodzi suchy. Jeśli tak, wyjąć z piekarnika i odłożyć do wystygniecia.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin