dla wszystkich i o wszystkim
Każdego dnia się uczysz czegoś nowego niezależnie od wieku
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum dla wszystkich i o wszystkim Strona Główna
->
RYBKA I ŚLEDZIK ...
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
NIE
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Początki zawsze są trudne :)
----------------
Witam na moim forum :)
Kim jestem i kim jesteś ?
Oderwij się od codzienności .......
Dla wszystkich z problemami
----------------
Wasze problemy też dadzą sie rozwiązać !!!!
Czasami aby rozwiązać problem trzeba ......
Ciekawe zdjęcia dla każdego ...
----------------
Kobieta nie wzrokowiec ale popatrzeć też lubi ...
Dla panów też coś sie znajdzie napewno ..
A takie słodkie .. bynajmniej dla mnie ;)
Mieszanka wszystkiego ...
Internet .... czym jest i co nam daje ??? ......
----------------
Skarbnica wiedzy .......
Zawierane przyjaźnie a nawet miłość .....
Pamiętajmy że internet też uzależnia ....
Mój mały świat zamknięty w .....
----------------
Nasze chwile zadumy .....
Poetyckie chwile lub Wasze sentencje życiowe ....
Imprezy nie tylko młodziezowe ....
----------------
Przystanek Woodstock .....
Lednica .... wkońcu tam byliśmy ......
Ferie.....
Mój wymażony urlop .. moje wymażone wakacje ...
Życzenia i temu podobne sprawy ....
----------------
Życzenia na różne okazje .....
Walentynki i cała ta zadyma ....
Nasze PUPILE ....... i ich problemy ....
----------------
Psiaki ......
Koty ......
Króliczki miniaturki ........
Rybki ......
Chomiki ......
wszystko inne czego nie mozemy zaliczyc do innych tematow.......
----------------
Wasze pomysły ....
Swiat muzykiiiiii .......
----------------
Wszystko co można napisać o muzyce ....
Coś typowego dla kobiet .... świat kuchni ...
----------------
Ciasta i ciasteczka ....
Dania warzywne ...
Mieso !!!!!!!!!!!!
Chlebek i bułeczki :)
Wariacje z makaronem ...
Sałatki ....
Koktajle ... drinki ... i wszystko co można pić :)
RYBKA I ŚLEDZIK ...
PRZETWORY różne ...
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Gość
Wysłany: Czw 17:25, 23 Mar 2006
Temat postu:
Śledzik po kaszubsku
Składniki:
- 1 kg płatów śledziowych,
- 1 ketczup,
- 5 marchewek,
- 5 główek cebuli,
- 6 łyżek oleju,
- pieprz,
- vegeta,
- papryka ostra.
Jak przyrządzić?
Śledzie wymoczyć, pokroić w grubą kostkę. Marchew ugotować na pół miękko, zetrzeć na tarce jarzynówce, podsmażyć z 3 łyżkami oleju. Cebulę pokroić w pół ćwiartki, poddusić w 3 łyżkach oleju, po ostudzeniu dodać do śledzi razem z przyprawami i ketczupem.
Życzę smacznego - są przepyszne.
Potrzebne przybory:
Nóż i deska.
Jak podawać?
Z pieczywem.
Czas przygotowania:
Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Ewa
Wysłany: Czw 17:05, 23 Mar 2006
Temat postu:
PSTRĄG PIECZONY W SOLI
Składniki:
1 średni pstrąg na osobę (cały),
1 duża cytryna, bazylia (najlepiej prosto z krzaczka),
1/2 kg grubej soli + 1/4 szklanki wody (na rybę), pieprz
Jak przyrządzić?
Sprawioną i wypatroszoną rybę myjemy. W nacięcie wkładamy cienkie plasterki cytryny i listki bazylii. Pieprzymy. Sól mieszmy z wodą. Na blachę wykładamy około 1/3 soli. Kładziemy na to rybę. Do reszty soli dodajemy porwaną bazylię i obkładamy nią rybę. Całość powinna być przykryta warstwą soli! Wstawiamy do piekarnika do 180*C na około 25-30 minut. Po upieczeniu łatwo zeskrobać solną warstwę która jest twarda. Podajemy z ryżem i sałatką.
Potrzebne przybory:
blacha, nóż, miseczka do soli
Jak podawać?
W całości, z ryżem i warzywami (ja robię np. marchewkę na parze)
Czas przygotowania:
25-30 pieczenia + 15 minut przygotowanie
milek
Wysłany: Nie 15:57, 12 Mar 2006
Temat postu:
Ryba w zalewie pomidorowo-paprykowej
70 dkg filetów z ryby
1 szklanka wody
4 łyżki oleju
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
4 łyżki octu
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 srednie cebule
1 koncentrat pomidorowy (słoik)
1 papryka
2-3 liście laurowe
mąka
1-2 jajka
sok z cytryny
sól
pieprz
olej do smażenia
Rybę rozmrozić osuszyć w ręcznik papierowy skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą ale nie za mocno Jeśli filety są bardzo duże można podzielić na mniejsze kawałki, odstawić na 30 min Następnie moczyć w jajku i obtaczać w mące dociskając ja do ryby .Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano
Do garnka wlać wodę dodać olej ocet sól, cukier ,pokrojona w grubą kostkę paprykę ,pokrojoną w krążki cebule .przecier i przyprawy .Wszystko chwilkę gotować(aż papryka nie będzie na pół miękka) Ciepła rybe ułożyć w misce i zaląc gorącą zalewą warstwami rozkładac cebule i papryke Ostudzić najlepiej zostawić w lodówce do następnego dnia .Z zalewy zrobi sie dość gesty sos a rybka w smaku bedzie pomidorowo paprykowa .Naprawde smaczna polecam
milek
Wysłany: Pią 22:20, 10 Mar 2006
Temat postu:
DORSZ PO GRECKU
Składniki:
6 kostek filetów z dorsza
8 sporych cebul,
2 pomidory,
1/2 szklanki oliwy,
2 łyżki masła,
2 cytryny,
2 ząbki czosnku,
2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek skroić, podsmażyć na oliwie na złoty kolor.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
Włożyć posolone filety.
Obłożyć je usmażoną cebulą z czosnkiem.
Na każdym filecie położyć plasterki pomidora i cytryny.
Skropić to wszystko 1/2 szklanki wody.
Piec w temp. 190*C przez 30 minut.
Polać sosem powstałym przy pieczeniu.
Podawać na gorąco do pieczywa.
milek
Wysłany: Pią 22:19, 10 Mar 2006
Temat postu:
RYBKA PO JAPOŃSKU
Składniki:
1kg ryb
Ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mleka 1/2szklanki wody 1 jajko 1 łyżka Vegety
4 cebule
1 słoik ogórków konserwowych
1 słoik papryki konserwowej
Zalewa: 2 szklanki wody 1/2 szklanka oleju 4 łyżki ketchupu 3 łyżki octu sól do smaku
Przygotowanie:
Ryby usmażyć w cieście naleśnikowym.
Cebulę ogórki, paprykę pokroić w kostkę.
Układać w naczyniu warstwę ryb, kostek, ryb itd.
Zagotować zalewę, przestudzić i zalać warstwy zalewą.
milek
Wysłany: Pią 22:18, 10 Mar 2006
Temat postu: RYBKI RÓŻNE ....
RYBKA PO BASKIJSKU
Składniki
3/4 kg filetów rybnych (sola, dorsz, flądra, mintaj)
1/4 filiżanki sosu z krewetek (sprzedawany w butelkach w dziale z produktami pochodzenia orientalnego)
1/2 filiżanki wytrawnego białego wina
1/2 filiżanki zmiażdżonych pomidorów
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki bazylii lub oregano
3 łyżki posiekanej szalotki
1 liść laurowy
Brytfannę smarujemy olejem i układamy w niej rybę i pozostałe składniki oprócz pieprzu, przykrywamy i gotujemy przez 15 min. Usuwamy liść laurowy, a rybę przekładamy na gorący półmisek i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zwiększamy ogień i gotujemy pozostały sos, aż większość wody wyparuje (nie należy jednak dopuścić do stanu wrzenia). Gotowym sosem polewamy rybę i posypujemy pieprzem.
Danie podajemy gorące. wartość odżywcza jednej porcji: 196 kcal, 9% tłuszczu, 15% węglowodanów, 76% białek.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin