Autor Wiadomość
Ania
PostWysłany: Wto 15:28, 14 Mar 2006    Temat postu:

Kostki kokosowe
Ciasto
45 dag mąki
2 jajka
1/3 kostki margaryny
25 dag drobnego cukru
3 łyżki płynnego miodu
3/4 szkl. mleka
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy

Jajka ubić z cukrem i miodem, dodać pokrojoną na małe kawałki margarynę, dobrze utrzeć. Wsypać mąkę z proszkiem, wlać mleko, aromat i wymieszać. Piec ok. 20 min. Ostudzone ciasto pokroić na kwadraty.

Polewa

1 kostka masła
1 szkl. cukru
1 szkl. mleka
5 dag kakao
20 dag wiórków kokosowych
kieliszek wódki

Zagotować składniki polewy. Po zdjęciu rondelka z ognia wlać wódkę.
Kostki ciasta maczać w gorącej polewie i obsypać wiórkami.
Najlepsze są za 2-3 dni.



Smile to dołączam się i ja skoro wziełać coś od Ciebie to i zostawiam dla innych buziaczek dla Was Smile
Rafał
PostWysłany: Pią 22:02, 10 Mar 2006    Temat postu:

RAFAELLO W KULKACH

Składniki:

- 1 kg. orzechów laskowych,
- wiórki kokosowe,
- 1 czarna czekolada w proszku

Sposób przygotowania:

Orzecha jak najmocniej i jak najgrubiej moczymy w czekoladzie, najlepiej czarnej, i od razu gdy zamoczymy, kładziemy go do miseczki z wiórkami kokosowymi, żeby się cały w nich zanurzył. Całość wykładamy na talerzyk, tak żeby się tylko nie ściskały i wkładamy do lodówki na 1 - 1,5 godz.

Dodatkowe uwagi:

Jeśli czekolada nie będzie chciała się przyklejać do orzechów, to oznacza, że orzech jest zbyt śliski lub za stary.
Rafał
PostWysłany: Pią 21:59, 10 Mar 2006    Temat postu:

KREMÓWKI

Składniki:

krem:
- 1 l mleka
- 20 dag cukru
- 15 dag mąki krupczatki
- 30 dag masła
- 3 żółtka
- 1,6 dag cukru waniliowego
ponad to:
- 30 dag gotowego, mrożonego ciasta francuskiego
- słoik dżemu lub konfitury malinowej
- cukier puder

Przygotowanie:

1. Ciasto rozmrozić. Podzielić na 2 jednakowe prostokąty. Wyłożyć każdy do 2 blach przepłukanych zimną wodą. Piec 10-12 min. w 220 stopniach.
2. Z cukru pudru i wody zrobić lukier i pokryć nim jeden upieczony placek ciasta.
3. Krem: Z mleka, mąki i cukru, cukru waniliowego ugotować budyń. Przestudzić. Masę zmiksować z żółtkami i utartym masłem.
4. Suchy placek posmarować konfiturą, kremem, przykryć drugim (polukrowanym) plackiem.
milek
PostWysłany: Wto 23:26, 28 Lut 2006    Temat postu:

Brawo MaŁa cieszę się ze udzielasz się ja dodam moze małe efektowne ciastka ale za to dla mnie są boskie ciastka które robiła moja babcia i gdy byłam małym brzdącem to były najcudownijesze ciastka jakie można było sobie wyobrazić ahhhhhh Mója dziecinna podróż kulinarna

AMONIACZKI

SKŁADNIKI
40 dag (2 szklanki) mąki,
10 dag margaryny,
15 dag (8 łyżek) cukru,
szklanka mleka,
2 jaja,
łyżeczka sypkiego amoniaku,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
tłuszcz do blachy

[size=14]WYKONANIE
Mleko zagotować. We wrzącym rozpuścić amoniak, ostudzić. Jaja utrzeć z cukrem i margaryną, dodać przesianą mąkę, ostudzone mleko i cukier waniliowy. Szybko zagnieść ciasto (powinno mieć konsystencje ciasta pierogowego) i pozostawić w lodówce do następnego dnia. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wykroić małe ciasteczka, ułożyć je na lekko natłuszczonej blasze i piec w gorącym piekarniku, aż się zrumienią. Amoniaczki można przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu przez dłuższy czas.
MaŁa
PostWysłany: Wto 22:47, 28 Lut 2006    Temat postu: Pączki , eklery , napoleonki itp

EKLERYYYYYYY

Składniki:

Ciasto
1 szklanka wody
4 łyżki margaryny
1 szklanka przesianej mąki
3 roztrzepane jajka

Masa:

1 szklanka tłustej śmietany
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki likieru kawowego lub
1 łyżka mocnej czarnej kawy
Polewa czekoladowa
1 1/2 szklanki gorzkiej czekolady
1/4 szklanki śmietany

Sposób wykonania:

1. Wlać wodę do rondla, włożyć margarynę, podgrzewać na małym ogniu do stopienia margaryny i zagotowania wody.
Zdjąć z ognia i dodać mąkę, szybko mieszając.
Przenieść znów na ogień, stale mieszać, aż mieszanina uformuje kulkę wokół łyżki. Ostudzić.
2. Stopniowo dodawać jajka, dobrze ubijając.
Łyżeczką wykładać ciasto na natłuszczoną blachę, popryskać zimną wodą.
3. Piec w nagrzanym piekarniku 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec dalej 30 minut na złoty kolor.
Przekłuć ciastka, aby dać ujście parze.
Ostudzić w miejscu wolnym od przeciągu.
4. Ubić śmietanę na sztywno, dodając cukier puder i likier kawowy.
Napełnić ciastka.
Polać polewą czekoladową

Składniki:

Wystarcza na 20 sztuk
Piec w temperaturze 180°c
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 50 min
Kalorie 170 sztuka
Tłuszcz 8 g sztuka

Powered by phpBB © 2001,2002 phpBB Group