milek |
Wysłany: Wto 23:21, 28 Lut 2006 Temat postu: TORYYYYYYY |
|
TORT PTYSIOWY
Tortownica o śr. 26 cm
CIASTO:
szklanka mleka
2/3 kostki masła
szczypta soli
2 łyżeczki cukru
2 szklanki mąki
8 jajek
WYKONANIE:
Mleko przelać do garnka i dolać ok. 150 ml wody. Dodać masło, sól oraz cukier i zagotować. Następnie wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką tak długo, aż ciasto będzie odklejać się od dna. Przestudzić, a następnie miksować, dodając po jednym jajku. Ciasto podzielić na 4 części i w natłuszczonej tortownicy upiec 4 krążki. Każdy krążek piec ok. 15 minut, w temp. 240 stopni C.
DODATKOWO:
6 mandarynek bez pestek (75 dag)
6 łyżek likieru pomarańczowego,
15 dag dżemu brzoskwiniowego
750 ml śmietany kremówki
3 opakowania zagęstnika do śmietany
5 łyżek cukru pudru.
WYKONANIE:
Śmietanę dobrze schłodzić w lodówce. Mandarynki obrać i podzielić na cząstki, starając się zostawiać jak najmniej białych błonek. W misce wymieszać 10 dag dżemu z 4 łyżkami likieru, dodać przygotowane mandarynki i ponownie wymieszać. Pozostały dżem wymieszać z resztą likieru pomarańczowego. Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodając zagęstniki i cukier puder. Jeden krążek ciasta włożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, posmarować go dżemem z likierem i wyłożyć 2/3 mandarynek. Następnie rozsmarować 1/3 bitej śmietany, położyć drugi krążek ciasta, lekko go docisnąć i posmarować dżemem z likierem. Na drugim krążku rozłożyć pozostałe mandarynki i rozsmarować na nich 1/3 śmietany. Na wierzchu położyć trzeci krążek i lekko docisnąć. Wierzch posmarować pozostałym dżemem z likierem oraz resztą bitej śmietany i tort na godzinę wstawić do lodówki. Na koniec ostatni krążek ciasta połamać na małe kawałeczki. Tort ostrożnie wyjąć z formy, położyć na paterze i wierzch oraz boki posypać kawałeczkami ciasta. |
|