Autor Wiadomość
Ewa
PostWysłany: Nie 3:30, 12 Mar 2006    Temat postu:

Tort kokosowo-kawowy

Blaty kokosowe:
8 białek
40 dag kokosu
1 1/2 szklanki cukru
aromat rumowy
Masa:
25 dag masła
4 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
1 łyżka spirytusu
aromat rumowy
Do dekoracji:
2 łyżki kokosu
1 łyżka kawy mielonej

Sposób wykonania:
Składniki podane na blaty kokosowe podzielić na 2 części i zrobić osobne 2 placki:

Z 4 białek ubić pianę, a gdy będzie już sztywna wsypać 3/4 szklanki cukru i dalej ubijać. Wymieszać z 20 dag kokosu i aromatem rumowym. Wylać na wysmarowaną tłuszczem tortownicę o średnicy 23-25 cm i piec około 35 minut w temperaturze 150-170 st. C.

Z żółtek i cukru utrzeć gładki kogel-mogel. Masło starannie utrzeć i wciąż ucierając dodawać po trochu masę jajeczną, spirytus i aromat, a na końcu kawę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody.

Upieczone blaty ostudzić i przełożyć połową kremu. Resztą kremu posmarować wierzch i boki tortu.

Udekorować kokosem wymieszanym z kawą. Tort schłodzić w lodówce.

Smacznego


milek
PostWysłany: Wto 23:21, 28 Lut 2006    Temat postu: TORYYYYYYY

TORT PTYSIOWY

Tortownica o śr. 26 cm

CIASTO:
szklanka mleka
2/3 kostki masła
szczypta soli
2 łyżeczki cukru
2 szklanki mąki
8 jajek

WYKONANIE:
Mleko przelać do garnka i dolać ok. 150 ml wody. Dodać masło, sól oraz cukier i zagotować. Następnie wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką tak długo, aż ciasto będzie odklejać się od dna. Przestudzić, a następnie miksować, dodając po jednym jajku. Ciasto podzielić na 4 części i w natłuszczonej tortownicy upiec 4 krążki. Każdy krążek piec ok. 15 minut, w temp. 240 stopni C.

DODATKOWO:
6 mandarynek bez pestek (75 dag)
6 łyżek likieru pomarańczowego,
15 dag dżemu brzoskwiniowego
750 ml śmietany kremówki
3 opakowania zagęstnika do śmietany
5 łyżek cukru pudru.

WYKONANIE:
Śmietanę dobrze schłodzić w lodówce. Mandarynki obrać i podzielić na cząstki, starając się zostawiać jak najmniej białych błonek. W misce wymieszać 10 dag dżemu z 4 łyżkami likieru, dodać przygotowane mandarynki i ponownie wymieszać. Pozostały dżem wymieszać z resztą likieru pomarańczowego. Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodając zagęstniki i cukier puder. Jeden krążek ciasta włożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, posmarować go dżemem z likierem i wyłożyć 2/3 mandarynek. Następnie rozsmarować 1/3 bitej śmietany, położyć drugi krążek ciasta, lekko go docisnąć i posmarować dżemem z likierem. Na drugim krążku rozłożyć pozostałe mandarynki i rozsmarować na nich 1/3 śmietany. Na wierzchu położyć trzeci krążek i lekko docisnąć. Wierzch posmarować pozostałym dżemem z likierem oraz resztą bitej śmietany i tort na godzinę wstawić do lodówki. Na koniec ostatni krążek ciasta połamać na małe kawałeczki. Tort ostrożnie wyjąć z formy, położyć na paterze i wierzch oraz boki posypać kawałeczkami ciasta.

Powered by phpBB © 2001,2002 phpBB Group