Autor Wiadomość
MOONA
PostWysłany: Sob 22:59, 17 Cze 2006    Temat postu:

ja tam lubie babke nawet uwielbiam ale przepis dolacze kiedy indziej Razz
Gość
PostWysłany: Wto 15:33, 14 Mar 2006    Temat postu:

Stefanka
3 szkl. mąki
1 łyżeczka czubata sody
1 jajko
1 szkl. cukru
2 czubate łyżki miodu
2 łyżki mleka
1 łyżka masła

Mąkę, sodę i jajko razem wymieszać. Cukier, miód, mleko i masło rozpuścić na gorąco. Rozpuszczony wrzątek wlać do ciasta w misie i wyrobić. Podzielić ciasto na 6-7 placków. Upiec każdy osobno na blasze wysmarowanej tłuszczem.
Przełożyć masą budyniową.



Fantazja
Biszkopt
5 jajek
1 szkl. cukru
1,5 szkl. mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa
1 masło
2 szkl cukru pudru
4 łyżki żelatyny (rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody)
2 galaretki kolorowe
5 jaj

Utrzeć masło z 5 żółtkami z cukrem. Ostudzoną żelatynę wlać do masy ciągle ucierając. Dodać pokrojone w kostkę galaretki i ubite białka. Wlać masę na przekrojony biszkopt. Polać polewą.



Pocałunek murzyna
Ciasto
1,5 szkl. cukru
2 szkl. śmietany
2 szkl. mąki
2 jajka
2 łyżeczki sody
2 łyżki octu
6 łyżek maku
4 łyżki kakao
bakalie - drobno posiekać

Utrzeć jajka z cukrem, dodać śmietanę, mąkę wymieszaną z sodą, ocet. Wyrobić. Podzielić na 3 części (będzie 3 x po 12 łyżek). Do I dodać sparzony i skręcony mak, do II kakao, do III posiekane bakalie.

Krem
6 jajek
1,5 szkl. cukru
2 kostki masła
3 łyżki mąki
2 szkl. mleka

Utrzeć jajka z cukrem, dodać mąkę i stopniowo ciepłe mleko (nie gorące) ciągle mieszając. (Zagotować na parze żeby się nie przypaliło do zgęstnienia), wystudzić. Utrzeć masło i dodawać zimną masę. Ostudzone placki przełożyć kremem. Polać polewą.

Ania
PostWysłany: Wto 15:30, 14 Mar 2006    Temat postu:

Palestyna
1,5 szkl. mąki
1,5 szkl. cukru pudru
1,5 kostki masła roślinnego
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek: wódki, kakao i ciepłej wody

Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po jednym żółtku następnie po łyżce wódki, kakao i ciepłej wody. Odłożyć 1/5 kremu do przełożenia ciasta.
Do pozostałej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a następnie pianę z białek.
Piec w małej tortownicy 45 min.
Po upieczeniu przełożyć kremem.

Gość
PostWysłany: Pon 23:45, 13 Mar 2006    Temat postu:

Ciasto kokosowo ananasowe z kremem
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka,
- 1 szkl. cukru,
- 6 łyżek gorącej wody,
- 10 łyżek oleju,
- ¾ szkl. mąki,
- ½ szkl. mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Piec około 30 minut w temp. ok. 180 – 200 C.

Ciasto kokosowe: - 4 białka,
- 1 szkl. cukru,
- 1 paczka kokosów ok 10 dkag,
- piec około 40 min.

Krem:
- 1 szkl. soku z ananasa,
- 1 szkl. wody,
- 6 łyżek cukru,
- 4 żółtka,
- 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru,
- 1 masło.

Żółtka wymieszać z sokiem, budyniem i cukrem wodę zagotować i wlać budyń. Utrzeć masło dodać wystudzony budyń i na końcu pokrojone w kostkę ananasy.

Jak przyrządzić?

Uwagi:
Kolejność od spodu:
- biszkopt,
- krem,
- ciasto kokosowe.


Ewa
PostWysłany: Pon 23:37, 13 Mar 2006    Temat postu:

Ciasto toffi

Składniki:
Ciasto:
- 50d ag mąki,
- 0,5 szklanki cukru pudru,
- 15 dag miodu,
- 0,5 kostki margaryny,
- 2 jaja,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Krem:
- 0,5 l śmietanki kremówki (36%),
- 3 łyż. żelatyny.

Polewa:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego.

Do dekoracji:
- 10 dag posiekanych orzechów włoskich.

Jak przyrządzić?
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Dwa identyczne prostokąty formy posmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przenieść do form i piec około 15 minut w temp. 200 C. Mleko w puszce wstawić do garnka z wodą i gotować przez 3 godz. Śmietanę ubić na puszystą masę. Nastepnie dodać do niej wcześniej rozpuszczoną żelatynę. Kremem przełożyć dwa upieczone i ostudzone placki. Na wierzchu ciasta rozsmarować mleko (tw. toffi). Posypać posiekanymi orzechami.

Potrzebne przybory:
2 ręce, piekarnik, blacha.


Uwagi:
Zamiast ciasta z przpisu można upiec biszkopt kakaowy... też dobre i łatwiejsze.

Czas przygotowania:
Przez 3h gotuje się mleko słodzone, ok.15 minut piecze się ciasto...

Ewa
PostWysłany: Pon 23:35, 13 Mar 2006    Temat postu:

Cappuccino

Składniki:
Biszkopt: 4 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 4 łyżki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka kakao. Krem: kostka margaryny, pół szklanki cukru, 2 szklanki mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 żółtka, 3 łyżki kawy cappuccino (najlepiej waniliowej lub śmietankowej). Bita śmietana: 2 Śnieżki, półtorej szklanki mleka, 2 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy.

Jak przyrządzić?
Biszkopt: Odzielić żółtka od białek, ubić pianę z białek. Dodawać do niej pozostałe składniki, ucierając mikserem (żółtka po jednym). Piec 20 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Krem: 1 szklankę mleka i cukier zagotować. W drugiej szklance mleka roztrzepać mąkę, żółtka i kawę. Wlać do gotowanego mleka i gotować kilka minut (aby się zagotowało). Wystudzić i utrzeć z margaryną. Bita śmietana: Wszystko razem zmiksować. Wykonanie całości: Na biszkopt nałożyć krem, następnie ubitą śmietanę. Na wierzch zetrzeć czekoladę lub posypać kakao.


Uwagi:
Bitą śmietanę można zrobić w inny sposób, np. ubijając kremówkę ze Śnieżką lub Śmietana-fix (zależy od własnej inwencji:))

Czas przygotowania:
Czas bardzo przybliżony:)
Ewa
PostWysłany: Pon 23:34, 13 Mar 2006    Temat postu:

Cappuccino

Składniki:
- 3 paczki biszkoptów okrągłych,
- 1 margaryna Palma,
- 5 żółtek,
- 1 całe jajko,
- 2 szklanki mleka w proszku,
- 3 serki homogenizowane waniliowe,
- 2 łyżki żelatyny,
- 3,5 łyżki kawy naturalnej rozpuszczalnej,
- 3/4 szklanki cukru.
Jak przyrządzić?
Żółtka i jajko ubić z cukrem na parze, następnie ostudzić ciągle ubijając. Margarynę ucierać dodając po trochu ubite jajka. Następnie dodać serki i mleko w proszku ciągle ucierając. Kawę zaparzyć w 2 szklankach wrzątku, ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance gorącej wody, ostudzić dodać do masy. Biszkopt moczyć szybko w kawie i układać w tortownicy.
Na biszkopty kłaść krem potem ciastka moczone w kawie, następnie resztę kremu i znowu ciastka. Pierwszą i ostatnią warstwę powinny stanowić biszkopty.
Polać polewą czekoladową, wstawić na 2 godziny do lodówki.

Ewa
PostWysłany: Nie 3:41, 12 Mar 2006    Temat postu:

Ciasto z Kremem Kokosowym

Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1/2 litra mleka
25 dag kokosu
25 dag masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 kieliszek spirytusu
2 galaretki pomarańczowe

Sposób wykonania:
Ubić białka, dodać cukier, następnie żółtka, ubić. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Upiec biszkopt, ostudzić i podzielić na 2 części.

Mleko zagotować, wsypać kokos, prażyć ok. 10 minut. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając po trochu prażony kokos, na końcu dodać spirytus. Krem podzielić na 2 części.

Na biszkopt wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim biszkoptem, resztą kremu. Na ciasto wylać tężejącą galaretkę przygotowaną według przepisu na opakowaniu.



Gość
PostWysłany: Nie 3:38, 12 Mar 2006    Temat postu:

Ptasie mleczko

Biszkopt:
4 jajka
0,6 szklanki mąki pszennej
0,6 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
60 dag białego sera
kostka masła
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
galaretka truskawkowa
"Ptasie mleczko":
3 białka
3 łyżki cukru
galaretka cytrynowa
Do dekoracji:
kokos
Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem rumowym.

Masło utrzeć z żółtkami, dodać cukier i zmielony 2 razy ser. Następnie dodać tężejącą galaretkę truskawkową rozpuszczoną w 1 szklance wody. Masę wyłożyć na biszkopt.

Białka ubić z cukrem, dodać tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1 szklance wody i wyłożyć na masę z serem.

Posypać kokosem i włożyć do lodówki na 3 godziny.

Smacznego



Ewa
PostWysłany: Nie 3:34, 12 Mar 2006    Temat postu:

Bananowiec z brzoskwiniami

Składniki:
biszkopt z 4 jajek
1 kg bananów
kostka masła
3 jajka
3/4 szklanki cukru do białek
3/4 szklanki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
1 galaretka wiśniowa
puszka brzoskwiń

Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.

Masło utrzeć z cukrem pudrem, żółtkami, dodać starte na tarce o dużych oczkach banany i jedną tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w jednej szklance wody. Masę wyłożyć na biszkopt.

3 białka ubić z cukrem, dodać drugą tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1 szklance wody. Wyłożyć na masę z bananami.

Na białkową masę poukładać plasterki brzoskwiń i zalać tężejącą galaretką wiśniową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.

Ciasto wychodzi bardzo wysokie, należy więc zrobić tzw. nadstawki korzystając np. z folii aluminiowej i wykałaczek dla jej usztywnienia. Ciasto włożyć do lodówki. Ciasto jest pyszne po 2 dniach.

Smacznego


Ewa
PostWysłany: Nie 3:28, 12 Mar 2006    Temat postu:

Ciasto toffi z biszkoptami

Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
0,6 szklanki mąki pszennej
0,6 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1/2 litra śmietany 30%
2 opakowania ‘śmietan-fix’
cukier waniliowy
1-2 łyżek cukru pudru
Poncz:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki gorącej wody
Ponadto:
1 puszka mleka słodzonego
ok. 30 dag okrągłych biszkoptów
2 galaretki brzoskwiniowe

Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i nasączyć ponczem.

Mleko słodzone gotować 3 godz. w puszce na karmel. Lekko ostudzić i wylać na biszkopt. Następnie ułożyć biszkopty nasączone ponczem, a na nie ubitą śmietanę z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i wymieszaną z ‘śmietan-fix’. Wierzch ciasta zalać tężejącą galaretką, rozpuszczoną wcześniej w 3 szklankach gorącej wody.
Schłodzić w lodówce.

Smacznego.


Ewa
PostWysłany: Nie 3:26, 12 Mar 2006    Temat postu:

Ciasto toffi ze śmietaną

Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
0,5 szklanki mąki pszennej
0,6 szklanki cukru
1 1/2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa toffi:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
3/4 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
Masa śmietankowa:
0,75 litra śmietany 30%
3 opakowania "śmietan-fix"
cukier waniliowy
Do dekoracji:
kawa mielona

Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i nasączyć kawą rozpuszczalną (1 łyżeczka na ok. 1/2 szklanki wody).

Mleko słodzone gotować ok. 1 1/2 godz. w puszce zanurzonej w wodzie. Lekko ostudzić i wylać na biszkopt. Toffi posypać pokrojonymi orzechami włoskimi.

Słodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym, następnie wsypać "śmietan-fix", delikatnie wymieszać i wyłożyć na ostudzone toffi.

Wierzch ciasta udekorować kawą mieloną. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.


Ewa
PostWysłany: Nie 3:17, 12 Mar 2006    Temat postu:

Vínarterta

Skład:
1 kostka margaryny lub masła (miękkiego)
1 szklanka cukru
2 jajka (małe)
4 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu
1/2 szklanki mleka (lub do właściwej konsystencji)
1 i 1/2 szklanki dżemu rabarbarowego lub śliwkowego
Sposób wykonania:
Rozetrzeć masło z cukrem. Dodawać jajka po jednym ubijając. Dodać mąkę, proszek, kardamon. Wlewać mleko i mieszać. Zagniatać ciasto aż będzie gładkie. Powinno być miękkie i lekko kleiste. Uformować kule z ciasta, włożyć do woreczka foliowego i schłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę. Nagrzać piekarnik do 190°C. Ciasto podzelić na 6 części i rozwałkować je do średnicy ok. 20 cm, rozłożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i piec przez 12 min lub do momentu aż brzegi będą brązowieć. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto posmarować dżemem, ostudzić, zawinąć w folię i trzymać tak przez przynajmniej parę dni. Kiedy zostawimy ciasto w chłodnym miejscu, może ono leżeć nawet parę tygodni i z "wiekiem" nabiera coraz lepszego smaku!



Ewa
PostWysłany: Nie 3:14, 12 Mar 2006    Temat postu:

Bananowiec

Składniki:
Ciasto:
• 4 jajka
• 1 szkl cukru
• 1 szkl mąki
• 1 kostka margaryny
• 3 łyżki mąki ziem.
• 2 łyżeczki proszku do piecz.
• 2 łyżki kakao
• 1 cukier waniliowy
Masa:
• 1/2 szkl cukru
• 1 kostka masła
• 3 żółtka
• 1,5 kg bananów
• 1 galaretka cytrynowa

Sposób przyrządzenia:
Ciasto: jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę z proszkiem, kakao, roztopioną margarynę, wylać do formy, piec około 45 min w 180 stopni. Przekroić na pół.
Krem: galaretkę rozpuścić tak jak w przepisie, masło utrzeć z cukrem, ciągle ucierając dodać po jednym żółtku, potem banany pokrojone w plastry i tężejącą galaretkę, wymieszać, przełożyć ciasto, na wierzchu można wylać jeszcze jedną galaretkę


Ewa
PostWysłany: Nie 3:13, 12 Mar 2006    Temat postu:

SNIKERS

Składniki:
Ciasto:
• 60 dkg mąki
• 3/4 szklanki cukru
• 2 jajka
• 20 dkg margaryny Kasi
• 3 łyżki mleka
• 3 łyżki miodu
• 2 łyzeczki sody oczyszczonej
• 1 opakowanie cukru waniliowego
Polewa orzechowa:
• 1/2 kostki margaryny Kasi
• 4 łyżki cukru
• 2 łyzki miodu
• 20 dkg posiekanych orzechów włoskich
Krem 1:
• 1 opakowanie budyniu śmietankowego
Krem 2:
• 1 puszka skondensowanego mleka słodkiego


Wykonanie:
1] Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przesianą przez sito, na stolnicę posiekać z Kasia. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części.
2] Trzy identyczne formy {20 na 30} posmarować Kasią i wyłożone papierem do pieczenia, wylepić cienko ciastem. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową i upiec razem z pozostałymi.
3]Ugotować budyń śmietankowy wg. przepisu na opakowaniu zużywając o 1/3 mleka mniej, niż podano w przepisie.
4] Puszkę z mlekiem wstawić do garnka z wodą i gotować 3 godz.-ostudzić.
5] Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym karmelem , a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową.
PALCE LIZAĆSmile SMACZNEGO

PRZEPISEM TZN PLACKIEM PODBIJECIE KADZE MESKIE SERCE Wink

Powered by phpBB © 2001,2002 phpBB Group