Autor Wiadomość
Gość
PostWysłany: Czw 17:25, 23 Mar 2006    Temat postu:

Śledzik po kaszubsku

Składniki:
- 1 kg płatów śledziowych,
- 1 ketczup,
- 5 marchewek,
- 5 główek cebuli,
- 6 łyżek oleju,
- pieprz,
- vegeta,
- papryka ostra.

Jak przyrządzić?
Śledzie wymoczyć, pokroić w grubą kostkę. Marchew ugotować na pół miękko, zetrzeć na tarce jarzynówce, podsmażyć z 3 łyżkami oleju. Cebulę pokroić w pół ćwiartki, poddusić w 3 łyżkach oleju, po ostudzeniu dodać do śledzi razem z przyprawami i ketczupem.

Życzę smacznego - są przepyszne.

Potrzebne przybory:
Nóż i deska.

Jak podawać?
Z pieczywem.



Czas przygotowania:
Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Ewa
PostWysłany: Czw 17:05, 23 Mar 2006    Temat postu:

PSTRĄG PIECZONY W SOLI

Składniki:
1 średni pstrąg na osobę (cały),
1 duża cytryna, bazylia (najlepiej prosto z krzaczka),
1/2 kg grubej soli + 1/4 szklanki wody (na rybę), pieprz

Jak przyrządzić?
Sprawioną i wypatroszoną rybę myjemy. W nacięcie wkładamy cienkie plasterki cytryny i listki bazylii. Pieprzymy. Sól mieszmy z wodą. Na blachę wykładamy około 1/3 soli. Kładziemy na to rybę. Do reszty soli dodajemy porwaną bazylię i obkładamy nią rybę. Całość powinna być przykryta warstwą soli! Wstawiamy do piekarnika do 180*C na około 25-30 minut. Po upieczeniu łatwo zeskrobać solną warstwę która jest twarda. Podajemy z ryżem i sałatką.

Potrzebne przybory:
blacha, nóż, miseczka do soli

Jak podawać?
W całości, z ryżem i warzywami (ja robię np. marchewkę na parze)

Czas przygotowania:
25-30 pieczenia + 15 minut przygotowanie
milek
PostWysłany: Nie 15:57, 12 Mar 2006    Temat postu:

Ryba w zalewie pomidorowo-paprykowej


70 dkg filetów z ryby
1 szklanka wody
4 łyżki oleju
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
4 łyżki octu
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 srednie cebule
1 koncentrat pomidorowy (słoik)
1 papryka
2-3 liście laurowe
mąka
1-2 jajka
sok z cytryny
sól
pieprz
olej do smażenia
Rybę rozmrozić osuszyć w ręcznik papierowy skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą ale nie za mocno Jeśli filety są bardzo duże można podzielić na mniejsze kawałki, odstawić na 30 min Następnie moczyć w jajku i obtaczać w mące dociskając ja do ryby .Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano
Do garnka wlać wodę dodać olej ocet sól, cukier ,pokrojona w grubą kostkę paprykę ,pokrojoną w krążki cebule .przecier i przyprawy .Wszystko chwilkę gotować(aż papryka nie będzie na pół miękka) Ciepła rybe ułożyć w misce i zaląc gorącą zalewą warstwami rozkładac cebule i papryke Ostudzić najlepiej zostawić w lodówce do następnego dnia .Z zalewy zrobi sie dość gesty sos a rybka w smaku bedzie pomidorowo paprykowa .Naprawde smaczna polecam

milek
PostWysłany: Pią 22:20, 10 Mar 2006    Temat postu:

DORSZ PO GRECKU

Składniki:

6 kostek filetów z dorsza
8 sporych cebul,
2 pomidory,
1/2 szklanki oliwy,
2 łyżki masła,
2 cytryny,
2 ząbki czosnku,
2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek skroić, podsmażyć na oliwie na złoty kolor.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
Włożyć posolone filety.
Obłożyć je usmażoną cebulą z czosnkiem.
Na każdym filecie położyć plasterki pomidora i cytryny.
Skropić to wszystko 1/2 szklanki wody.
Piec w temp. 190*C przez 30 minut.
Polać sosem powstałym przy pieczeniu.
Podawać na gorąco do pieczywa.
milek
PostWysłany: Pią 22:19, 10 Mar 2006    Temat postu:

RYBKA PO JAPOŃSKU

Składniki:

1kg ryb
Ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mleka 1/2szklanki wody 1 jajko 1 łyżka Vegety
4 cebule
1 słoik ogórków konserwowych
1 słoik papryki konserwowej
Zalewa: 2 szklanki wody 1/2 szklanka oleju 4 łyżki ketchupu 3 łyżki octu sól do smaku

Przygotowanie:

Ryby usmażyć w cieście naleśnikowym.
Cebulę ogórki, paprykę pokroić w kostkę.
Układać w naczyniu warstwę ryb, kostek, ryb itd.
Zagotować zalewę, przestudzić i zalać warstwy zalewą.
milek
PostWysłany: Pią 22:18, 10 Mar 2006    Temat postu: RYBKI RÓŻNE ....

RYBKA PO BASKIJSKU

Składniki

3/4 kg filetów rybnych (sola, dorsz, flądra, mintaj)
1/4 filiżanki sosu z krewetek (sprzedawany w butelkach w dziale z produktami pochodzenia orientalnego)
1/2 filiżanki wytrawnego białego wina
1/2 filiżanki zmiażdżonych pomidorów
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki bazylii lub oregano
3 łyżki posiekanej szalotki
1 liść laurowy

Brytfannę smarujemy olejem i układamy w niej rybę i pozostałe składniki oprócz pieprzu, przykrywamy i gotujemy przez 15 min. Usuwamy liść laurowy, a rybę przekładamy na gorący półmisek i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zwiększamy ogień i gotujemy pozostały sos, aż większość wody wyparuje (nie należy jednak dopuścić do stanu wrzenia). Gotowym sosem polewamy rybę i posypujemy pieprzem.

Danie podajemy gorące. wartość odżywcza jednej porcji: 196 kcal, 9% tłuszczu, 15% węglowodanów, 76% białek.

Powered by phpBB © 2001,2002 phpBB Group