Autor Wiadomość
Gość
PostWysłany: Czw 1:06, 23 Mar 2006    Temat postu:

Sałatka śledziowa po duńsku

4 filety śledziowe a la matyjas,
2 średnie cebule,
3 średnie ugotowane w łupinach ziemniaki,
2 kwaśne jabłka,
2 średnie buraki ugotowane w łupinach,
2 ogórki konserwowe
300 ml mleka,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sos:
2 łyżki masła,
1 łyżka mąki,
200 ml jasnego piwa,
1 łyżka ostrej musztardy,
1 łyżka soku z cytryny,
cukier i sól do smaku.

Śledzie wymoczyć 2 godz w mleku. Wyjąć osuszyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki i buraki obrać z łupin i wraz z obranymi i pozbawionymi gniazd nasiennych jabłkami również pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Odstawić na 1/2 godz. Przygotować sos: Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Rozprowadzić ją piwem. Gotować na małym ogniu do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dodać sok z cytryny i musztardę. Doprawić cukrem i solą. Dokładnie wymieszać. Schłodzić do temperatury pokojowej. Sosem polać sałatkę. Wymieszać. Posypać zieleniną. Podawać z białym pieczywem.

Gość
PostWysłany: Czw 1:05, 23 Mar 2006    Temat postu:

Sałatka śledziowa a'la salsa
1 kg śledzi (matjasy)
1 średnia cebula
1 łyżka rodzynek
papryka konserwowa
4 ogórki kiszone
1 łyżka oleju
koncentrat pomidorowy
1-2 łyżki keczupu


Śledzie moczyć ok. 1 godz. w wodzie lub mleku, nastepnie pokroić w paseczki szer. 1-1,5 cm. Cebulke pokroić w kostke i zeszklic na oleju. Paprykę i ogórki pokroić w paseczki. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Wszyskie składniki wymieszać dokładnie z koncentratem i keczupem.
Sałatka świetna jako przystawka, najlepiej smakuje na drugi dzien. SMACZNEGO
Gość
PostWysłany: Czw 1:04, 23 Mar 2006    Temat postu:

śledź po fińsku
6-8 filetów solonych
1 szkl gęstej śmietany
1 1/2 łyżki drobno posiekanej natki
średnia cebula drobno posiekana
1-11/2 łyżki ostrej musztardy
1 łyżeczka soku z cytrynay
1 1/2 łyżki cukru pudru (tak dobrze czytacie)
3/4 puszki groszku

Do śmietany dodać wszystko z wyjątkiem śledzi. Wymieszać. Zalać tym śledzie. Jeżeli śledzie są mocno słone , najpierw oczywiście je wymoczyć.
Nawet mój tata, który takich eksperymentów nie lubi, zajadał sie tymi śledziami i zdziwil sie, gdy mu powiedziałam o cukrze w pudrze Very Happy



Śledzie Hejkele

1 cebula
2 czubate łyżeczki majonezu
1 łyżeczka musztardy
3 filety śledziowe Matjasy
3 jajka

Jajka ugotować na twardo - pokroić drobno. Pokroić drobno cebulę.
Płaty pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać pieprz.

Można dodać też ogórek konserwowy.

Gość
PostWysłany: Czw 1:01, 23 Mar 2006    Temat postu:

Śledzie w sosie greckim

1 kg świeżych śledzi
sól
4 łyżki oleju
4 łyżki mąki

Sos:
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
3 cebule
3 łyżki oleju
1 puszka przecieru pomidorowego
4 listki laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
sól
szczypta cukru
1 łyżeczka ostrej papryki

Śledzie wypatroszyć, opłukać, posolić, odstawić na 20 min.
Jarzyny oczyścić, umyć, pokroić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić jarzyny i przyprawy, smażyć przez 5 min. Przecier rozprowadzić kilkoma łyżkami wody, dodać do jarzyn, przyprawić, wymieszać, dusić przez 5 min. Śledzie oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej, smażyć śledzie po 3 min z obu stron, przełożyć do sosu, dusić 15 min.




Bardzo smaczne ŚLEDZIE PO NORWESKU!!!

- 8 filetów śledziowych
- 2 szkl. mleka
- 3 jajka na twardo i koperek do przybrania
sos:
- 3 łyżki kaparów
- 1 cebula
- peczek szczypiorku i koperku
- 1 korniszon
- po 1/2 szklanki majonezu i gęstej śmietany 30%
- 1 łyżka keczupu
- 1 łyżeczka łagodnej curry
- cukier, sól, pieprz

1. Śledzie moczyć w mleku, odsączyć, pkroić na małe kawałki.
2. Kapary, cebulę, korniszona, szczypiorek i koperek drobno posiekać.
3. Śmietanę, keczup i majonez wymieszać, dodać posiekane warzywa, doprawić do smaku.
4. Śledzie polać sosem i udekorować jajkami i koperkiem. (Jajka można też pokroić w kostkę i dodać do środka).





czerwone śledzie

5 płatów śledziowych
4 cebule
Ketchup
smalec ( do zeszklenia cebuli)
zalewa:
2 łyżki octu
pół litra wody
liść bobkowy
ziele angielskie

Pół litra wody zagotować z dodatkiem octu, i przypraw(zalewa). Zostawić aby ostygła i włożyć w nia śledzie. Trzymać ok 3 godzin lub więcej.
Sledzie wyjąc z wody i pokroić na małe kawałki,
Cebule pokroić na kostkę, wsypać na patelnię i zeszklić. Jak juz bedzie zeszklona to wlać kilka łyżek ketchupu. Ja polecam TORTEX. Poczekać az ostygnie. Zmieszać ze sledziami. Najlepsze są na drugi dzień.
Ewa
PostWysłany: Czw 0:56, 23 Mar 2006    Temat postu:

Śledzie po balatońsku

10 filetów matiesów
4 łyżki majonezu
10 dag kremówki
cebula,
3 łyżki groszku konserwowego
sok z jednej cytryny
łyżka kaparów
natka pietruszki, cukier, sól, pieprz



Śledzie opłukać ( zbyt słone krótko wymoczyć ), osączyć na papierowym ręczniku, zwinąć
w roladki i ułożyć na półmisku. Śmietanę ubić, wymieszać z majonezem, groszkiem, posiekaną cebulą i kaparami, doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Obłożyć śledzie sosem
i posypać posiekaną natką. Podawać z pieczywem lub z ziemniakami z wody.


milek
PostWysłany: Pią 22:21, 10 Mar 2006    Temat postu: Śledziki na różne okazje :)

SLEDZIK Z JABŁKAMI

Składniki:

3 solone śledzie,

3 jabłka,

2 łyżki przecieru pomidorowego,

1 cebula,

200 ml śmietany,

Zalewa : 100 ml octu 10 %, 300 ml wody, 2 łyżeczki cukru, 4 goździki, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 2 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, kilka ziarenek czarnego pieprzu.

Przygotowanie:

Śledzie wymoczyć, usunąć ości i przygotować filety jak do rolmopsów. Jabłko i cebulę zetrzeć na tarce o średnich otworach dodać przecier pomidorowy i odrobinę cukru. Wszystko dokładnie wymieszać. Otrzymaną masą smarować wewnętrzną stronę połówek śledzi, zwinąć i spiąć wykałaczką. Pozostałe jabłka pokroić w kostkę i włożyć ze śledziami razem do słoika. Zalać zimną marynatą z octu przegotowanego z cukrem i przyprawami. (Do wystudzonej marynaty dodać przecier pomidorowy). Po dwóch dniach wyjąć śledzie ze słoika, polać śmietaną i obłożyć marynowanymi jabłkami.

Powered by phpBB © 2001,2002 phpBB Group