Forum dla wszystkich i o wszystkim Strona Główna dla wszystkich i o wszystkim
Każdego dnia się uczysz czegoś nowego niezależnie od wieku
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ciasta czekoladowe .... i wszystko co związane z czekoladą

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum dla wszystkich i o wszystkim Strona Główna -> Ciasta i ciasteczka ....
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
milek
Administrator



Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lubuskie

PostWysłany: Wto 21:06, 28 Lut 2006    Temat postu: Ciasta czekoladowe .... i wszystko co związane z czekoladą

No więc ja zaczne pierwszy przepis na Ciasto czekoladowe babci

Składniki:
110 g miękkiego masła
2 szklanki cukru pudru
2 jajka
2 łyżeczki esencji waniliowej
1 1/2 szklanki mąki
1 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek kakao
1 szklanka maślanki

Krem czekoladowo-śmietanowy
1 1/4 szklanki gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
110 g posiekanego masła
3 szklanki przesianego cukru pudru
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 szklanka dżemu malinowego

Sposób przygotowania:
1. Włożyć masło, cukier puder, jajka i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
Przesiać mąkę do osobnego naczynia, dodać proszek do pieczenia i kakao.
2. Dodawać na przemian mieszankę mączną i mleko do masy maślanej, ucierając.
Podzielić ciasto na cztery części, wyłożyć na natłuszczone i wyłożone papierem do pieczenia tortownice o średnicy 22 cm.
Piec 25 minut (sprawdzić patyczkiem).
Wyłożyć ciasta na druciane siatki do ostygnięcia.
3. Aby zrobić krem, włożyć czekoladę i masło do naczynia żaroodpornego ustawionego nad rondlem z gotującą się wodą i podgrzewać, mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji.
Zdjąć naczynie z rondla.
Dodać cukier puder i śmietanę.
Wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
4. Położyć jeden krążek ciasta na ozdobnym talerzu, posmarować dżemem i kremem.
Przykryć drugim krążkiem ciasta, dżemem i kremem.
Położyć podobnie pozostałe warstwy.
Zakończyć warstwą ciasta.
Wierzch i boki posmarować kremem.

Wystarcza na jedno okrągłe ciasto o średnicy 22 cm
Piec w temperaturze 180°C
Porcji 10
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 25 min
Kalorie 790
Tłuszcz 19 g


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
milek
Administrator



Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lubuskie

PostWysłany: Wto 21:10, 28 Lut 2006    Temat postu:

Ciasto czekoladowo-bezowe



Składniki: Bezy orzechowe
1 szklanka mielonych orzechów laskowych
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 1/2 szklanki cukru pudru
6 białek
Krem czekoladowy
225 g masła
1 szklanka roztopionej ciemnej czekolady
3 łyżki cukru pudru
2 szklanki śmietany
2 łyżki brandy
1 szklanka mielonych orzechów laskowych
Polewa czekoladowa
1 szklanka gorzkiej czekolady
2 łyżeczki oleju roślinnego
bita śmietana do dekoracji
truskawki do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Aby zrobić bezę, zmieszać mielone orzechy, mąkę kukurydzianą i 3/4 szklanki cukru.
Ubić białka na sztywną pianę; dodawać pozostałą część cukru małymi porcjami, ubijając.
Dodać mieszankę orzechową.
2. Przygotować trzy 20-centymetrowe kwadraty z papieru do pieczenia i położyć na blachach.
Włożyć mieszaninę beżową do strzykawy cukierniczej.
Założyć małą końcówkę i wycisnąć obrys kwadratów.
Wypełnić kwadraty wyciskanymi liniami mikstury.
Piec 40-50 minut lub do uzyskania kruchej i suchej bezy.
3. Wykonać krem.
Utrzeć masło, dodać czekoladę, cukier puder i śmietanę.
Ucierać na jednolitą masę.
Dodać brandy i orzechy.
4. Aby przygotować polewę, włożyć czekoladę i olej na górne piętro podwójnego rondla i podgrzewać nad gotującą się wodą, mieszając, aż czekolada się stopi i mieszanka stanie się jednolita.
Zdjąć górną część rondla i odstawić do wystudzenia.
5. Położyć warstwę bezy na ozdobnym talerzu i posmarować połową kremu.
Przykryć kolejną warstwą bezy i pozostałą częścią kremu.
Pociąć pozostałą bezę na kwadraty i ułożyć na wierzchu ciasta.
Polać polewą, udekorować śmietaną i truskawkami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
MaŁa
Gość






PostWysłany: Wto 22:44, 28 Lut 2006    Temat postu:

Ciasto diabelskie

Składniki:

3/4 szklanki kakao
1 1/2 szklanki wrzącej wody
340 g miękkiego masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 szklanki cukru pudru
4 jajka
2 szklanki mąki
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki ubitej tłustej śmietany



Krem czekoladowy

225 g miękkiego masła
1 całe jajko
2 żółtka
1 szklanka przesianego cukru pudru
1 szklanka roztopionej i przestudzonej gorzkiej czekolady


Sposób przygotowania:

1. Połączyć kakao i wodę w miseczce, dobrze wymieszać.
Odstawić do wystygnięcia.
Włożyć masło i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
Stopniowo dodawać cukier, ciągle ucierając, aż masa będzie gładka.
Dodawać po jednym jajku, dokładnie mieszając.
2. Przesiać mąkę i mąkę kukurydzianą do miski, dodać sodę i sól.
Dodawać na przemian mieszankę mączną i kakaową do mieszanki jajecznej, ucierając.
3. Podzielić ciasto na trzy części.
Umieścić je na natłuszczonych i wyłożonych papierem do pieczenia okrągłych blachach o średnicy 22 cm.
Piec 20-25 minut (sprawdzić patyczkiem).
Zostawić ciasta w blachach na 5 minut, a potem przełożyć na druciany stojak do ostygnięcia.
4. Przygotować krem, wkładając do miski masło i ucierając je na puszystą masę.
Wmieszać jajko, żółtka i cukier puder.
Dodać czekoladę i ucierać do uzyskania gęstej, kremowej masy.
Połączyć ciasta, przekładając je bitą śmietaną.
Wierzch i brzegi pokryć kremem.


Piec w temperaturze 180°C
Porcji 12
Przygotowanie 28 min Pieczenie 35 min
Kalorie 721 Tłuszcz 31,2 g
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum dla wszystkich i o wszystkim Strona Główna -> Ciasta i ciasteczka .... Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin