Forum dla wszystkich i o wszystkim Strona Główna dla wszystkich i o wszystkim
Każdego dnia się uczysz czegoś nowego niezależnie od wieku
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

ZAPIEKANKI

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum dla wszystkich i o wszystkim Strona Główna -> Dania warzywne ...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
milek
Administrator



Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lubuskie

PostWysłany: Śro 21:22, 01 Mar 2006    Temat postu: ZAPIEKANKI

Na początek proponuje BABKE ZIEMNIACZANĄ

SKLADNIKI
2 kg ziemniaków surowych
30 dkg boczku wędzonego lub surowego
4 jajka
3/4 szk. kaszy mannej
0,5 kg ugotowanych i zmielonych ziemniaków
cebula
olej 100 g
sól i pieprz do smaku

olej do wysmarowania blaszki
bułka tarta

WYKONANIE

Boczek pokroić w małą kosteczkę i podsmażyć na patelni, aż wytopią sie skwarki.

Obrać i umyć ziemniaki, utrzeć je na tarce (jak na placki ziemniaczane), zetrzeć do tego cebulę. Dodać jajka (całe), kaszę manną, podsmażony boczek wraz z tłuszczem, który sie wytopił oraz zmielone ugotowane ziemniaki i olej. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Blaszkę prostokątną wysmarowac olejem i obsypać bułką tartą, wyłożyć babkę ziemniaczaną. Wierzch babki polać odrobiną oleju. Piec w temp. 200 stopni ok 1,20 h. Polecam przed podaniem polać sosem grzybowym.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
milek
Administrator



Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lubuskie

PostWysłany: Śro 21:26, 01 Mar 2006    Temat postu:

Angielska z mielonym mięsem


SKLADNIKI
70 dag ziemniaków
30 dag mięsa mielonego
szklanka gorącego mleka
cebula
4 łyżki masła
łyżka mąki
szklanka bulionu
po łyżeczce koncentratu pomidorowego i musztardy
pęczek natki
sól

WYKONANIE

Ziemniaki ugotować, utłuc z gorącym mlekiem, odrobiną soli i łyżką masła na puszyste piure. Cebulę posiekać, zeszklić na łyżce masła. Dodać mielone mięso, smażyć razem jeszcze przez chwilę. Można dodać trochę świeżej mięty, aby danie miało bardziej angielski smak. Z łyżki masła i mąki przyrządzić zasmażkę, rozprowadzić zimnym bulionem i, mieszając, zagotować. Przyprawić koncentratem i musztardą. Mięso przełożyć do wysmarowanej łyżeczką masła żaroodpornej formy. Polać sosem, na wierzchu rozsmarować ziemniaki, posypać wiórkami masła. Piec 25-30 min w 220°C. Posypać posiekaną natką i od razu podawać.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
milek
Administrator



Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lubuskie

PostWysłany: Śro 21:30, 01 Mar 2006    Temat postu:

Tarta ziemniaczana

PRZEPIS RODEM Z FRANCJI WIEC NAPEWNO BEDZIE BARDZO DOBRE JAK WSZYSTKO CO FRANCUSKIE OCZYWISCIE POZA UDKAMI ŻABIMI Laughing

SKŁADNIKI
1 i 1/4 kg ziemniaków,
3 jajka,
350 g mąki,
200 g masła,
2 czerwone cebule,
ząbek czosnku,
1/4 l śmietany,
pęczek natki pietruszki,
curry, sól, pieprz,
tłuszcz do formy

WYKONANIE
Z mąki, 150 gram oziębionego masła, jajka, 2 - 3 łyżek wody i pół łyżeczki soli zagnieść ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić je w jak najcieńsze plastreki. Dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Wrzucić do garnka na rozgrzany wcześniej tłuszcz. Smażyć przez 5-7 minut.

Tortownicę wysmarować tłuszczem. 2/3 ciasta rozwałkować na dość gruby placek, którym wylepić dno i boki tortownicy. Do środka włożyć podsmażone ziemniaki z cebulą i czosnkiem. Przygotować masę ze śmietany i dwóch jajek, którą doprawić solą, pieprzem i curry. Dodać do niej posiekaną natkę. Masę wlać do tortownicy.
Resztę ciasta rozwałkować, przenieść za pomocą wałka na formę, przykrywając wierzch tarty. Brzegi - zwilżone wodą lub białkiem - dokładnie zlepić. Wierzch ponakłuwać widelcem. Piec około 70 min w temperaturze 225 stopni

Czas przygotowania: Przygotowanie: 45 minut; Chłodzenie ciasta: 30 minut; Pieczenie: 80 minut
Ilość porcji: 5


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
milek
Administrator



Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lubuskie

PostWysłany: Pią 22:25, 10 Mar 2006    Temat postu:

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

Składniki:

1 kg ziemniaków

0,5 l śmietany

1 główka czosnku

0,5 l mleka

przyprawy: vegeta, pieprz ziołowy, papryka ser żółty ( do posypania)

Przygotowanie:

Ziemniaki pokroić w talarki i przełożyć do misy - posypać vegetą i pozostałymi przyprawami oraz częścią wyciśniętego czosnku, wymieszać. Wlać mleko do garnka, dodać vegetę i przyprawy oraz pozostałą część wyciśniętego czosnku. Przełożyć do mleka ziemniaki z misy i zagotować. W chwili, gdy mleko zacznie się gotować dolać do niego śmietanę i pozostawić na ogniu jeszcze 3 minutki. Przelać wszystko do naczynia żaroodpornego tak, aby ziemniaki pływały w mleku. Piec w temp. od 150 do 180 stopni około 1 godziny, ( jeżeli ziemniaki będą wcześniej miękkie to wyjąć). Po upieczeniu posypać wszystko tartym żółtym serem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
milek
Administrator



Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lubuskie

PostWysłany: Pią 22:26, 10 Mar 2006    Temat postu:

ZAPIEKANKA MIĘSNO_ZIEMNIACZANA

Składniki:

50 dag ziemniaków
40 dag mielonego mięsa
8 dag sera żółtego
1 cebula
2 jajka
1/2 szklanki mleka
3 łyżki bułki tartej
mielona papryka
sól i pieprz

Przygotowanie:

Tartą bułkę zalać gorącym mlekiem i pozostawić aż do wchłonięcia. Ziemniaki ugotować i zrobić z nich puree. Cebule drobno pokroić i wymieszać z mięsem mielonym jajkami i namoczoną bułką tartą. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika na około 30 minut, następnie położyć warstwę puree, posypać serem i zmieloną papryką. Wstawić do piekarnika do momentu aż kiedy rozpuści się ser żółty . Życzę smacznego.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
MOONA




Dołączył: 28 Lis 2005
Posty: 416
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Świat mało realny

PostWysłany: Sob 16:39, 14 Kwi 2007    Temat postu:

a może przepis na frytki??

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum dla wszystkich i o wszystkim Strona Główna -> Dania warzywne ... Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin