|
dla wszystkich i o wszystkim Każdego dnia się uczysz czegoś nowego niezależnie od wieku
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
milek
Administrator
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lubuskie
|
Wysłany: Śro 21:22, 01 Mar 2006 Temat postu: ZAPIEKANKI |
|
|
Na początek proponuje BABKE ZIEMNIACZANĄ
SKLADNIKI
2 kg ziemniaków surowych
30 dkg boczku wędzonego lub surowego
4 jajka
3/4 szk. kaszy mannej
0,5 kg ugotowanych i zmielonych ziemniaków
cebula
olej 100 g
sól i pieprz do smaku
olej do wysmarowania blaszki
bułka tarta
WYKONANIE
Boczek pokroić w małą kosteczkę i podsmażyć na patelni, aż wytopią sie skwarki.
Obrać i umyć ziemniaki, utrzeć je na tarce (jak na placki ziemniaczane), zetrzeć do tego cebulę. Dodać jajka (całe), kaszę manną, podsmażony boczek wraz z tłuszczem, który sie wytopił oraz zmielone ugotowane ziemniaki i olej. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Blaszkę prostokątną wysmarowac olejem i obsypać bułką tartą, wyłożyć babkę ziemniaczaną. Wierzch babki polać odrobiną oleju. Piec w temp. 200 stopni ok 1,20 h. Polecam przed podaniem polać sosem grzybowym.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
milek
Administrator
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lubuskie
|
Wysłany: Śro 21:26, 01 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
Angielska z mielonym mięsem
SKLADNIKI
70 dag ziemniaków
30 dag mięsa mielonego
szklanka gorącego mleka
cebula
4 łyżki masła
łyżka mąki
szklanka bulionu
po łyżeczce koncentratu pomidorowego i musztardy
pęczek natki
sól
WYKONANIE
Ziemniaki ugotować, utłuc z gorącym mlekiem, odrobiną soli i łyżką masła na puszyste piure. Cebulę posiekać, zeszklić na łyżce masła. Dodać mielone mięso, smażyć razem jeszcze przez chwilę. Można dodać trochę świeżej mięty, aby danie miało bardziej angielski smak. Z łyżki masła i mąki przyrządzić zasmażkę, rozprowadzić zimnym bulionem i, mieszając, zagotować. Przyprawić koncentratem i musztardą. Mięso przełożyć do wysmarowanej łyżeczką masła żaroodpornej formy. Polać sosem, na wierzchu rozsmarować ziemniaki, posypać wiórkami masła. Piec 25-30 min w 220°C. Posypać posiekaną natką i od razu podawać.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
milek
Administrator
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lubuskie
|
Wysłany: Śro 21:30, 01 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
Tarta ziemniaczana
PRZEPIS RODEM Z FRANCJI WIEC NAPEWNO BEDZIE BARDZO DOBRE JAK WSZYSTKO CO FRANCUSKIE OCZYWISCIE POZA UDKAMI ŻABIMI
SKŁADNIKI
1 i 1/4 kg ziemniaków,
3 jajka,
350 g mąki,
200 g masła,
2 czerwone cebule,
ząbek czosnku,
1/4 l śmietany,
pęczek natki pietruszki,
curry, sól, pieprz,
tłuszcz do formy
WYKONANIE
Z mąki, 150 gram oziębionego masła, jajka, 2 - 3 łyżek wody i pół łyżeczki soli zagnieść ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić je w jak najcieńsze plastreki. Dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Wrzucić do garnka na rozgrzany wcześniej tłuszcz. Smażyć przez 5-7 minut.
Tortownicę wysmarować tłuszczem. 2/3 ciasta rozwałkować na dość gruby placek, którym wylepić dno i boki tortownicy. Do środka włożyć podsmażone ziemniaki z cebulą i czosnkiem. Przygotować masę ze śmietany i dwóch jajek, którą doprawić solą, pieprzem i curry. Dodać do niej posiekaną natkę. Masę wlać do tortownicy.
Resztę ciasta rozwałkować, przenieść za pomocą wałka na formę, przykrywając wierzch tarty. Brzegi - zwilżone wodą lub białkiem - dokładnie zlepić. Wierzch ponakłuwać widelcem. Piec około 70 min w temperaturze 225 stopni
Czas przygotowania: Przygotowanie: 45 minut; Chłodzenie ciasta: 30 minut; Pieczenie: 80 minut
Ilość porcji: 5
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
milek
Administrator
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lubuskie
|
Wysłany: Pią 22:25, 10 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA
Składniki:
1 kg ziemniaków
0,5 l śmietany
1 główka czosnku
0,5 l mleka
przyprawy: vegeta, pieprz ziołowy, papryka ser żółty ( do posypania)
Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić w talarki i przełożyć do misy - posypać vegetą i pozostałymi przyprawami oraz częścią wyciśniętego czosnku, wymieszać. Wlać mleko do garnka, dodać vegetę i przyprawy oraz pozostałą część wyciśniętego czosnku. Przełożyć do mleka ziemniaki z misy i zagotować. W chwili, gdy mleko zacznie się gotować dolać do niego śmietanę i pozostawić na ogniu jeszcze 3 minutki. Przelać wszystko do naczynia żaroodpornego tak, aby ziemniaki pływały w mleku. Piec w temp. od 150 do 180 stopni około 1 godziny, ( jeżeli ziemniaki będą wcześniej miękkie to wyjąć). Po upieczeniu posypać wszystko tartym żółtym serem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
milek
Administrator
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lubuskie
|
Wysłany: Pią 22:26, 10 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
ZAPIEKANKA MIĘSNO_ZIEMNIACZANA
Składniki:
50 dag ziemniaków
40 dag mielonego mięsa
8 dag sera żółtego
1 cebula
2 jajka
1/2 szklanki mleka
3 łyżki bułki tartej
mielona papryka
sól i pieprz
Przygotowanie:
Tartą bułkę zalać gorącym mlekiem i pozostawić aż do wchłonięcia. Ziemniaki ugotować i zrobić z nich puree. Cebule drobno pokroić i wymieszać z mięsem mielonym jajkami i namoczoną bułką tartą. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika na około 30 minut, następnie położyć warstwę puree, posypać serem i zmieloną papryką. Wstawić do piekarnika do momentu aż kiedy rozpuści się ser żółty . Życzę smacznego.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
MOONA
Dołączył: 28 Lis 2005
Posty: 416
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Świat mało realny
|
Wysłany: Sob 16:39, 14 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
a może przepis na frytki??
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
|