Forum dla wszystkich i o wszystkim Strona Główna dla wszystkich i o wszystkim
Każdego dnia się uczysz czegoś nowego niezależnie od wieku
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Bułeczki i bagietki

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum dla wszystkich i o wszystkim Strona Główna -> Chlebek i bułeczki :)
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
milek
Administrator



Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lubuskie

PostWysłany: Wto 22:55, 28 Lut 2006    Temat postu: Bułeczki i bagietki

Co prawda ja nie prubowałam jeszcze piec ale znalazłam przepis i może warto sprubować Smile

BAGIETKI

Skladniki:

1 łyżka suchych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka soli 5—6 szklanek mąki pszennej
2 szklanki gorącej wody
1 białko jaja do glazury

Sposób przygotowania:
W głębokim naczyniu zmieszać drożdże, cukier, sól i 4 szklanki mąki z wodą. Wyrabiać ciasto dodając pozostałą mąkę, aż będzie miękkie i elastyczne, odpowiednie do dalszego wyrabiania. Wyłożyć ciasto na obsypaną mąką stolnicę, przy czym mąki używać tylko tyle ile trzeba, aby ciasto się nie kleiło. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. Ułożyć w posmarowanym tłuszczem naczyniu i odstawić na co najmniej 2 godziny, aż dwukrotnie urośnie.
Wyjąć ciasto na stolnicę i podzielić na 3 lub 4 równe części, w zależności od tego, jak długa ma być bagietka. Z każdej części uformować długi, cienki wałek, rolując ciasto do i od siebie.
Wierzch każdego z wałków posmarować ubitym na pianę białkiem lub wodą, a następnie posypać mąką. Bardzo ostrym nożem naciąć powierzchnię wałków, na skos, równolegle, kilka razy — odległość między nacięciami ok. 10 cm. Pozostawić ciasto na ok. 30 minut, aby wyrosło. Piec w piekarniku o temperaturze 220°C, 30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
PORCJA DLA 4 OSÓB
Uwaga: Aby uzyskać chrupiącą skórkę, należy co 10 minut spryskiwać piekące się bagietki wodą



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
milek
Administrator



Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lubuskie

PostWysłany: Wto 23:30, 28 Lut 2006    Temat postu:

Chałka

SKŁADNIKI
50 gr drozdzy
1 szklanka cieplego mleka (43 stopnie Celsjusza)
pol kostki masla (roztopionego)
3 szklanki maki (okolo)
4 zoltka
2/3 szklanki cukru
1/2 lyzeczki soli


WYKONANIE
Drozdze, mleko, 1 lyzke cukru, 2 lyzki maki wymieszac, odstawic na 5 minut. Reszte cukru i zoltka ubic na jasnozolto. Dodac do drozdzy, dodac sol, i 2 szklanki maki, wyrobic lekko. Dodac cieple roztopione maslo, wyrobic. Dodac tyle maki, aby ciasto sie nie kleilo do reki, ale im mniej maki, tym lepiej. Wyrobic, az bardzo gladkie, elastyczne. Odstawic do wyrosniecia na 30 minut, podzielic na trzy czesci, zrobic z nich dlugie walki, uplesc w warkocz. Podwinac konce pod spod, ulozyc na blasze posmarowanej maslem. Wyrosnac w cieplym miejscu, az bedzie trzy razy wieksze. Wstawic do zimnego pieca, nastawic temperature, i piec. Daje to ciastu mozliwosc dalszego rosniecia, bez obawy, ze sie zapadnie przy przenoszeniu. Gdy zlote, posmarowac zoltkiem roztrzepanym z odrobina wody, piec az brazowe. Wsadzic patyczek, jezeli czysty, wyjac ciasto i trzymac na blasze przez 5 minut, potem przelozyc na siatke do ostygniecia. Mozna do ciasta dodac rodzynki, gdy prawie wyrobione.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
MaŁa
Gość






PostWysłany: Czw 22:15, 02 Mar 2006    Temat postu:

KAJZERKI MOJEJ ZNAJOMEJ



3 szklanki mąki
3/4 szklanki letniej wody
1 1/2 łyżeczki drożdży instant
1 1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki masła

Wszystkie składniki wymieszać w misce, wyrobić aż ciasto będzie odstawać od
ścianek miski. Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut, zostawić aby odpoczęło
na około 10 minut, potem jeszcze wyrobić przez chwilę, około 5 minut. Ciasto
powinno być prężne - o wyglądzie, konsystencji i lepkości plasteliny.
Przełożyć do lekko posmarowanej oliwą miski i zostawić do wyrośnięcia na
godzinę.
Wyrosnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować kulkę, lekko
spłaszczyć, ułożyc na blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut,
nie dłużej bo się bardzo napuszą i stracą konsystencję kajzerek.
Piec w nagrzanym do 225 stopni piekarniku przez 15-17 minut. Wystudzić na
drucianej siateczce.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum dla wszystkich i o wszystkim Strona Główna -> Chlebek i bułeczki :) Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin