Forum dla wszystkich i o wszystkim Strona Główna dla wszystkich i o wszystkim
Każdego dnia się uczysz czegoś nowego niezależnie od wieku
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chlebek domowy

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum dla wszystkich i o wszystkim Strona Główna -> Chlebek i bułeczki :)
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
milek
Administrator



Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lubuskie

PostWysłany: Wto 23:02, 28 Lut 2006    Temat postu: Chlebek domowy

Chleb domowy

Wykonanie:

Chleb domowy na dwa sposoby. Albo na zakwasie, albo na drozdzach.
Oto moj sposob na chleb na drozdzach:
50 gr drozdzy
1 szklanka wody (43 stopnie Celsjusza)
3 szklanki maki na chleb (okolo)
2 lyzki glutenu
2 lyzeczki kminku
1 lyzeczka soli
1 lyzka cukru

Zmieszac drozdze z woda, cukrem, glutenem, odstawic az beda wygladac gabczasto, okolo 5 minut. Dodac dwie i pol szklanki maki, sol, wyrobic dobrze, dodajac tyle maki, aby ciasto sie nie kleilo do palcow, ale zaledwie. Dodac kminek pod koniec wyrabiania. Poniewaz robie to w mikserze, trudno mi powiedziec jak dlugo, ale ciasto musi byc bardzo elastyczne, nie drzec sie w "piorka" przy rozciaganiu. Zostawic, az wyrosnie do podwojnej objetosci. Przydusic piescia, aby wyszlo powietrze, wyjac z miski i uformowac w bochenek. Ten ulozyc na blasze podsypanej maka, bez tluszczu. Zrobic skosne naciecia na pol centymetra glebokie, zyletka lub bardzo ostrym nozem. Zostawic do wyrosniecia, przykryte serwetka, az bedzie co najmniej podwojnie wieksze, niz zbite ciasto. Jezeli wam sie spieszy, to w cieplym miejscu, jezeli nie, to w lodowce, wtedy chleb bedzie kwasniejszy, bardziej gabczasty, ale to zabiera okolo 6-8 godzin. Rozgrzac piec do bardzo goracej temperatury. Przygotowac dwie-trzy garsci kostek lodu w naczyniu. Otworzyc piec, wrzucic kostki lodu szybkim ruchem na dno pieca, wstawic chleb, zamknac drzwi piecyka, nie otwierac przez nastepne 20 minut. Ta para z topiacego sie lodu spowoduje, ze chleb bedzie gabczasty, z twarda, cienka skorka. Po 20 minutach zajrzec do piekarnika, jezeli brazowy, popukac z wierzchu. Jak brzmi pustawo, jeszcze sprawdzic patyczkiem. Jezeli wychodzi czysty, to szybko "pomalowac" chleb woda, i piec jeszcze 3-4 minuty. Wyjac i do ostygniecia trzymac na jakis kratkach, aby sie spod nie zaparzyl. Voila"! Chleb domowy.

Gdy robie chleb na zakwasie zamiast drozdzy, dodaje pol szklanki wody, wszystko inne tak samo.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
milek
Administrator



Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lubuskie

PostWysłany: Wto 23:07, 28 Lut 2006    Temat postu:

CHLEBEK NA PIWIE



WYKONANIE

Ten chleb najlepiej smakuje swiezy, jeszcze cieply. Pieke go gdy przychodza goscie, lub zabieram ze soba gdy gdzies idziemy, zeby zostal zjedzony za jednym posiedzeniem. Drugiego dnia juz tak nie smakuje.

Podstawowe skladniki:
4 szklanki maki
1 szklanka wrzatku
1 szklanka piwa
2 lyzki miodu
1 1/2 lyzki suchych drozdzy (Fermipan)
1 lyzka soli

Rozmieszac suche drozdze z maka, miodem i sola. Zmieszac piwo z wrzatkiem (uwaga, bedzie sie pienic i "kipiec"). Wlac powoli te mieszanke do maki, mieszajac. Wyrabiac przez 15-20 minut. (ja mam mixer ze specjalnym "mieszadlem" w ksztalcie haka wlasnie do wyrabiania ciast drozdzowych, mieszam tym powoli przez 15 minut).
Odstawic do wyrosniecia. Powinno podwoic objetosc.
Zamiesic i przelozyc do wysmarowanej maslem i wysypanej maka formy. Ja uzywam malej tortownicy - wychodzi mi jeden okragly bochenek.
Wlozyc do bardzo goracego piekarnika, po 10 minutach zmniejszyc gaz i piec przez 50-60 minut. Pod koniec pieczenia postukac w bochenek - jak wydaje gluchy odglos i jest zlotobrazowy, to znaczy, ze juz gotowy. Wyjac chleb z piekarnika, natychmiast wyjac z foremki i wlozyc z powrotem do wylaczonego ale ciagle jeszcze goracego piekarnika, zeby sie spod i boki zrobily chrupkie.
Wariacje:
maka - jezeli tylko biala pszenna to mozna dodac lyzke melasy dla koloru i aromatu. Ale najlepsza mieszanka to maka ciemna, pszenna (wholemeal, stoneground). Mozna np 3 1/2 szklanki ciemnej maki pszennej i 1/4 maki zytniej - nie wiecej, bo ciasto bedzie za ciezkie.
Mozna dodac pokruszonych orzechow wloskich albo ziemnych albo ziarenek slonecznika - wtedy zamiast maslem mozna foremke wysmarowac olejem z orzechow wloskich lub macadamia - mozna takie oleje u nas dostac, sa bardzo dobre do robienia sosow do salat w ktorych uzywa sie orzechy.
Mozna na wierzch posypac garstka platkow owsianych.
Maka (jezeli biala) powinna byc specjalna "chlebowa" - roznica polega na ilosci glutenu, ktory powoduje, ze ciasto sie dobrze wyrabia i wiaze, a nie kruszy. Bedzie wiec to inna maka niz np do kruchego ciasta. Ale nie jest to konieczne. Ja czasem dodaje osobno kupiona make glutenowa jesli np pieke bulki a la francuska bagietka - z wierzchu chrupiaca a w srodku "zujasta", o solidnej konsystencji, nie jak wiekszosc chlebow tutaj, ktore smakiem i konsystencja przypominaja wate.
Chociaz ostatnio pojawia sie sporo dobrego chleba w naszych sklepach - jest nawet jeden, ktory o dziwo ma na liscie skladnikow "tylko" make, drozdze, wode i sol, a nie kilometrowa liste dziwnych skladnikow, ktore moim zdaniem dobremu chlebowi nie sa wcale potrzebne. Ale odbiegam od tematu.
Pieklam chleb regularnie przez jakis czas gdy meczyly mnie ciagle migreny i skazalam sie na diete bezsolna.
Mozna tez do takiego chleba dosypac garsc kminku, albo garstke rodzynkow.
Rodzaj uzytego miodu tez ma wplyw na smak tego chleba. Ja czasem uzywam miodu tasmanskiego Leatherwood ktory ma bardzo silny specyficzny zapach.
Eksperymetowalam z roznymi gatunkami piwa - jasne i ciemne, slodowe, ale nie wplynelo to zbytnio na smak. Poniewaz przecietna puszka piwa ma 375ml, a do przepisu potrzeba tylko 250ml, wiec wybieramy taki gatunek piwa, zeby nam bylo przyjemnie te resztke wysaczyc Smile.
Je sie go jeszcze cieply, krojony w wielkie pajdy, z maslem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
milek
Administrator



Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lubuskie

PostWysłany: Wto 23:34, 28 Lut 2006    Temat postu:

PROSTY PRZEPIS NA CHLEBEK

SKŁADNIKI
1 kg mąki
1 l letniej , przegotowanej wody
7 dkg drożdży
3/4 szklanki otrębów pszennych
3/4 szklanki płatków jęczmiennych lub owsianych
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
Dodatki wg uznania : słonecznik łuskany, siemię lniane, kminek,sezam , soja , czosnek, cebula.... słonecznik

WYKONANIE
Odlać część wody i rozpuścić drożdże z cukrem i odrobiną mąki. Po wyrośnięciu zaczynu dodać go do pozostałej mąki i wlać resztę wody.Wsypać wszystkie dodatki i składniki. Wymieszać ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Formę posmarować tłuszczem i obsypać mąką. Włożyć wyrośnięte ciasto do formy i odczekać aż znowu wyrośnie.
Piec w temperaturze 220 st.C przez 20 minut przy uchylonym piekarniku (ja wkładam w drzwiczki drewnianą łyżkę), potem zamknąć i piec dalej przez 20 minut.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
milek
Administrator



Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lubuskie

PostWysłany: Wto 23:38, 28 Lut 2006    Temat postu:

Chleb bananowy
czas przyg: 00:20,
czas gotowania: 01:00,
czas oczekiwania przed podaniem: 01:00,
deser:--tak
możliwość wcześniejszego przygotowania :--tak,
przechowywanie: w temperaturze pokojowej
zamrażanie:--tak,
podgrzewanie: w piekarniku.
propozycje podania: Chleb bananowy to smaczne i zdrowe danie, wyśmienite zarówno jako przekąska, jak i deser.
uwagi: Ten przepyszny chleb będzie z pewnością smakował zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Możesz zmieniać ten przepis, dodając różne przyprawy, takie jak ziele angielskie, goździki czy gałka muszkatołowa. Podobnie jak w przypadku chlebów warzywnych, np. z cukini, chleb bananowy zachowuje świeżość przez ponad tydzień.

SKŁADNIKI
MĄKA 2 szkl. lub po jednej szklance mąki pszenno-razowej i pszennej/290 g
Soda oczyszczona 1 łyżeczka
Sól 1/2 łyżeczki
niesolone MASŁO 115 g
CUKIER 3/4 szkl/180 g
JAJKA 2
Bardzo dojrzałe BANANY 3-4
MLEKO 1/3 szkl/75 ml
Skórka z 1/4 CYTRYNY

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 C.
Wymieszaj w misce mąkę, sodę oczyszczoną oraz sól. Rozgnieć widelcem banany. Ubijaj cukier, jajka i masło, aż powstała masa zacznie się pienić. Dodaj mleko i wymieszaj z mąką. Dodaj banany, skórkę z cytryny i dobrze zmieszaj.
Uwaga: wszystkie składniki należy umieścić w malakserze i zmiksować na gładką masę.
Wysmaruj formę (Blacha do pieczenia chleba, 23cm x 13 cm) tłuszczem i nałóż do niej gotową masę. Piecz w piekarniku przez około 60 minut.
Sprawdź patyczkiem czy chleb bananowy jest już dobry. Pozostaw do ostygnięcia i podawaj lekko ciepły.
SMACZNEGO.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Rafał
Gość






PostWysłany: Sob 15:44, 04 Mar 2006    Temat postu:

TRADYCYJNY CHLEBEK WŁOSKI CZEKOLADOWY.


4 szklanki maki
1/2 lyzeczki soli
2 lyzki masla
2 lyzki /drobnego/ cukru
2 lyzeczki suszonych drozdzy
2 lyzki dobrego /gorzkiego/kakao
1/2 szklanki chipsow czekoladowych
troche roztopionego masla, na wysmarowanie chleba juz po upieczeniu

W misce polaczyc przesiana make, drozdze, sol, cukier, kakao, na koncu nozem
wkroic maslo. Powoli dodawac 1 1/4 szklanki cieplej wody, w koncu zebrac
rekami ciasto i uformowac kule. Wylozyc ciasto na stolnice i wyrabiac ok. 10
minut, ma byc elastyczne i gladkie. Przeciac ciasto na pol, do kazdej polowki dodac polowe czipsow czekoladowych, jeszcze raz szybko wyrobic ciasto.
Uksztaltowac 2 okragle bochenki, polozyc na naoliwionej powierzchni, przykryc naoliwiona folia plastikowa. Odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia/ma sie podwoic/ na 1-2 godziny. Nagrzac piekarnik do 220*C, piec chleb 10 minut, pozniej zmniejszyc gaz do 180-190*C i piec kolejne 20 minut.
Wyciagnac po upieczeniu, posmarowac rozpuszczonym maslem, przykryc
sciereczke, odstawic do ochlodzenia.
Powrót do góry
Ewa
Gość






PostWysłany: Nie 3:01, 12 Mar 2006    Temat postu:

[size=16] CHLEBEK WIEJSKI

Skład:
525g mieszanej maki : 325 żytnia +200g gryczana, albo: żytnia + pszenna + gryczana.
Nie dajemy za dużo maki gryczanej, ona robi nasz chlebek ciężki.
290ml wody
2 łyżki oleju z oliwek
2 łyżki mleka w proszku
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
dwie łyżeczki suchych drożdży
dwie garście płatków owsianych
Sposób wykonania:
Chleb pieczemy w maszynie do chleba albo w piekarniku.
Do naczynia wkładamy wszystkie składniki: najpierw cześć maki, potem wodę, olej, resztę mąki, mleko w proszku, po jednej stronie sol, po drugiej cukier, w środek drożdże, na to płatki owsiane. Jeśli ktoś ma maszynę do chleba, to najwygodniej jest ciasto wyrobić w maszynie i pozwolić mu na urośnięcie. Mieszanie i rośnięcie ok 1godz.30min. Ciasto przerzucić do formy i pozostawić jeszcze do wyrośnięcia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 40 min. w 170°C (piekarnik elektryczny, gazowy - temp. min. 10°Cwyzsza). Upieczony chleb wyjmujemy z formy od razu.
Uwaga: jeśli ciasto jest za twarde, można dodać trochę mleka. Zależy ile się wrzuciło płatków.
[size]
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum dla wszystkich i o wszystkim Strona Główna -> Chlebek i bułeczki :) Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin