Forum dla wszystkich i o wszystkim Strona Główna dla wszystkich i o wszystkim
Każdego dnia się uczysz czegoś nowego niezależnie od wieku
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

SERNIKI :)

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum dla wszystkich i o wszystkim Strona Główna -> Ciasta i ciasteczka ....
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Rafał
Gość






PostWysłany: Pią 22:05, 10 Mar 2006    Temat postu: SERNIKI :)

SERNIK WAWELSKI

Ciasto: 30 dag mąki, 10 dag cukru, 10 dag masła, jajko, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, jedno białko do posmarowania ciasta oraz tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać pokrojone masło oraz całe jajko utarte z cukrem. Wyrobić ciasto i trzecią jego część odciąć, a pozostałe rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki formy, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

Masa: 50 dag trzykrotnie zmielonego sera, 30 dag cukru, 4 jajka, 10 dag mąki ziemniaczanej, 15 dag rodzynek, opakowanie cukru waniliowego oraz konfitura z wiśni do dekoracji.

Zmielony ser z cukrem, żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną utrzeć na jednolitą masę. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Następnie dodać rodzynki i wszystko ponownie delikatnie wymieszać. tak przygotowaną masę przełożyć do formy wylepionej ciastem. Z odłożonego kawałka ciasta uformować wałeczki i, na wierzchu sernika, ułożyć z nich kratkę. Na koniec kratkę posmarować rozmąconym białkiem.
Sernik wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut.
Po wyjęciu i ostudzeniu ciasto ozdobić odsączoną konfiturą, układając owoce na każdej kratce.
Powrót do góry
Rafał
Gość






PostWysłany: Nie 2:54, 12 Mar 2006    Temat postu:

SERNIK Z ROSĄ

Ciasto
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
pół paczki margaryny
2 żółtka
1 jajko

Ser
1kg sera
1/2 szklanki oleju
3 szklanki mleka 3,2%
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy
1 cukier waniliowy
2 jajka
4 żółtka

Składniki na ciasto zagniatamy i dokładnie wylepiamy dno i boki blachy aż do samej góry (DUŻEJ). Jaja miksujemy z żółtkami. Do tego mleko,budyń,cukier i olej. Miksujemy. Do tego dodajemy po łyżce sera (zostanie nam około 20 dag serka waniliowego) i dokładnie zmiksować.
Masę wylewamy na ciasto i nie przejmujemy się że jest taka płynna.
Piec około 60 min w 180-200 C.
Ubić pianę z 4 jajek z 1 szklanką cukru pudru.Wylać na sernik,wygładzić
i piec aż się piana lekko zarumieni.
Powrót do góry
Ewa
Gość






PostWysłany: Nie 3:03, 12 Mar 2006    Temat postu:

Sernik Papieża*

Składniki
Ciasto:
3 szkl mąki
25 dag margaryny
1/2 szkl cukru
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Masa serowa:
1kg tłustego sera
15 dag masła
1 szkl cukru
2 białka i 8 żółtek
2 budynie waniliowe
25 dag smietany
puszka brzoskwiń
olejek pomarańczowy
Sposób wykonania:
Posiekać wszystkie składniki ciasta nozem,szybko zagnieść ciasto i włożyć na 1 godz do lodówki.Odłożyć 1/3 część ciasta a resztą wylepić wysmarowaną blaszkę. Składniki masy serowej (oprócz 2 białek i brzoskwiń )utrzeć na puszystą masę,dodać 2 ubite białka i pokrojone w kostkę odsączone brzoskwinie Delikatnie wymieszać.Masę wyłożyć na ciasto.Na tartce o grubych oczkach zetrzeć pozostałe ciasto.Piec w temp 170 st.przez ok.1.5 godz.Upieczone i ostudzone ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Powrót do góry
milek
Administrator



Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lubuskie

PostWysłany: Pon 0:47, 13 Mar 2006    Temat postu:

Budyniowiec kokosowiec mięciutki poduszkowiec

Ciasto:
2 szklanki maki
1 kostka margaryny
1/2 szklanki cukru
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu śmietankowego

Masa budyniowa:
3 budynie kokosowe (bez cukru)
1 litr mleka
6 łyżek cukru

Nadzienie:
5 wafli Grzesiek kokosowy

Masa kokosowa:
4 białka
1 budyń kokosowy (bez cukru) na sucho
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g wiórków kokosowych,·jeśli budyń bez cukru to dodać 1/3 szklanki cukru a jeśli budyń z cukrem to dodać
tylko 2 płaskie łyżki cukru
aromat śmietankowy

Ciasto:
Jest to typowe ciasto kruche, więc tak samo typowo sie je wyrabia. Należy podzielić je na 2 części w stosunku 1/3 do 2/3 i włożyć obie do zamrażalnika.

Nadzienie:
W tym czasie kroimy lub kruszymy wafle. Ja mam taką blaszkę, że jeżeli pokroje grześka każdego na pół wzdłuż płaskiej powierzchni wafli to po wyłożeniu tymi grześkami kremem do dołu a czekolada do góry blaszki mam ją cała przykrytą. Można też grześki połamać niezbyt drobno, tak żeby przykryć nimi ciasto na blasze.

Na wyłożoną papierem do pieczenia i natłuszczona blaszkę wygniatamy równo 2/3 ciasta. Resztę ciasta zostawiamy w zamrażalniku. Na ciasto równo rozkładamy grześki.

Masa budyniowa:
W 2/3 mleka rozpuszczamy cukier i zagotowujemy. Proszki budyniowe rozpuszczamy w reszcie mleka i wlewamy to na gotujące mleko. Gotowy gorący budyń wylewamy na blachę z ciastem i grześkami, wyrównujemy powierzchnię. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Masa kokosowa:
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy pod koniec ubijania cukier. Do sztywnych białek przesiewamy budyń w proszku i proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie partiami wsypujemy wiórki kokosowe delikatnie mieszając żeby piana za mocno nie siadła i dodajemy aromatu.

Mase kokosową wykładamy na budyn w blaszce i wyrównujemy wierzch. Ciasto z zamrażalnika albo ścieramy na tarce na mase kokosową albo skubiemy i układamy na masie.

Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem.
Smacznego Smile



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
milek
Administrator



Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lubuskie

PostWysłany: Pon 0:48, 13 Mar 2006    Temat postu:

MELKTERT- afrykańskie ciasto pieczone z budyniem!
ciasto:
- 225 g mąki
- 40 g cukru pudru
- 150 g masła
- 1 rozmącone żółtko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyzki lodowatej wody
- cukier puder do posypania
nadzienie:
- 50 g cukru
- 1,5 łyżki mąki kukurydzianej
- 600 ml mleka
- cukier waniliowy
- 25 g masła
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- cynamon, gałka muszkatołowa i cukier puder do posypania

1. Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać masło, posiekać je, dodać żółtko, cynamon i wodę. Zagniatać ciasto aż będzie gładkie. Chłodzić 30 minut.
2. Rozgrzac piekarnik do 180 stopni. Okrągłą foremkę do tart o średnicy 23 cm wylepić rozwałkowanym ciastem. Piec 20 minut.
3. Wymieszać cukier z mąką kukurydzianą, dodać 2 łyżki mleka, wymieszać.
4. Resztę mleka zagotować z cynamonem i cukrem waniliowym po czym zdjąć z ognia.
5. Do masy z mąki kukurydzianej dodać niewielką ilośc mleka po czym dodaj to wszystko do gorącego mleka.
6. Na małym ogniu stale mieszając doprowadź masę do wrzenia, gotować na małym ogniu ok. 1 minutę aż masa zgęstnieje. Mieszając dodać masło, wymieszać i przestudzić.
7. Jajka ubić z esencją waniliową i wymieszać z przestudzoną masą. Masę wlać na podpieczone ciasto. Piec 10 min. w 200 stopniach po czym jeszcze 30-40 min. w 180 stopniach aż wbity w budyń nóż po wyjęciu bedzie suchy.
Przed podaniem ostudzone ciasto posypac cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu i gałki muszkatołowej.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
milek
Administrator



Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lubuskie

PostWysłany: Pon 0:52, 13 Mar 2006    Temat postu:

CIASTO_SEROWO_KOKOSOWO_ORZECHOWE Z MASĄ BUDYNIOWĄ

Ciasto serowe ,które pieczemy jak każdy sernik:

1kg sera
6 jajek
15 dkg tłuszczu (masło lub marg.)
30 dkg cukru
jasny budyń
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
(można dodać bakalie lub kilka pokrojonych w grubą kostkę brzoskwiń ze syropu )

Ciasto kokosowe, które nakładamy na ser po 45-50 minutach pieczenia ,na 15-20 minut przed końcem pieczenia:

4 białka
1/2 szklanki cukru kryształu
10 dkg kokosu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny

Ciasto orzechowe pieczemy osobno:

4 jaja
4 łyżki cukru pudru
10 dkg mielonych orzechów włoskich)
2 łyżki maki pszennej
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

1/2 l mleka
25 dkg tłuszczu (masła lub marg.)
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
4 żółtka
1 budyń kokosowy lub waniliowy
1 łyżka mąki ziemn.
1 łyżka mąki pszennej
sok z cytryny

Przygotować ciasto serowe z podanych składników lub upiec wg swojego własnego przepisu sernik z 1 kg sera.
Ser zmielić 3x lub użyć gotowego zmielonego sera, białka oddzielić od żółtek,tłuszcz utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po 1 żółtku, ucierać, a póżniej po trochu dodawać zmielony ser.Gdy masa będzie gładka dodać budyń w proszku i proszek do pieczenia, a także ubitą na sztywno pianę oraz oprószone mąką bakalie, delikatnie wymieszać i wyłożyć na blaszkę (można wcisnąć w masę serową kilka połówek brzoskwiń ze syropu pokrojonych w grubą kostkę, chociaż można i bez owoców i bakalii).Taki sernik pieczemy ok.1 godz.w temp.180 oC.
Na 15-20 min.przed końcem pieczenia nałożyć na ciasto bezę kokosową : ubić białka , gdy sztywne dodawać powoli cukier,na końcu resztę składników i lekko wymieszać wyłożyć na ser(trzeba ciasto wyjąć z piekarnika i włożyć z powrotem) i upiec na złoty kolor.

Ciasto orzechowe ubić i upiec jak biszkopt jako oddzielne ciasto.

Masa : z mleka, budyniu, cukru,cukru waniliowego, żółtek,mąki ziemn. i pszennej ugotować budyń,który ostudzony wkręcić do tłuszczu.Można dodać odrobinę soku z cytryny.


Przełożenie ciasta:

ser z kokosem
3/4 masy budyniowej
ciasto orzechowe - boki i wierzch ciasta posmarować pozostała masą,dowolnie udekorować.

Ciasto pieczemy na blaszce 40x25 cm,jest bardzo smaczne, ale trochę pracochłonne.Smacznego!



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
milek
Administrator



Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lubuskie

PostWysłany: Pon 0:53, 13 Mar 2006    Temat postu:

PTASIE MLECZKO Terry

*kilogram trzykrotnie mielonego sera * 4 jajka * szklanka cukru * budyń (waniliowy) * zapach waniliowy * herbatniki * 100 g rodzynek * szczypta soli

Cukier utrzeć z żółtkami i zapachem waniliowym. Ucierając, dodawać po łyżce ser i budyń (w proszku).
- Z białek i soli ubić pianę. Starannie wymieszać z masą serową. Dodać rodzynki.
- Na dnie formy ułożyć herbatniki (mogą również być biszkopty) i masę serową. Piec 50 minut w 180°C. Sernik zostawić w piekarniku, aż lekko wystygnie.

Łatwe i smaczne. Polecam Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
milek
Administrator



Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lubuskie

PostWysłany: Pon 0:56, 13 Mar 2006    Temat postu:

Biała Dama Exclusive warta wypróbowania!!!!

0,5 l śmietanki kremówki
puszka brzoskwiń w syropie
żelatyna (na 1 l wody)
0,5 kg twarogu 3x mielonego
17 łyżek cukru
2 budynie waniliowe lub smietankowe (najlepiej O'etker Ulubiony)
1 kostka margaryny (najlepiej Kasi)
0,5 kostki masła
15 dag wiórek kokosowych
herbatniki lub biszkopty (na spód ciasta)
0,75 l mleka

Masa serowa:
Kremówkę ubić na sztywno, dodać 8 łyżek cukru.Następnie dodać twaróg oraz żelatynę ostudzoną (rozpuszczamy ok 3-4 łyżki w pół szklanki wody), wymieszać lub zmiksowac całość, tak aby składniki dokładnie się z sobą połączyły i pod koniec dodać pokrojone w kawałki owoce.
Masa Budyniowa:
Ugotować budynie w 0,75 l mleka z 8 łyżkami cukru. Ostudzić następnie utrzeć z kostką margaryny (ucieramy najpierw margarynę i stopniowo dodajemy budyń)
Posypka Kokosowa:
Na patelni rozpuszczamy pół kostki masła, dodajemy 1 łyżkę cukru i wiórki kokosowe, przyrumieniamy. Kiedy ostygną (a nie mogą być ciepłe ponieważ rozpuszczą mase budyniową!) posypujemy nimi ciasto.


Kolejność od spodu:

Biszkopty-Masa Serowa-Masa Budyniowa-Posypka Kokosowa

Ciasto jest naprawdę przepyszne!
Smacznego!!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ADDELPGAUGS
Gość






PostWysłany: Wto 3:03, 05 Lut 2008    Temat postu:

Hello!
Nice site Wink
Bye
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum dla wszystkich i o wszystkim Strona Główna -> Ciasta i ciasteczka .... Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin