|
dla wszystkich i o wszystkim Każdego dnia się uczysz czegoś nowego niezależnie od wieku
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
milek
Administrator
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lubuskie
|
Wysłany: Wto 23:42, 28 Lut 2006 Temat postu: Ciasta różne ..... |
|
|
Mieszakna wszystkiego chyba
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Wioleta
Gość
|
Wysłany: Wto 23:45, 28 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
PRINCE POLO
Biszkopt
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Żółtka dodać do szklanki, wsypać proszek do pieczenia i ocet wymieszać. Ubić białka z cukrem, dodać żółtka (wymieszać) i mąkę (wymieszać). Wylać na natłuszczoną formę i upiec.
Ciasto
6 białek
15-20 dag cukru zwykłego
20 dag orzechów włoskich (pokrojonych)
2 duże batony prince polo
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić, dodać cukier.. Następnie łyżkę mąki ziemniaczanej i dalej ubijać. Na końcu dać pokrojone batony i orzechy - wymieszać. Upiec na złoty kolor ok. 30 minut w temp. 180 C.
Masa
Ugotować jeden budyń śmietankowy z cukrem + 1 łyżką mąki. 20 dag masła utrzeć z jednym żółtkiem i dodać budyń (zimny). Na końcu dać 2 pokrojone batony prince polo. Wymieszać.
Biszkopt + masa + ciasto z białek. Życzę smacznego i pozdrawiam milek i was wszystkich
|
|
Powrót do góry |
|
|
milek
Administrator
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lubuskie
|
Wysłany: Wto 23:50, 28 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Znalazłam ciekawy przepis zobaczcie sami:
Kokosowy piętrus (bez pieczenia)
Składniki i sposób przyrządzenia
2 paczki krakersów "Super Lajkonik"
1 duzy budyń waniliowy do gotowania na 0,75 l
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
4 płaskie łyżki maki pszennej
1 cukier waniliowy
kostka masła 200 g
0.75 litra mleka
30 dkg wiórek kokosowych
Słoik powideł śliwkowych 330 g (gęstych ,kwaskowatych)
Na posypke
6 łyżek wiórków kokosowych, 3 łyżeczki margaryny ,3 łyżki cukru
Posypski oczywiście można zrobić więcej biorąc na 2 łyżki kokosu 1 łyzeczke margaryny i 1 łyzkę cukru
Z podanej ilosci mleka odlać 1/2 szklanki .Reszte zagotować z cukrem
W 1/2 szklanki zimnego mleka rozrobić budyń wsypać make, cukier waniliowy i dodać żółtka .Wszystko połączyc najlepiej mikserem Na gotujące mleko wlac buduń z żółtkami i gotować do gęstej konsystencji
Miekkie masła utrzeć mikserem i dodać po łyzce zimnego budyniu.Cały czas ucierać na końcu wsypać wiórki
Na blaszce o wymiarach 25x30 układać warstyw;
1 warstw krakersy a na nich cienko rozsmarowac powidła i na to masa kokosowa
2 warstwa to krakersy i masa kokosowa
3 warstwa krakersy powidła i masa kokosowa
4 i ostatnia warstwa krakersy i masa
Cukier i margaryne przeznaczone na posypke włożyć do garnka i roztopić Dodać kokos i chwilke go zrumienic cały czas mieszając .Zimną posypka ozdobic ciasto .Wstawić na 2-3 godziny do lodówki ale najlepsze jest następnego dnia
UWAGA krakersów "Super Lajlonik" wystarcza na "styk" .Dobrze jest układajac środkowe warstwy robiąc minimalne przerwy bo przy zbyt ścisłym układaniu może się okazać że na końcu zabrakną nam 2-3 krakersy
Pomysł na to ciasto wpadł mi do głowy całkiem niedawno nie miałam więc okazji poczęstować nim gości Natomiast domownikom bardzo to ciasto smakowała
p.s. podziekowania dla autora tego przepisu
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Rafał
Gość
|
Wysłany: Pią 22:04, 10 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
CIASTO BANANOWE
Składniki:
100 g masła
100 g cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
50 g mąki ziemniaczanej
150 g mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 obrane i pokrojone w kostkę banany
po 1/3 łyżeczki imbiru, gałki muszkatołowej i sproszkowanych goździków
2 łyżeczki cynamonu
100 g czekolady
Przygotowanie:
1. Cukier utrzeć z jajkami, dodać mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać resztę składników, na końcu banany, dokładnie wymieszać.
2. Ciasto wyłożyć do blaszki ,piec1 godzinę w 180 stopniach.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ewa
Gość
|
Wysłany: Nie 2:40, 12 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
NIEBO W GĘBIE
Ciasto:
30 dag mąki
20 dag margaryny
2 żółtka
0,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę z proszkiem przesiać dodać margarynę, posiekać wszystko nożem, dodać cukier żółtka i śmietanę. Zarobić ciasto. Upiec oddzielnie dwa placki.
Masa z jabłek
1 kg jabłek
1 szklanka cukru
1 galaretka
Jabłka obrać zetrzeć na tarce dodać cukier i galaretkę w proszku. Usmażyć. Po wystudzeniu wyłożyć na jeden placek.
Masa orzechowa
15 dag orzechów
0,75 szklanki śmietany
30 dag mała
2 jaja
1 szklanka cukru
Śmietanę lekko zagotować z mielonymi orzechami, dodać jajka i cukier, ostudzić.
Masło utrzeć, dodać ostudzoną masę, utrzeć. Masę wyłożyć na jabłka i przykryć drugim plackiem. Polać polewą.
Kolejność warstw
1. Placek
2. Masa jabłkowa
3. Masa orzechowa
4. Placek
5. Polewa
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ewa
Gość
|
Wysłany: Nie 2:41, 12 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
DELICJA
Biszkopt jasny
3 jajka
3 łyżki mąki krupczatki
3 łyżki cukru pudru
szczypta proszku do pieczenia
Upiec tak jak biszkopt
Biszkopt ciemny
3 jajka
2 łyżki mąki krupczatki
3 łyżki cukru pudru
szczypta proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Upiec tak jak biszkopt
Masa budyniowa
0,5 litra mleka
1 szklaki cukru
cukier waniliowy
2 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
25 dag masła
1-2 łyżki kakao
0,5 cytryny
Pół szklanki mleka pozostawić do rozmieszania, resztę mleka zagotować
z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące mleko wlać rozrobioną mąkę w 0,5 szklanki mleka, chwilę gotować. Ostudzić. Do roztartego masła dodać po łyżce ostudzonego budyniu, utrzeć mikserem. Podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać sok z cytryny, a do drugiej kakao. Wymieszać.
Masa z serków homo
2 serki homo
2 galaretki wiśniowe
Galaretki ugotować w mniejszej ilości wody. Gdy galaretki ostygną ale nie stężeją łączymy je z serkami powoli wlewając.
Pozostałe składniki
1-2 banany
2 galaretki
kiwi i ananasy
Kolejność warstw
Na jasny biszkopt rozsmarowujemy masę kakaową. Przykrywamy ciemnym biszkoptem, w którym należy wcześniej wykroić kieliszkiem dziurki. Ugotować galaretki w mniejszej ilości wody, pozostawić do stężenia (musi być lekko ścięta). Następnie do otworów wkładamy pokrojone banany, zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy do ostygnięcia.
Na galaretkę smarujemy masę z serków homo, układamy na nich wcześniej wykrojone krążki z ciasta ciemnego, lekko wciskając w masę, następnie smarujemy masę cytrynową, na masę układamy kiwi i ananasy do dekoracji.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ewa
Gość
|
Wysłany: Nie 2:42, 12 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
PLACEK PIJAK
3 paczki herbatników szkolnych
alkohol
Biszkopt
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
Białka ubić na pianę, dodać cukier, dodawać po jednym żółtku ubijając, dodać mąkę. Wymieszać. Upiec. Ostudzić.
Biszkopt z białek
8 białek
20 dag kokosu
8 łyżek cukru
1/2 szklanki suchego maku
Białka ubić na pianę, dodać cukier, suchy mak oraz kokos, delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Upiec.
Masa budyniowa
1 budyń śmietankowy bez cukru
8 żółtek
1 cukier waniliowy
1 łyżka mąki
1 szklanki cukru pudru
25 dag masła
Budyń, żółtka, cukier waniliowy oraz mąkę roztrzepać trzepaczką, wlać na gotujące mleko, mieszając ( budyń ugotować w mniejszej ilości mleka niż jest napisane na opakowaniu).Masło utrzeć z cukrem.
Dodawać po łyżce ostudzony budyń. Ucierać.
Polewa
2 łyżki kakao
1,5 dag margaryny
2 łyżki mleka
0,75 szklanki cukru
Wszystkie składniki podgrzać, wymieszać, ostudzić i polać gotowy placek .
Kolejność warstw (od dołu)
1. biszkopt
2. połowa masy budyniowej
3. biszkopt z białek
4. druga połowa masy budyniowej
5. lekko nasączone alkoholem herbatniki
6. polewa
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ewa
Gość
|
Wysłany: Nie 2:45, 12 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
SALCESON
2 duże wafle kwadratowe
2 paczki biszkoptów
2 galaretki
1/2 kostki margaryny
2-3 łyżki kakao
1 szklanka cukru
7 łyżek cukru
4 łyżki śmietany
1 galaretka
Wafle skropić mlekiem. Biszkopty pokroić na kawałki dodać 1 galaretkę pokrojoną w kostkę. Kakao zagotować z margaryną i cukrem, śmietaną, ostudzić i dodawać do biszkoptów. Do tego dodać ciekłą ale wystudzoną galaretkę. Wymieszać. wafel położyć na folii a na to masę.
Gdy zakrzepnie zwinąć, włożyć do lodówki. Galaretkę w kostkach dodać na końcu. Można wlać w butelkę plastikową z odkrojoną szyjką.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ewa
Gość
|
Wysłany: Nie 2:46, 12 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
KUBUŚ PUCHATEK
Składniki
Ciasto
czubata szklanka mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
kostka masła
szklanka cukru
4 duże jaja
tabliczka czekolady
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 brzoskwinie
Dekoracja
tabliczka mlecznej czekolady
2 łyżki mleka
4-5 łyżek białej polewy do ciast
kilka czekoladowych groszków
Sposób przyrządzania
Brzoskwinie umyć, obrać, drobno posiekać. Czekoladę połamać na drobne kawałki. Masło utrzeć z cukrem i kolejno dodawać do niego jaja, nie przerywając ucierania. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Połączyć z masą maślano-jajeczną, dodać owoce i czekoladę. Lekko wymieszać, przełożyć ciasto
do natłuszczonej tortownicy i piec około 45 minut w temperaturze 180°C. Czekoladę stopić, dodać mleko, wymieszać. Na przestudzonym cieście namalować czekoladą główkę misia. Gdy czekolada zastygnie, namalować na niej jasną polewą uszy, oczy i mordkę. Ozdobić groszkami.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ewa
Gość
|
Wysłany: Nie 2:47, 12 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
PTASIE MLECZKO
Składniki
biszkopt z 4 jajek
Masa
60 dag białego sera
kostka margaryny
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
galaretka truskawkowa
PTASIE MLECZKO
3 białka
3 łyżki cukru
galaretka cytrynowa
Do dekoracji
kokos
Sposób wykonania
Upiec biszkopt, ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem rumowym. Masło utrzeć z żółtkami, dodać cukier i zmielony 2 razy ser. Następnie dodać tężejącą galaretkę truskawkową rozpuszczoną w 1 szklance wody. Masę wyłożyć na biszkopt. Białka ubić z cukrem, dodać tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1 szklance wody i wyłożyć na masę z serem. Posypać kokosem i włożyć do lodówki na 3 godziny.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ewa
Gość
|
Wysłany: Nie 2:48, 12 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
UŚMIECH TEŚCIOWEJJJJJJ
Składniki:
2 budynie waniliowe
1 kg jabłek
2 żółtka, 1 całe jajko
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki śmietany
1 kostka margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z cytryny
Wyk:
Zagniatamy mąkę,żółtka,jaja,cukier puder,śmietanę,margarynę,proszek do pieczenia i otartą skórkę z cytryny.
Ciasto dzielimy na 2 części.
Jedną rozwałkowaną kładziemy do wysmarowanej blaszki.
Na wyłożonym cieście układamy pokrojone w ósemki jabłka.
Ugotować 2 budynie z 3 szklankami mleka.
Gorący budyń wylewamy na wyłożone jabłka.
Następnie na wierzch kładziemy rozwałkowaną 2-gą część ciasta.
Pieczemy.
Posypujemy cukrem pudrem lub polewą.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Nie 2:49, 12 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
MILKY WAY
Biszkopt
6 jajek
3 łyżki oleju
1 szklanka cukru
3 łyżki wody przegotowanej zimnej
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić białka, dodać cukier, dodać żółtka, ubijać aż się rozpuści cukier. Dodać resztę składników. Na koniec dodać kakao i wymieszać.
Po upieczeniu biszkopt przekroić na pół.
Masa
1/2 szklanki mleka surowego
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
1 margaryna
2 szklanki mleka w proszku
Sposób wykonania
Mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotować i ostudzić. Następnie utrzeć margarynę, dodać ugotowane mleko i ucierać. Dodać mleko w proszku i dalej ucierać. Przełożyć biszkopt. Wierzch polać rozpuszczoną mleczną czekoladą.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ewa
Gość
|
Wysłany: Nie 2:50, 12 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
WIEWIÓRKA
Składniki
2 szklanki mąki
1 i 1/4szklanki cukru
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
pół szklanki oleju
szklanka posiekanych orzechów włoskich
3 duże jabłka
Sposób wykonania
Jaja ubić z cukrem, wymieszać z mąką, proszkiem i sodą nadal mieszając cienkim strumykiem wlać olej. Gładkie ciasto dokładnie wymieszać z orzechami i posiekanymi jabłkami (mogą być kostki). Przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec około 30-40 min.
Po upieczeniu ciasto trzeba polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami (najlepiej laskowymi).
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ewa
Gość
|
Wysłany: Nie 2:51, 12 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
CYCUSZKI MURZYNKI
Spód
6 białek
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka maku
Masa
2 łyżki mąki ziemniaczanej (może też być budyń waniliowy)
2 łyżki mąki pszennej
1/2 litra mleka
1 kostka masła
1 szklanka cukru pudru
Poza tym
30 herbatników
polewa kakaowa
biała wódka do namoczenia herbatników
rodzynki
Sposób wykonania
Spód
Białka ubić na sztywno z cukrem, następnie delikatnie wmieszać w tę masę wiórki i mak (podobnie jak przy pieczeniu normalnego biszkoptu tylko zamiast mąki dodajemy wiórki kokosowe z makiem). Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min w temp. ok. 200 stopni C.
Masa
Z powyższych składników należy ugotować coś w rodzaju budyniu (do prawie gotującego się mleka wlewa się powoli, ale ciągle mieszając - tak, żeby nie powstały kluchy - mąkę rozprowadzoną w zimnym mleku). Gdy masa lekko przestygnie, dodajemy do niej masło i cukier puder po czym mieszamy aż do rozpuszczenia. (Ja dodaje ok. 2/3 szklanki cukru, gdyż z całą szklanką jest to dla mnie ciut ciut za słodkie, ale jak kto lubi). Masę odstawiamy do przestygnięcia.
Na upieczony i przestudzony spód nakładamy przestudzoną masę.
Na masę układamy jeden koło drugiego ok. 30 herbatników. Każdy herbatnik przed ułożeniem namaczamy w białej wódce. (Czas moczenia jak kto lubi, można zanurzyć i natychmiast wyjąć lub też krótką chwilę przetrzymać). Na koniec polewamy herbatniki polewą kakaową, poczym wstawiamy ciasto do lodówki i czekamy, aż masa będzie całkowicie zimna.
Życzę smacznego.
Biszkopt pieczemy na blaszce o powierzchni = ok. 30 herbatników. Gdy weźmiemy większą blaszkę spód będzie za cienki i w rezultacie też za suchy. Na większe ciasto należy zwiększyć odpowiednio ilość składników. Na każdy biszkopt przed polaniem polewą należy wetknąć rodzynkę - wtedy ciasto nazywa się cycki murzynki !
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ewa
Gość
|
Wysłany: Nie 2:55, 12 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
CIASTO KRÓLEWNY ŚNIEŻKI
Ciasto
250 g. masła
25 g. cukru
6 jajek
400 g. mąki
2 łyżki zagęstnika np.mąki ziemniaczanej
1 torebka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1 1/2 kg drylowanych wiśni
Krem
1 torebka budyniu waniliowego
3 łyżki cukru
1/2 l. mleka
250 g. masła
Dodatkowo
300 g. wiórków gorzkiej czekolady
CiastoMasło ukręcić w misce na pulchną masę.Dodawać stopniowo cukier i jajka.Mąkę, zagęstnik i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać przez sito i dodać do reszty składników.Połowę ciasta wymieszać z kakao.Ciasto kakaowe rozłożyć na blasze i wygładzić,przykryć jasnym ciastem i wiśniami.
Piec około 35 minut w piekarniku nagerzanym do temperatury 200 stopni C.Wyjąć i schłodzić.
KremBudyń rozmieszać z cukrem i niewielką ilością zimnego mleka na gładką masę.Resztę mleka zagotować dodać budyń i krótko gotować, cały czas mieszając.Zdjąć masę z palnika, aby ostygła.Mieszać od czasu do czasu, aby nie utworzyła się twarda powłoka.Masło o temperaturze pokojowej ukręcić w misce na pulchną masę, dodawać łyżką budyń.Posmarować kremem schłodzone ciasto i przybrać wiórkami czekoladowymi.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
|