|
dla wszystkich i o wszystkim Każdego dnia się uczysz czegoś nowego niezależnie od wieku
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
milek
Administrator
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lubuskie
|
Wysłany: Wto 23:21, 28 Lut 2006 Temat postu: TORYYYYYYY |
|
|
TORT PTYSIOWY
Tortownica o śr. 26 cm
CIASTO:
szklanka mleka
2/3 kostki masła
szczypta soli
2 łyżeczki cukru
2 szklanki mąki
8 jajek
WYKONANIE:
Mleko przelać do garnka i dolać ok. 150 ml wody. Dodać masło, sól oraz cukier i zagotować. Następnie wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką tak długo, aż ciasto będzie odklejać się od dna. Przestudzić, a następnie miksować, dodając po jednym jajku. Ciasto podzielić na 4 części i w natłuszczonej tortownicy upiec 4 krążki. Każdy krążek piec ok. 15 minut, w temp. 240 stopni C.
DODATKOWO:
6 mandarynek bez pestek (75 dag)
6 łyżek likieru pomarańczowego,
15 dag dżemu brzoskwiniowego
750 ml śmietany kremówki
3 opakowania zagęstnika do śmietany
5 łyżek cukru pudru.
WYKONANIE:
Śmietanę dobrze schłodzić w lodówce. Mandarynki obrać i podzielić na cząstki, starając się zostawiać jak najmniej białych błonek. W misce wymieszać 10 dag dżemu z 4 łyżkami likieru, dodać przygotowane mandarynki i ponownie wymieszać. Pozostały dżem wymieszać z resztą likieru pomarańczowego. Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodając zagęstniki i cukier puder. Jeden krążek ciasta włożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, posmarować go dżemem z likierem i wyłożyć 2/3 mandarynek. Następnie rozsmarować 1/3 bitej śmietany, położyć drugi krążek ciasta, lekko go docisnąć i posmarować dżemem z likierem. Na drugim krążku rozłożyć pozostałe mandarynki i rozsmarować na nich 1/3 śmietany. Na wierzchu położyć trzeci krążek i lekko docisnąć. Wierzch posmarować pozostałym dżemem z likierem oraz resztą bitej śmietany i tort na godzinę wstawić do lodówki. Na koniec ostatni krążek ciasta połamać na małe kawałeczki. Tort ostrożnie wyjąć z formy, położyć na paterze i wierzch oraz boki posypać kawałeczkami ciasta.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Ewa
Gość
|
Wysłany: Nie 3:30, 12 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
Tort kokosowo-kawowy
Blaty kokosowe:
8 białek
40 dag kokosu
1 1/2 szklanki cukru
aromat rumowy
Masa:
25 dag masła
4 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
1 łyżka spirytusu
aromat rumowy
Do dekoracji:
2 łyżki kokosu
1 łyżka kawy mielonej
Sposób wykonania:
Składniki podane na blaty kokosowe podzielić na 2 części i zrobić osobne 2 placki:
Z 4 białek ubić pianę, a gdy będzie już sztywna wsypać 3/4 szklanki cukru i dalej ubijać. Wymieszać z 20 dag kokosu i aromatem rumowym. Wylać na wysmarowaną tłuszczem tortownicę o średnicy 23-25 cm i piec około 35 minut w temperaturze 150-170 st. C.
Z żółtek i cukru utrzeć gładki kogel-mogel. Masło starannie utrzeć i wciąż ucierając dodawać po trochu masę jajeczną, spirytus i aromat, a na końcu kawę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody.
Upieczone blaty ostudzić i przełożyć połową kremu. Resztą kremu posmarować wierzch i boki tortu.
Udekorować kokosem wymieszanym z kawą. Tort schłodzić w lodówce.
Smacznego
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
|