Forum dla wszystkich i o wszystkim Strona Główna dla wszystkich i o wszystkim
Każdego dnia się uczysz czegoś nowego niezależnie od wieku
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

TORYYYYYYY

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum dla wszystkich i o wszystkim Strona Główna -> Ciasta i ciasteczka ....
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
milek
Administrator



Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lubuskie

PostWysłany: Wto 23:21, 28 Lut 2006    Temat postu: TORYYYYYYY

TORT PTYSIOWY

Tortownica o śr. 26 cm

CIASTO:
szklanka mleka
2/3 kostki masła
szczypta soli
2 łyżeczki cukru
2 szklanki mąki
8 jajek

WYKONANIE:
Mleko przelać do garnka i dolać ok. 150 ml wody. Dodać masło, sól oraz cukier i zagotować. Następnie wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką tak długo, aż ciasto będzie odklejać się od dna. Przestudzić, a następnie miksować, dodając po jednym jajku. Ciasto podzielić na 4 części i w natłuszczonej tortownicy upiec 4 krążki. Każdy krążek piec ok. 15 minut, w temp. 240 stopni C.

DODATKOWO:
6 mandarynek bez pestek (75 dag)
6 łyżek likieru pomarańczowego,
15 dag dżemu brzoskwiniowego
750 ml śmietany kremówki
3 opakowania zagęstnika do śmietany
5 łyżek cukru pudru.

WYKONANIE:
Śmietanę dobrze schłodzić w lodówce. Mandarynki obrać i podzielić na cząstki, starając się zostawiać jak najmniej białych błonek. W misce wymieszać 10 dag dżemu z 4 łyżkami likieru, dodać przygotowane mandarynki i ponownie wymieszać. Pozostały dżem wymieszać z resztą likieru pomarańczowego. Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodając zagęstniki i cukier puder. Jeden krążek ciasta włożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, posmarować go dżemem z likierem i wyłożyć 2/3 mandarynek. Następnie rozsmarować 1/3 bitej śmietany, położyć drugi krążek ciasta, lekko go docisnąć i posmarować dżemem z likierem. Na drugim krążku rozłożyć pozostałe mandarynki i rozsmarować na nich 1/3 śmietany. Na wierzchu położyć trzeci krążek i lekko docisnąć. Wierzch posmarować pozostałym dżemem z likierem oraz resztą bitej śmietany i tort na godzinę wstawić do lodówki. Na koniec ostatni krążek ciasta połamać na małe kawałeczki. Tort ostrożnie wyjąć z formy, położyć na paterze i wierzch oraz boki posypać kawałeczkami ciasta.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ewa
Gość






PostWysłany: Nie 3:30, 12 Mar 2006    Temat postu:

Tort kokosowo-kawowy

Blaty kokosowe:
8 białek
40 dag kokosu
1 1/2 szklanki cukru
aromat rumowy
Masa:
25 dag masła
4 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
1 łyżka spirytusu
aromat rumowy
Do dekoracji:
2 łyżki kokosu
1 łyżka kawy mielonej

Sposób wykonania:
Składniki podane na blaty kokosowe podzielić na 2 części i zrobić osobne 2 placki:

Z 4 białek ubić pianę, a gdy będzie już sztywna wsypać 3/4 szklanki cukru i dalej ubijać. Wymieszać z 20 dag kokosu i aromatem rumowym. Wylać na wysmarowaną tłuszczem tortownicę o średnicy 23-25 cm i piec około 35 minut w temperaturze 150-170 st. C.

Z żółtek i cukru utrzeć gładki kogel-mogel. Masło starannie utrzeć i wciąż ucierając dodawać po trochu masę jajeczną, spirytus i aromat, a na końcu kawę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody.

Upieczone blaty ostudzić i przełożyć połową kremu. Resztą kremu posmarować wierzch i boki tortu.

Udekorować kokosem wymieszanym z kawą. Tort schłodzić w lodówce.

Smacznego


Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum dla wszystkich i o wszystkim Strona Główna -> Ciasta i ciasteczka .... Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin