Forum dla wszystkich i o wszystkim Strona Główna dla wszystkich i o wszystkim
Każdego dnia się uczysz czegoś nowego niezależnie od wieku
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ciasta z różnych stron świata ...

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum dla wszystkich i o wszystkim Strona Główna -> Ciasta i ciasteczka ....
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
milek
Administrator



Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lubuskie

PostWysłany: Wto 23:10, 28 Lut 2006    Temat postu: Ciasta z różnych stron świata ...

Pumpkin pie - słynne amerykańskie ciastko z nadzieniem dyniowym

SKŁADNIKI

• 1 i 1/4 filiżanki mąki
• pół łyżeczki soli
• 4 łyżeczki zimnej wody
• 1/3 filiżanki margaryny
• 480 dkg dyni (jedna duża puszka)
• 3,4 filiżanki cukru
• 1 łyżeczka cynamonu
• pół łyżeczki soli
• pół łyżeczki imbiru
• 3 jajka
• 150 ml mleka zagęszczonego (niesłodzonego)
• pół filiżankki mleka

CIASTO

Wymieszać mąkę i sól. Dodać margarynę i posiekać wszystko nożem w kawałki wielkości ziarenek grochu. Przełożyć do miski. Spryskać miksturę jedną łyżką wody. Delikatnie ugniatać widelcem, przyciskając do brzegów miski. Powtarzać czynność, aż składniki się połączą. Uformować z ciasta kulę. Na posypaną mąką stolnicę przełożyć kulę ciasta i spłaszczyć ja ugniatając palcami. Zrolować ciasto, od środka aż po same brzegi, formując okrąg o średnicy ok. 30 cm. Podzielić ciasto delikatnie, nie rozciągając go, na 22 centymetrowe kawałki. Wyrównać wszystkie kawałki.

Nagrzać piekarnik do 190 stopni C.

NADZIENIE

W dużej misce zmiksować dynię, cukier, cynamon, imbir i sól. Następnie dodać jajka, i widelcem roztrzepać je z miksturą. Dodać mleko zagęszczone i mleko zwykłe, wszystko zmiksować. Kawałki ciasta poukładać na blasze. Wlać do każdego dyniowe nadzienie. Przykryć brzegi ciasta folią. Piec 25 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze 25 minut. Sprawdzić, czy nóż włożony do ciastka wychodzi suchy. Jeśli tak, wyjąć z piekarnika i odłożyć do wystygniecia.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ewa
Gość






PostWysłany: Nie 3:24, 12 Mar 2006    Temat postu:

Bounty
Biszkopt czekoladowy:
5 jajek
1 niepełna szklanka maki tortowej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
20 dag masła
20 – 25 dag kokosu
cukier waniliowy
Polewa:
2 mleczne czekolady (20 dag)
12,5 dag margaryny

Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec w temperaturze 170-180 st. C. przez ok. 30 minut. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym.

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (ok. 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.

Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto.

Smacznego.



Powrót do góry
milek
Administrator



Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lubuskie

PostWysłany: Pon 0:50, 13 Mar 2006    Temat postu:

CASSATA LA SICILIA

ciasto:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 4 łyżki ciepłej wody
- 125 g cukru
- 75 g mąki
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
poza tym:
- 450 g twarogu 3-krotnie mielonego
- 100 g cukru
- 75 g czekolady
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
- 3-5 łyżek rumu lub winiaku
- 75 g kandyzowanu=ych owocó
- cukier puder do posypania

1. Żółtka utrzeć z cukrem i wodą. Utrzeć masło. Ucierając dodawać masę żółtkowo-cukrową. Na to przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.
2. Ciasto wylać do tortownicy o śr. 26 cm wyłożonej papierem i piec 25-30 min. w 200 stopniach. Upieczone wyjąć z formy i ostudzić.
3. Ser utrzeć z cukrem. Dodać rozpuszczoną czekoladę, cukier waniliowy, sól i winiak- utrzeć, dodać owoce.
4. Ciasto dwukrotnie przekroić, posmarować kremem, pozostawić w chłodnym miejscu. Posypać cukrem pudrem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum dla wszystkich i o wszystkim Strona Główna -> Ciasta i ciasteczka .... Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin