Forum dla wszystkich i o wszystkim Strona Główna dla wszystkich i o wszystkim
Każdego dnia się uczysz czegoś nowego niezależnie od wieku
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

RYBKI RÓŻNE ....

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum dla wszystkich i o wszystkim Strona Główna -> RYBKA I ŚLEDZIK ...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
milek
Administrator



Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lubuskie

PostWysłany: Pią 22:18, 10 Mar 2006    Temat postu: RYBKI RÓŻNE ....

RYBKA PO BASKIJSKU

Składniki

3/4 kg filetów rybnych (sola, dorsz, flądra, mintaj)
1/4 filiżanki sosu z krewetek (sprzedawany w butelkach w dziale z produktami pochodzenia orientalnego)
1/2 filiżanki wytrawnego białego wina
1/2 filiżanki zmiażdżonych pomidorów
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki bazylii lub oregano
3 łyżki posiekanej szalotki
1 liść laurowy

Brytfannę smarujemy olejem i układamy w niej rybę i pozostałe składniki oprócz pieprzu, przykrywamy i gotujemy przez 15 min. Usuwamy liść laurowy, a rybę przekładamy na gorący półmisek i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zwiększamy ogień i gotujemy pozostały sos, aż większość wody wyparuje (nie należy jednak dopuścić do stanu wrzenia). Gotowym sosem polewamy rybę i posypujemy pieprzem.

Danie podajemy gorące. wartość odżywcza jednej porcji: 196 kcal, 9% tłuszczu, 15% węglowodanów, 76% białek.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
milek
Administrator



Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lubuskie

PostWysłany: Pią 22:19, 10 Mar 2006    Temat postu:

RYBKA PO JAPOŃSKU

Składniki:

1kg ryb
Ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mleka 1/2szklanki wody 1 jajko 1 łyżka Vegety
4 cebule
1 słoik ogórków konserwowych
1 słoik papryki konserwowej
Zalewa: 2 szklanki wody 1/2 szklanka oleju 4 łyżki ketchupu 3 łyżki octu sól do smaku

Przygotowanie:

Ryby usmażyć w cieście naleśnikowym.
Cebulę ogórki, paprykę pokroić w kostkę.
Układać w naczyniu warstwę ryb, kostek, ryb itd.
Zagotować zalewę, przestudzić i zalać warstwy zalewą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
milek
Administrator



Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lubuskie

PostWysłany: Pią 22:20, 10 Mar 2006    Temat postu:

DORSZ PO GRECKU

Składniki:

6 kostek filetów z dorsza
8 sporych cebul,
2 pomidory,
1/2 szklanki oliwy,
2 łyżki masła,
2 cytryny,
2 ząbki czosnku,
2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek skroić, podsmażyć na oliwie na złoty kolor.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
Włożyć posolone filety.
Obłożyć je usmażoną cebulą z czosnkiem.
Na każdym filecie położyć plasterki pomidora i cytryny.
Skropić to wszystko 1/2 szklanki wody.
Piec w temp. 190*C przez 30 minut.
Polać sosem powstałym przy pieczeniu.
Podawać na gorąco do pieczywa.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
milek
Administrator



Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lubuskie

PostWysłany: Nie 15:57, 12 Mar 2006    Temat postu:

Ryba w zalewie pomidorowo-paprykowej


70 dkg filetów z ryby
1 szklanka wody
4 łyżki oleju
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
4 łyżki octu
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 srednie cebule
1 koncentrat pomidorowy (słoik)
1 papryka
2-3 liście laurowe
mąka
1-2 jajka
sok z cytryny
sól
pieprz
olej do smażenia
Rybę rozmrozić osuszyć w ręcznik papierowy skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą ale nie za mocno Jeśli filety są bardzo duże można podzielić na mniejsze kawałki, odstawić na 30 min Następnie moczyć w jajku i obtaczać w mące dociskając ja do ryby .Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano
Do garnka wlać wodę dodać olej ocet sól, cukier ,pokrojona w grubą kostkę paprykę ,pokrojoną w krążki cebule .przecier i przyprawy .Wszystko chwilkę gotować(aż papryka nie będzie na pół miękka) Ciepła rybe ułożyć w misce i zaląc gorącą zalewą warstwami rozkładac cebule i papryke Ostudzić najlepiej zostawić w lodówce do następnego dnia .Z zalewy zrobi sie dość gesty sos a rybka w smaku bedzie pomidorowo paprykowa .Naprawde smaczna polecam



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ewa
Gość






PostWysłany: Czw 17:05, 23 Mar 2006    Temat postu:

PSTRĄG PIECZONY W SOLI

Składniki:
1 średni pstrąg na osobę (cały),
1 duża cytryna, bazylia (najlepiej prosto z krzaczka),
1/2 kg grubej soli + 1/4 szklanki wody (na rybę), pieprz

Jak przyrządzić?
Sprawioną i wypatroszoną rybę myjemy. W nacięcie wkładamy cienkie plasterki cytryny i listki bazylii. Pieprzymy. Sól mieszmy z wodą. Na blachę wykładamy około 1/3 soli. Kładziemy na to rybę. Do reszty soli dodajemy porwaną bazylię i obkładamy nią rybę. Całość powinna być przykryta warstwą soli! Wstawiamy do piekarnika do 180*C na około 25-30 minut. Po upieczeniu łatwo zeskrobać solną warstwę która jest twarda. Podajemy z ryżem i sałatką.

Potrzebne przybory:
blacha, nóż, miseczka do soli

Jak podawać?
W całości, z ryżem i warzywami (ja robię np. marchewkę na parze)

Czas przygotowania:
25-30 pieczenia + 15 minut przygotowanie
Powrót do góry
Gość







PostWysłany: Czw 17:25, 23 Mar 2006    Temat postu:

Śledzik po kaszubsku

Składniki:
- 1 kg płatów śledziowych,
- 1 ketczup,
- 5 marchewek,
- 5 główek cebuli,
- 6 łyżek oleju,
- pieprz,
- vegeta,
- papryka ostra.

Jak przyrządzić?
Śledzie wymoczyć, pokroić w grubą kostkę. Marchew ugotować na pół miękko, zetrzeć na tarce jarzynówce, podsmażyć z 3 łyżkami oleju. Cebulę pokroić w pół ćwiartki, poddusić w 3 łyżkach oleju, po ostudzeniu dodać do śledzi razem z przyprawami i ketczupem.

Życzę smacznego - są przepyszne.

Potrzebne przybory:
Nóż i deska.

Jak podawać?
Z pieczywem.



Czas przygotowania:
Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum dla wszystkich i o wszystkim Strona Główna -> RYBKA I ŚLEDZIK ... Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin