Forum dla wszystkich i o wszystkim Strona Główna dla wszystkich i o wszystkim
Każdego dnia się uczysz czegoś nowego niezależnie od wieku
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

RYBKA Z RÓŻNYCH STRON ŚWIATA

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum dla wszystkich i o wszystkim Strona Główna -> RYBKA I ŚLEDZIK ...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ewa
Gość






PostWysłany: Czw 17:07, 23 Mar 2006    Temat postu: RYBKA Z RÓŻNYCH STRON ŚWIATA

RYBA NIEZGODY

Składniki:
1 średni karp, 8 cebul, sok z cytryny, 1 cukinia, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 8 ząbków czosnku, brokuły, olej do smażenia, sól, cytryna, czarne oliwki, 1 jajo, mąka, bułka tarta.

Jak przyrządzić?
Karpia wypatroszyć , podzwonkować, posolić i skropić sokiem z cytryny i po 30 min. obtoczyć w mące i opanierować w jajku i bułce. Upiec każdy dzwonek na złoty kolor. Ząbki czosnku i cebule pokrojone w ósemki zrumienić, dodać pokrojoną w plasterki cukinię i pokrojoną w paski paprykę. Przesmażyć. Gdy warzywa będą miękkie dodać różyczki brokułów, posolić i jeszcze chwilę poddusić. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warzywa i rybę, na wierzchu ułożyć oliwki i plasterki cytryny. Zapiekać ok. 30 minut.

Jak podawać?
Ciepłą, prosto z piekarnika.


Uwagi:
Nazwę potrawa zawdzięcza imprezie u moich rodziców, która skończyła się wymówkami pewnego męża do żony: czemu Ty takich dobrych rzeczy nie gotujesz? (to brutal był swoją drogą).

Powrót do góry
Ewa
Gość






PostWysłany: Czw 17:09, 23 Mar 2006    Temat postu:

RYBA PO GRECKU ZAPIEKANA

Składniki:
- 1 kg dorsza (ja robię np. z mintaja; karpia nie polecam Smile ),
- 3 cebule pokrojone w plasterki,
- 150 ml białego wytrawnego wina,
- 5 pomidorów,
- 1 pomidor pokrojony w plastry,
- 150 ml oliwy,
- łyżka cukru,
- 150 g bułki tartej,
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku,
- pęczek natki pietruszki,
- pieprz,
- sól,
- chilli (opcjonalnie - jeśli ma być ostre),
- tłuszcz do wysmarowarowania formy.

Jak przyrządzić?
- ryby osuszyć, posolić. Wysmarować formę tłuszczem i ułożyć w niej ryby. Przykryć plasterkami cebuli i przyprawić pieprzem. Wlać wino. Rogrzać piekarnik do 200 st. C
- pomidory obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki. Miąsz polać oliwą, dodać cukier, chili (w wersji pikantnej), posolić i popieprzyć, wymieszać i połową takiego sosu polać przygotowane ryby.
-bułkę wymieszać z natką i czosnkiem, i połową tej masy posypać ryby. Całe danie w formie pokryć plastrami pomidora.
- resztę sosu pomidorowego wymieszać z masą (z bułki tartej,natki i czosnku)i polać nią ryby. Formę wstawić do piekarnika na 40 min.

Potrzebne przybory:
2 miseczki na poszczególne masy, forma do zapiekania.

Uwagi:
Lubię bardziej pikantną rybkę.

Czas przygotowania:
Czas podany w przybliżeniu wraz z zapiekaniem.

Powrót do góry
Ewa
Gość






PostWysłany: Czw 17:11, 23 Mar 2006    Temat postu:

RYBA PO MALEZYJSKU
Składniki:
- 350 g filetow z dorsza, obranych ze skory i pokrojonych w kostke
- 2 lyzki soku z cytryny
- 2 lyzki zwyklej maki
- 1 lyzeczka proszku curry
- 1/2 lyzeczki mielonego imbiru
- szczypta soli
- 1 lyzka oleju
- 25 g prazonych na sucho orzeszkow ziemnych
- 300 ml bulionu rybnego
- 2 plastry swiezego ananasa lub z puszki


Do przybrania:
krazki cebuli, zanurzone w mleku i oproszone zwykla maka, a potem obsmazone

Do podania:
gotowany ryz

Jak przyrządzić?
Rybe skropic polowa soku z cytryny i na 10 minut odstawic na bok. W tym czasie w osobnym naczyniu zmieszac make, curry, imbir i sol.
W patelni teflonowej, na tyle duzej, aby rybe mozna bylo ulozyc w pojednyczej warstwie, rozgrzac olej. Nastepnie rybe obtoczyc w mieszaninie macznej i smazyc okolo 3 minut, raz obracac. Ryba jest gotowa, jesli przy sprawdzeniu latwo da sie ja rozdzielac widelcem. Wylozyc ja z patelni i trzymac w cieple.
Reszte maki z przyprawami wsypac do patelni i podsmazyc delikatnie przez minute, dodac orzeszki, polac pozostalym sokiem z cytryny i wlac bulion rybny. Wlozyc rybe i cwiartki ananasa i przez 5 minut podgrzac.
Wylozyc do ogrzanej saleterki i przybrac cebula. Podawac na goraco z ryzem!

Powrót do góry
Ewa
Gość






PostWysłany: Czw 17:13, 23 Mar 2006    Temat postu:

Ryba po olsztyńsku

Składniki:
80 dag moszczuka, mintaja lub dorsza, 25 dag pieczarek, szklanka śmietany, pół szklanki oleju, łyżka mąki, 2 cebule, łyżka margaryny, natka pietruszki, jarzynka, pieprz.

Jak przyrządzić?
Rybę oczyścić (mrożoną rozmrozić), pokroić w dzwonka, oprószyć jarzynką, obtoczyć w mące, usmażyć na mocno rozgrzanym oleju dodając cebuląe pokrojoną w półkrązki. Oddzielnie poddusić w margarynie pieczarki pokrojone w plasterki, dodać do ryby, wlać śmietanę wymieszaną z resztą mąki, jarzynką i pieprzem. Dusić kilka minut, posypać natką. Najlepiej smakuje z ryżem.
Powrót do góry
Ewa
Gość






PostWysłany: Czw 17:16, 23 Mar 2006    Temat postu:

Ryba po szwedzku

Składniki:
- mrożone kostki rybne (średnio jedna lub dwie na osobę),
- bułka-kaizerka (jedna na osobę),
- 1/2 kostki Kasi,
- czosnek (jeden średni ząbek na osobę),
- 1/2 cytryny,
- żółty ser 10-15 dkg.

Jak przyrządzić?
Zamrożone kostki rybne posolić ułożyć w naczyniu żaroodpornym i obficie skropic cytryną. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika na ok. 10-15 min. Ryba powinna się w nim przez 10 min. dusić. W tym czasie wydrążyć środki z kaizerek, wrzucić je do rondelka do tego dodać 1/2 kostki Kasi i wycisnąć ząbki czosnku. Postawić na ogniu i mieszając doprowadzić do jednolitej masy. Zółty ser zetrzeć na tarce.
Wyjąć rybę z piekarnika, rozłożyć na niej masę z rondelka, posypać to żółtym serem i ponownie wstawić do piekarnika BEZ PRZYKRYCIA na ok. 15 min. tak, żeby ser na wierzchu zapiekł się.

Jak podawać?
Podawać z ryżem
Powrót do góry
Gość







PostWysłany: Czw 17:18, 23 Mar 2006    Temat postu:

Ryba smażona po chińsku

Składniki:
75 dag filetów rybnych, 4 duże pieczarki, białko jaja lekko ubite, półtorej łyżki mąki ziemniaczanej, kawałek świeżego imbiru lub pół łyżeczki sproszkowanego, 2 cebule, 5 łyżek oleju, łyżka smalcu, sól. Sos: 8-10 łyżek rosołu z kury (może być z kostki) 5 łyżek wódki wyborowej, po półtorej łyżeczki cukru i mąki ziemniaczanej. Można również do smaku dodać sok z cytryny, jeżeli lubicie sos słodko-kwaśny.

Jak przyrządzić?
Rybę pokroić na nieduże kawałki, usunąć wszystkie ości. Posypać solą i mąką ziemniaczaną, wymieszać z białkiem i odstawić na chwilę w chłodne miejsce. W woku lub na patelni z grubym dnem rozgrzać 3 łyżki oleju i smalec. Włożyć kawałki ryby i smażyć po minucie z obu stron, przełożyć na ogrzany talerz. Składniki sosu dobrze wymieszać w miseczce. Na pozostałym gorącym oleju minutę smażyć pieczarki pokrojone w dość grube plastry, cebulę pokrojoną w piórka i posiekany imbir (lub w proszku). Następnie wlać sos, gotować chwilę, aż zgęstnieje, włożyć rybę. 2-3 razy delikatnie ją przewrócić. Zmniejszyć ogień i dusić 5 minut (wtedy można dodać sok z cytryny, jeżeli istnieje taka konieczność).

Jak podawać?
Podawać z ryżem na sypko i z ulubioną sałatką lub duszonymi warzywami po chińsku.

Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum dla wszystkich i o wszystkim Strona Główna -> RYBKA I ŚLEDZIK ... Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin