Forum dla wszystkich i o wszystkim Strona Główna dla wszystkich i o wszystkim
Każdego dnia się uczysz czegoś nowego niezależnie od wieku
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

KREMY I DESERY

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum dla wszystkich i o wszystkim Strona Główna -> Ciasta i ciasteczka ....
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Rafał
Gość






PostWysłany: Pią 22:08, 10 Mar 2006    Temat postu: KREMY I DESERY

KREM BANANOWY

Składniki:

6 bananów,
1/2 szklanki mleka,
1 szklanka śmietany kremówki,
3 łyżki cukru,
1 1/2 łyżki żelatyny

Przygotowanie:

Żelatynę wymieszać z zimnym mlekiem, gdy napęcznieje podgrzewać, aż się rozpuści, ostudzić. Oziębioną w lodówce śmietankę ubić na pianę, pod koniec ubijania dodawać powoli rozpuszczoną w mleku żelatynę. Banany umyć, obrać a następnie pokroić w plasterki. Ułożyć w salaterce, posypać równomiernie cukrem, przykryć ubitą śmietaną, spiętrzając. Wstawić do lodówki.
Powrót do góry
Gość







PostWysłany: Pią 22:10, 10 Mar 2006    Temat postu:

PYSZNY DESER

Składniki:

1 Beza .
150 g Owoców karmelizowanych
30 g Bitej śmietany

Beza:
3 Białka
1,5 łyżeczki Mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki Octu winnego
Szczypta soli
Cukier - 180 g
Karmelizowane owoce:
50g Mango b/s skóry
150 g Banan -(odkroić końcówki, wyporcjować na 4 podłużne części)
20 g Masła
50 g Cukru

Winiak 50g

Sok pomarańczowy - 20 g

Przygotowanie:

Beza:
Ubić pianę z białek dodając szczyptę soli i cukru, na koniec wymieszać z mąką ziemniaczaną i octem winnym. Formować bezy, piec w temp. 180 st. C tak, aby były w środku surowe.
Karmelizowane owoce:
Masło sklarować, dodać cukier, skarmelizować, dodać owoce, polać winiakiem, trochę odparować, następnie podlać sokiem z pomarańcza i ponownie odparować.
Całość:
Skarmelizowane owoce wyłożyć w głębokim talerzu w formie gwiazdy, na całość ułożyć bezę, udekorować bitą śmietaną.
Powrót do góry
Rafał
Gość






PostWysłany: Pią 22:11, 10 Mar 2006    Temat postu:

RACUCHY RYŻOWE

Składniki:

120g mąki pszennej

120g ryżu

2 jajka

100 ml śmietany

2 łyżeczki proszku do pieczenia

paczka cukru waniliowego

olej słonecznikowy do smażenia

cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Przesianą mąkę wymieszać dokładnie ze śmietaną, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i ubitymi jajkami na gładką masę. Dodać ugotowany ryż. Jeszcze raz wymieszać. Ciasto kłaść łyżką na gorący tłuszcz i smażyć na rumiano. Podawać gorące posypane cukrem pudrem.
Powrót do góry
Ewa
Gość






PostWysłany: Nie 2:44, 12 Mar 2006    Temat postu:

SOPEL LODU

2 kostki masła
2 paczki biszkoptów
3 różne galaretki (jedną rozpuścić osobno)
4-5 łyżek budyniu (proszek)
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
6 żółtek
3 łyżki kakao
zapach rumowy, wódka, 1/2 cytryny

Żółtka utrzeć z cukrem i budyniem, zagotować mleko i dodać do masy ciągle mieszając, wyłożyć na talerz i ostudzić.
Masło zmiksować, dodawać ostudzoną masę po łyżce. 2 galaretki rozpuścić, ostudzić maczać w niej biszkopty i układać w dużej tortownicy (można podzielić na dwie części , do jednej dodać kakao).
Wyłożyć na jasną masę truskawki lub inne owoce. Znów moczone biszkopty i masę z kakao, znów owoce i zalać galaretką.
Powrót do góry
Gość







PostWysłany: Nie 2:52, 12 Mar 2006    Temat postu:

CAPPUCCINO NA ZIMNO

Składniki

2 szklanki mleka w proszku
3 serki homogenizowane waniliowe
25 dag margaryny
1/2 szklanki cukru
2-3 opakowania okrągłych biszkoptów (ok. 30 dag)
1 żółtko
3 galaretki pomarańczowe
2 łyżki żelatyny
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Sposób wykonania

W półtorej szklanki gorącej wody rozpuścić 1 galaretkę i ostudzić. Następnie nasączać biszkopty w tej galaretce i kłaść jeden obok drugiego na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie. Margarynę, cukier i żółtko utrzeć na pulchną masę, następnie dodawać powoli serki homogenizowane, mleko w proszku, rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody i ostudzoną kawę, cały czas ucierając. Pod koniec dodać letnią żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na biszkopty. Gdy masa zgęstnieje ponownie nasączyć biszkopty w galaretce i kłaść na masę jeden obok drugiego. Ciasto włożyć na 1/2 godziny do lodówki. Dwie galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu, a gdy zacznie tężeć polać ciasto. Schłodzić. Najlepiej podawać następnego dnia.
Powrót do góry
Rafał
Gość






PostWysłany: Pon 23:31, 13 Mar 2006    Temat postu:

Blok czekoladowy

Składniki:
- paczka pełnego mleka w proszku (500g),
- 3 podwójne opakowania herbatników (np.bebe),
- 4 łyżki kakao,
- 2 szklanki cukru,
- kostka masła (lub margaryny),
- pół szklanki wody,
- wiórki kokosowe do dekoracji.

Jak przyrządzić?
Herbatniki łamiemy i kruszymy do miseczki. Do garnka wlewamy wodę, podgrzewamy, rozpuszczamy masło, dodajemy cukier (cały czas mieszamy) i 4 łyżki kakao. Rozpuszczoną masę przelewamy do miksera, dodajemy mleko w proszku ciągle mieszając. Wszystko juz się połączyło, ale jeszcze nam nie zastygło? Świetnie, wyłączamy mikser, dodajemy pokruszone herbatniki i mieszamy łyżką. Pozostaje nam tylko wyłożenie prostokątnej formy papierem do pieczenia, przelanie masy i włożenie całości do lodówki. Blok powinien miec około 2 cm wysokości, łatwiej go wtedy kroić, można posypać wiórkami przed włożeniem do lodówki.

Uwagi:
ŻADNEGO PIECZENIA! BŁYSKAWICZNIE SIĘ PRZYGOTOWUJE, ODPORNE NAWET NA NIEDOŚWIADCZONYCH W KUCHNI Wink
Trzeba uwijać się z dodawaniem herbatników, ja wygiełam łyżkę za pierwszym razem - masa bardzo szybko gęstnieje.

Czas przygotowania:
Stygnie kilka godzin w lodówce. Po pokrojeniu też najlepiej przechowywać w lodówce

Powrót do góry
Gość







PostWysłany: Pon 23:39, 13 Mar 2006    Temat postu:

Czekolada domowa

Składniki:
0,5 szkl. mleka, 1,5 szkl. cukru, 25 dag mleka w proszku, 1 cukier waniliowy, 1 łyżka kakao, 12,5 dag masła roslinnego lub margaryny, wafle - andruty (niekoniecznie), bakalie (niekoniecznie).

Jak przyrządzić?
Do garnka wlać mleko, wsypać cukier zwykły i waniliowy. Postawić na ogniu i gotować przez 10-15 minut, od czasu do czasu zamieszać. Następnie dołożyć kakao i gotowac mieszając przez cały czas, ok. 3-4 minuty. Zdjąć z ognia i wsypać przez sitko mleko w proszku. Dołożyć masło i dokładnie wymieszać. Chwilę jeszcze gotować, mieszając cały czas. Zdjąć z ognia i wlać do formy. Poczekać aż wystygnie i włożyć do lodówki aby stężała. Smacznego!
Uwagi:
Podczas dokładania masła można dołożyc bakalie (ja tego nie robię). Czekoladę można wylać na formę, która jest wyłożona waflem. Po wylaniu przykryć drugim. Łatwiejsze do zjedzenia, bo ta czekolada nigdy nie będzie tak sztywna jak ta ze sklepu.

Czas przygotowania:
Najdłużej się czeka na stwardnienie...
Powrót do góry
Gość







PostWysłany: Pon 23:41, 13 Mar 2006    Temat postu:

Czekolado-krówka
Składniki:
2 szkl. cukru, pół szkl. wody, 1 kostka margaryny Kasia, pół paczki mleka proszkowanego - dowolne, 2-3 łyżki kakao.

Jak przyrządzić?
Margarynę i cukier gotować z wodą na małym ogniu, woda musi trochę wyparować. Odstawić do ostygnięcia na 5 min. Mieszając ciągle, wsypać pół paczki (lub trochę więcej) mleka proszkowanego, aby nie było grudek, wsypać kakao. Dobrze wymieszać. Wylać na płaski talerz, wstawić na parę minut do lodówki. Kroimy i jemy.

Powrót do góry
Gość







PostWysłany: Pon 23:43, 13 Mar 2006    Temat postu:

Kokosanki

Składniki:
- 4 białka,
- 200 g cukru,
- 200 g wiórków kokosowych,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.

Jak przyrządzić?
1. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać sok z cytryny i cukier. Mieszać aż powstanie pienista, błyszcząca masa.

2. Dodać wiórki. Łyżkami formować ciastka i nakładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20-30 minut w 150 stopniach. Ciasteczka powinny być lekko złote - prawie białe, na zewnątrz chrupiące, w środku miękkie.


Uwagi:
Zamiast kokosu można dodać mielonych orzechów lub migdałów. Wychodzą wtedy równie wspaniałe ciasteczka. Polecam!
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum dla wszystkich i o wszystkim Strona Główna -> Ciasta i ciasteczka .... Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin