|
dla wszystkich i o wszystkim Każdego dnia się uczysz czegoś nowego niezależnie od wieku
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Rafał
Gość
|
Wysłany: Pią 22:08, 10 Mar 2006 Temat postu: KREMY I DESERY |
|
|
KREM BANANOWY
Składniki:
6 bananów,
1/2 szklanki mleka,
1 szklanka śmietany kremówki,
3 łyżki cukru,
1 1/2 łyżki żelatyny
Przygotowanie:
Żelatynę wymieszać z zimnym mlekiem, gdy napęcznieje podgrzewać, aż się rozpuści, ostudzić. Oziębioną w lodówce śmietankę ubić na pianę, pod koniec ubijania dodawać powoli rozpuszczoną w mleku żelatynę. Banany umyć, obrać a następnie pokroić w plasterki. Ułożyć w salaterce, posypać równomiernie cukrem, przykryć ubitą śmietaną, spiętrzając. Wstawić do lodówki.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Gość
|
Wysłany: Pią 22:10, 10 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
PYSZNY DESER
Składniki:
1 Beza .
150 g Owoców karmelizowanych
30 g Bitej śmietany
Beza:
3 Białka
1,5 łyżeczki Mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki Octu winnego
Szczypta soli
Cukier - 180 g
Karmelizowane owoce:
50g Mango b/s skóry
150 g Banan -(odkroić końcówki, wyporcjować na 4 podłużne części)
20 g Masła
50 g Cukru
Winiak 50g
Sok pomarańczowy - 20 g
Przygotowanie:
Beza:
Ubić pianę z białek dodając szczyptę soli i cukru, na koniec wymieszać z mąką ziemniaczaną i octem winnym. Formować bezy, piec w temp. 180 st. C tak, aby były w środku surowe.
Karmelizowane owoce:
Masło sklarować, dodać cukier, skarmelizować, dodać owoce, polać winiakiem, trochę odparować, następnie podlać sokiem z pomarańcza i ponownie odparować.
Całość:
Skarmelizowane owoce wyłożyć w głębokim talerzu w formie gwiazdy, na całość ułożyć bezę, udekorować bitą śmietaną.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Rafał
Gość
|
Wysłany: Pią 22:11, 10 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
RACUCHY RYŻOWE
Składniki:
120g mąki pszennej
120g ryżu
2 jajka
100 ml śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
paczka cukru waniliowego
olej słonecznikowy do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Przesianą mąkę wymieszać dokładnie ze śmietaną, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i ubitymi jajkami na gładką masę. Dodać ugotowany ryż. Jeszcze raz wymieszać. Ciasto kłaść łyżką na gorący tłuszcz i smażyć na rumiano. Podawać gorące posypane cukrem pudrem.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ewa
Gość
|
Wysłany: Nie 2:44, 12 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
SOPEL LODU
2 kostki masła
2 paczki biszkoptów
3 różne galaretki (jedną rozpuścić osobno)
4-5 łyżek budyniu (proszek)
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
6 żółtek
3 łyżki kakao
zapach rumowy, wódka, 1/2 cytryny
Żółtka utrzeć z cukrem i budyniem, zagotować mleko i dodać do masy ciągle mieszając, wyłożyć na talerz i ostudzić.
Masło zmiksować, dodawać ostudzoną masę po łyżce. 2 galaretki rozpuścić, ostudzić maczać w niej biszkopty i układać w dużej tortownicy (można podzielić na dwie części , do jednej dodać kakao).
Wyłożyć na jasną masę truskawki lub inne owoce. Znów moczone biszkopty i masę z kakao, znów owoce i zalać galaretką.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Nie 2:52, 12 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
CAPPUCCINO NA ZIMNO
Składniki
2 szklanki mleka w proszku
3 serki homogenizowane waniliowe
25 dag margaryny
1/2 szklanki cukru
2-3 opakowania okrągłych biszkoptów (ok. 30 dag)
1 żółtko
3 galaretki pomarańczowe
2 łyżki żelatyny
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Sposób wykonania
W półtorej szklanki gorącej wody rozpuścić 1 galaretkę i ostudzić. Następnie nasączać biszkopty w tej galaretce i kłaść jeden obok drugiego na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie. Margarynę, cukier i żółtko utrzeć na pulchną masę, następnie dodawać powoli serki homogenizowane, mleko w proszku, rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody i ostudzoną kawę, cały czas ucierając. Pod koniec dodać letnią żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na biszkopty. Gdy masa zgęstnieje ponownie nasączyć biszkopty w galaretce i kłaść na masę jeden obok drugiego. Ciasto włożyć na 1/2 godziny do lodówki. Dwie galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu, a gdy zacznie tężeć polać ciasto. Schłodzić. Najlepiej podawać następnego dnia.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Rafał
Gość
|
Wysłany: Pon 23:31, 13 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
Blok czekoladowy
Składniki:
- paczka pełnego mleka w proszku (500g),
- 3 podwójne opakowania herbatników (np.bebe),
- 4 łyżki kakao,
- 2 szklanki cukru,
- kostka masła (lub margaryny),
- pół szklanki wody,
- wiórki kokosowe do dekoracji.
Jak przyrządzić?
Herbatniki łamiemy i kruszymy do miseczki. Do garnka wlewamy wodę, podgrzewamy, rozpuszczamy masło, dodajemy cukier (cały czas mieszamy) i 4 łyżki kakao. Rozpuszczoną masę przelewamy do miksera, dodajemy mleko w proszku ciągle mieszając. Wszystko juz się połączyło, ale jeszcze nam nie zastygło? Świetnie, wyłączamy mikser, dodajemy pokruszone herbatniki i mieszamy łyżką. Pozostaje nam tylko wyłożenie prostokątnej formy papierem do pieczenia, przelanie masy i włożenie całości do lodówki. Blok powinien miec około 2 cm wysokości, łatwiej go wtedy kroić, można posypać wiórkami przed włożeniem do lodówki.
Uwagi:
ŻADNEGO PIECZENIA! BŁYSKAWICZNIE SIĘ PRZYGOTOWUJE, ODPORNE NAWET NA NIEDOŚWIADCZONYCH W KUCHNI
Trzeba uwijać się z dodawaniem herbatników, ja wygiełam łyżkę za pierwszym razem - masa bardzo szybko gęstnieje.
Czas przygotowania:
Stygnie kilka godzin w lodówce. Po pokrojeniu też najlepiej przechowywać w lodówce
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Pon 23:39, 13 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
Czekolada domowa
Składniki:
0,5 szkl. mleka, 1,5 szkl. cukru, 25 dag mleka w proszku, 1 cukier waniliowy, 1 łyżka kakao, 12,5 dag masła roslinnego lub margaryny, wafle - andruty (niekoniecznie), bakalie (niekoniecznie).
Jak przyrządzić?
Do garnka wlać mleko, wsypać cukier zwykły i waniliowy. Postawić na ogniu i gotować przez 10-15 minut, od czasu do czasu zamieszać. Następnie dołożyć kakao i gotowac mieszając przez cały czas, ok. 3-4 minuty. Zdjąć z ognia i wsypać przez sitko mleko w proszku. Dołożyć masło i dokładnie wymieszać. Chwilę jeszcze gotować, mieszając cały czas. Zdjąć z ognia i wlać do formy. Poczekać aż wystygnie i włożyć do lodówki aby stężała. Smacznego!
Uwagi:
Podczas dokładania masła można dołożyc bakalie (ja tego nie robię). Czekoladę można wylać na formę, która jest wyłożona waflem. Po wylaniu przykryć drugim. Łatwiejsze do zjedzenia, bo ta czekolada nigdy nie będzie tak sztywna jak ta ze sklepu.
Czas przygotowania:
Najdłużej się czeka na stwardnienie...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Pon 23:41, 13 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
Czekolado-krówka
Składniki:
2 szkl. cukru, pół szkl. wody, 1 kostka margaryny Kasia, pół paczki mleka proszkowanego - dowolne, 2-3 łyżki kakao.
Jak przyrządzić?
Margarynę i cukier gotować z wodą na małym ogniu, woda musi trochę wyparować. Odstawić do ostygnięcia na 5 min. Mieszając ciągle, wsypać pół paczki (lub trochę więcej) mleka proszkowanego, aby nie było grudek, wsypać kakao. Dobrze wymieszać. Wylać na płaski talerz, wstawić na parę minut do lodówki. Kroimy i jemy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Pon 23:43, 13 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
Kokosanki
Składniki:
- 4 białka,
- 200 g cukru,
- 200 g wiórków kokosowych,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Jak przyrządzić?
1. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać sok z cytryny i cukier. Mieszać aż powstanie pienista, błyszcząca masa.
2. Dodać wiórki. Łyżkami formować ciastka i nakładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20-30 minut w 150 stopniach. Ciasteczka powinny być lekko złote - prawie białe, na zewnątrz chrupiące, w środku miękkie.
Uwagi:
Zamiast kokosu można dodać mielonych orzechów lub migdałów. Wychodzą wtedy równie wspaniałe ciasteczka. Polecam!
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
|