|
dla wszystkich i o wszystkim Każdego dnia się uczysz czegoś nowego niezależnie od wieku
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
MaŁa
Gość
|
Wysłany: Wto 22:47, 28 Lut 2006 Temat postu: Pączki , eklery , napoleonki itp |
|
|
EKLERYYYYYYY
Składniki:
Ciasto
1 szklanka wody
4 łyżki margaryny
1 szklanka przesianej mąki
3 roztrzepane jajka
Masa:
1 szklanka tłustej śmietany
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki likieru kawowego lub
1 łyżka mocnej czarnej kawy
Polewa czekoladowa
1 1/2 szklanki gorzkiej czekolady
1/4 szklanki śmietany
Sposób wykonania:
1. Wlać wodę do rondla, włożyć margarynę, podgrzewać na małym ogniu do stopienia margaryny i zagotowania wody.
Zdjąć z ognia i dodać mąkę, szybko mieszając.
Przenieść znów na ogień, stale mieszać, aż mieszanina uformuje kulkę wokół łyżki. Ostudzić.
2. Stopniowo dodawać jajka, dobrze ubijając.
Łyżeczką wykładać ciasto na natłuszczoną blachę, popryskać zimną wodą.
3. Piec w nagrzanym piekarniku 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec dalej 30 minut na złoty kolor.
Przekłuć ciastka, aby dać ujście parze.
Ostudzić w miejscu wolnym od przeciągu.
4. Ubić śmietanę na sztywno, dodając cukier puder i likier kawowy.
Napełnić ciastka.
Polać polewą czekoladową
Składniki:
Wystarcza na 20 sztuk
Piec w temperaturze 180°c
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 50 min
Kalorie 170 sztuka
Tłuszcz 8 g sztuka
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
milek
Administrator
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lubuskie
|
Wysłany: Wto 23:26, 28 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Brawo MaŁa cieszę się ze udzielasz się ja dodam moze małe efektowne ciastka ale za to dla mnie są boskie ciastka które robiła moja babcia i gdy byłam małym brzdącem to były najcudownijesze ciastka jakie można było sobie wyobrazić ahhhhhh Mója dziecinna podróż kulinarna
AMONIACZKI
SKŁADNIKI
40 dag (2 szklanki) mąki,
10 dag margaryny,
15 dag (8 łyżek) cukru,
szklanka mleka,
2 jaja,
łyżeczka sypkiego amoniaku,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
tłuszcz do blachy
[size=14]WYKONANIE
Mleko zagotować. We wrzącym rozpuścić amoniak, ostudzić. Jaja utrzeć z cukrem i margaryną, dodać przesianą mąkę, ostudzone mleko i cukier waniliowy. Szybko zagnieść ciasto (powinno mieć konsystencje ciasta pierogowego) i pozostawić w lodówce do następnego dnia. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wykroić małe ciasteczka, ułożyć je na lekko natłuszczonej blasze i piec w gorącym piekarniku, aż się zrumienią. Amoniaczki można przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu przez dłuższy czas.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Rafał
Gość
|
Wysłany: Pią 21:59, 10 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
KREMÓWKI
Składniki:
krem:
- 1 l mleka
- 20 dag cukru
- 15 dag mąki krupczatki
- 30 dag masła
- 3 żółtka
- 1,6 dag cukru waniliowego
ponad to:
- 30 dag gotowego, mrożonego ciasta francuskiego
- słoik dżemu lub konfitury malinowej
- cukier puder
Przygotowanie:
1. Ciasto rozmrozić. Podzielić na 2 jednakowe prostokąty. Wyłożyć każdy do 2 blach przepłukanych zimną wodą. Piec 10-12 min. w 220 stopniach.
2. Z cukru pudru i wody zrobić lukier i pokryć nim jeden upieczony placek ciasta.
3. Krem: Z mleka, mąki i cukru, cukru waniliowego ugotować budyń. Przestudzić. Masę zmiksować z żółtkami i utartym masłem.
4. Suchy placek posmarować konfiturą, kremem, przykryć drugim (polukrowanym) plackiem.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Rafał
Gość
|
Wysłany: Pią 22:02, 10 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
RAFAELLO W KULKACH
Składniki:
- 1 kg. orzechów laskowych,
- wiórki kokosowe,
- 1 czarna czekolada w proszku
Sposób przygotowania:
Orzecha jak najmocniej i jak najgrubiej moczymy w czekoladzie, najlepiej czarnej, i od razu gdy zamoczymy, kładziemy go do miseczki z wiórkami kokosowymi, żeby się cały w nich zanurzył. Całość wykładamy na talerzyk, tak żeby się tylko nie ściskały i wkładamy do lodówki na 1 - 1,5 godz.
Dodatkowe uwagi:
Jeśli czekolada nie będzie chciała się przyklejać do orzechów, to oznacza, że orzech jest zbyt śliski lub za stary.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ania
Gość
|
Wysłany: Wto 15:28, 14 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
Kostki kokosowe
Ciasto
45 dag mąki
2 jajka
1/3 kostki margaryny
25 dag drobnego cukru
3 łyżki płynnego miodu
3/4 szkl. mleka
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
Jajka ubić z cukrem i miodem, dodać pokrojoną na małe kawałki margarynę, dobrze utrzeć. Wsypać mąkę z proszkiem, wlać mleko, aromat i wymieszać. Piec ok. 20 min. Ostudzone ciasto pokroić na kwadraty.
Polewa
1 kostka masła
1 szkl. cukru
1 szkl. mleka
5 dag kakao
20 dag wiórków kokosowych
kieliszek wódki
Zagotować składniki polewy. Po zdjęciu rondelka z ognia wlać wódkę.
Kostki ciasta maczać w gorącej polewie i obsypać wiórkami.
Najlepsze są za 2-3 dni.
to dołączam się i ja skoro wziełać coś od Ciebie to i zostawiam dla innych buziaczek dla Was
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
|