Forum dla wszystkich i o wszystkim Strona Główna dla wszystkich i o wszystkim
Każdego dnia się uczysz czegoś nowego niezależnie od wieku
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Śledziki na różne okazje :)

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum dla wszystkich i o wszystkim Strona Główna -> RYBKA I ŚLEDZIK ...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
milek
Administrator



Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lubuskie

PostWysłany: Pią 22:21, 10 Mar 2006    Temat postu: Śledziki na różne okazje :)

SLEDZIK Z JABŁKAMI

Składniki:

3 solone śledzie,

3 jabłka,

2 łyżki przecieru pomidorowego,

1 cebula,

200 ml śmietany,

Zalewa : 100 ml octu 10 %, 300 ml wody, 2 łyżeczki cukru, 4 goździki, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 2 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, kilka ziarenek czarnego pieprzu.

Przygotowanie:

Śledzie wymoczyć, usunąć ości i przygotować filety jak do rolmopsów. Jabłko i cebulę zetrzeć na tarce o średnich otworach dodać przecier pomidorowy i odrobinę cukru. Wszystko dokładnie wymieszać. Otrzymaną masą smarować wewnętrzną stronę połówek śledzi, zwinąć i spiąć wykałaczką. Pozostałe jabłka pokroić w kostkę i włożyć ze śledziami razem do słoika. Zalać zimną marynatą z octu przegotowanego z cukrem i przyprawami. (Do wystudzonej marynaty dodać przecier pomidorowy). Po dwóch dniach wyjąć śledzie ze słoika, polać śmietaną i obłożyć marynowanymi jabłkami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ewa
Gość






PostWysłany: Czw 0:56, 23 Mar 2006    Temat postu:

Śledzie po balatońsku

10 filetów matiesów
4 łyżki majonezu
10 dag kremówki
cebula,
3 łyżki groszku konserwowego
sok z jednej cytryny
łyżka kaparów
natka pietruszki, cukier, sól, pieprz



Śledzie opłukać ( zbyt słone krótko wymoczyć ), osączyć na papierowym ręczniku, zwinąć
w roladki i ułożyć na półmisku. Śmietanę ubić, wymieszać z majonezem, groszkiem, posiekaną cebulą i kaparami, doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Obłożyć śledzie sosem
i posypać posiekaną natką. Podawać z pieczywem lub z ziemniakami z wody.


Powrót do góry
Gość







PostWysłany: Czw 1:01, 23 Mar 2006    Temat postu:

Śledzie w sosie greckim

1 kg świeżych śledzi
sól
4 łyżki oleju
4 łyżki mąki

Sos:
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
3 cebule
3 łyżki oleju
1 puszka przecieru pomidorowego
4 listki laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
sól
szczypta cukru
1 łyżeczka ostrej papryki

Śledzie wypatroszyć, opłukać, posolić, odstawić na 20 min.
Jarzyny oczyścić, umyć, pokroić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić jarzyny i przyprawy, smażyć przez 5 min. Przecier rozprowadzić kilkoma łyżkami wody, dodać do jarzyn, przyprawić, wymieszać, dusić przez 5 min. Śledzie oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej, smażyć śledzie po 3 min z obu stron, przełożyć do sosu, dusić 15 min.




Bardzo smaczne ŚLEDZIE PO NORWESKU!!!

- 8 filetów śledziowych
- 2 szkl. mleka
- 3 jajka na twardo i koperek do przybrania
sos:
- 3 łyżki kaparów
- 1 cebula
- peczek szczypiorku i koperku
- 1 korniszon
- po 1/2 szklanki majonezu i gęstej śmietany 30%
- 1 łyżka keczupu
- 1 łyżeczka łagodnej curry
- cukier, sól, pieprz

1. Śledzie moczyć w mleku, odsączyć, pkroić na małe kawałki.
2. Kapary, cebulę, korniszona, szczypiorek i koperek drobno posiekać.
3. Śmietanę, keczup i majonez wymieszać, dodać posiekane warzywa, doprawić do smaku.
4. Śledzie polać sosem i udekorować jajkami i koperkiem. (Jajka można też pokroić w kostkę i dodać do środka).





czerwone śledzie

5 płatów śledziowych
4 cebule
Ketchup
smalec ( do zeszklenia cebuli)
zalewa:
2 łyżki octu
pół litra wody
liść bobkowy
ziele angielskie

Pół litra wody zagotować z dodatkiem octu, i przypraw(zalewa). Zostawić aby ostygła i włożyć w nia śledzie. Trzymać ok 3 godzin lub więcej.
Sledzie wyjąc z wody i pokroić na małe kawałki,
Cebule pokroić na kostkę, wsypać na patelnię i zeszklić. Jak juz bedzie zeszklona to wlać kilka łyżek ketchupu. Ja polecam TORTEX. Poczekać az ostygnie. Zmieszać ze sledziami. Najlepsze są na drugi dzień.
Powrót do góry
Gość







PostWysłany: Czw 1:04, 23 Mar 2006    Temat postu:

śledź po fińsku
6-8 filetów solonych
1 szkl gęstej śmietany
1 1/2 łyżki drobno posiekanej natki
średnia cebula drobno posiekana
1-11/2 łyżki ostrej musztardy
1 łyżeczka soku z cytrynay
1 1/2 łyżki cukru pudru (tak dobrze czytacie)
3/4 puszki groszku

Do śmietany dodać wszystko z wyjątkiem śledzi. Wymieszać. Zalać tym śledzie. Jeżeli śledzie są mocno słone , najpierw oczywiście je wymoczyć.
Nawet mój tata, który takich eksperymentów nie lubi, zajadał sie tymi śledziami i zdziwil sie, gdy mu powiedziałam o cukrze w pudrze Very Happy



Śledzie Hejkele

1 cebula
2 czubate łyżeczki majonezu
1 łyżeczka musztardy
3 filety śledziowe Matjasy
3 jajka

Jajka ugotować na twardo - pokroić drobno. Pokroić drobno cebulę.
Płaty pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać pieprz.

Można dodać też ogórek konserwowy.

Powrót do góry
Gość







PostWysłany: Czw 1:05, 23 Mar 2006    Temat postu:

Sałatka śledziowa a'la salsa
1 kg śledzi (matjasy)
1 średnia cebula
1 łyżka rodzynek
papryka konserwowa
4 ogórki kiszone
1 łyżka oleju
koncentrat pomidorowy
1-2 łyżki keczupu


Śledzie moczyć ok. 1 godz. w wodzie lub mleku, nastepnie pokroić w paseczki szer. 1-1,5 cm. Cebulke pokroić w kostke i zeszklic na oleju. Paprykę i ogórki pokroić w paseczki. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Wszyskie składniki wymieszać dokładnie z koncentratem i keczupem.
Sałatka świetna jako przystawka, najlepiej smakuje na drugi dzien. SMACZNEGO
Powrót do góry
Gość







PostWysłany: Czw 1:06, 23 Mar 2006    Temat postu:

Sałatka śledziowa po duńsku

4 filety śledziowe a la matyjas,
2 średnie cebule,
3 średnie ugotowane w łupinach ziemniaki,
2 kwaśne jabłka,
2 średnie buraki ugotowane w łupinach,
2 ogórki konserwowe
300 ml mleka,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sos:
2 łyżki masła,
1 łyżka mąki,
200 ml jasnego piwa,
1 łyżka ostrej musztardy,
1 łyżka soku z cytryny,
cukier i sól do smaku.

Śledzie wymoczyć 2 godz w mleku. Wyjąć osuszyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki i buraki obrać z łupin i wraz z obranymi i pozbawionymi gniazd nasiennych jabłkami również pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Odstawić na 1/2 godz. Przygotować sos: Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Rozprowadzić ją piwem. Gotować na małym ogniu do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dodać sok z cytryny i musztardę. Doprawić cukrem i solą. Dokładnie wymieszać. Schłodzić do temperatury pokojowej. Sosem polać sałatkę. Wymieszać. Posypać zieleniną. Podawać z białym pieczywem.

Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum dla wszystkich i o wszystkim Strona Główna -> RYBKA I ŚLEDZIK ... Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin