Forum dla wszystkich i o wszystkim Strona Główna dla wszystkich i o wszystkim
Każdego dnia się uczysz czegoś nowego niezależnie od wieku
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ciasta różne .....
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum dla wszystkich i o wszystkim Strona Główna -> Ciasta i ciasteczka ....
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Nie 2:57, 12 Mar 2006    Temat postu:

CYGAŃSKA DROGA

30 dag maku
20 dag cukru pudru
15 dag margaryny
10 dag masła
3 dag kakao
10 dag bakalii (orzechy,rodzynki)
8 jajek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 galaretki
Mak sparzyć przemielić 2 razy. Masło i margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, ucierając dodać mak, mąkę, wodę, kakao
i bakalie,wymieszać na końcu dodać ubitą pianę, wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części upiec 2 placki.

Biszkopt
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
szczypta proszku do pieczenia
Upiec biszkopt. Ostudzony biszkopt pokroić na paski szerokości 2 cm.

Masa orzechowa
20 dag zmielonych orzechów
1 szklanka gorącego mleka
1 szklanka cukru pudru
cukier waniliowy
25 dag masła
Orzechy zalać wrzącym mlekiem, wymieszać i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po łyżce ostudzonych orzechów, ciągle ucierając.

Przekładanie placków
Na pierwszy blat makowy wyłożyć połowę masy, ułożyć na niej paski biszkopta w odległości ok. 2 cm. Do rowków wlać krzepnącą galaretkę, pozostawić do stężenia. Następnie posmarować drugą połowę masy i przykryć drugim plackiem makowym. Placek polać polewą.
Powrót do góry
Gość







PostWysłany: Nie 3:07, 12 Mar 2006    Temat postu:

Ciasto 3Bit

Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1łyżeczka proszku do pieczenia
2łyżki kakao
2łyżki oliwy
1łyżka wody
Masa:
mleko skondensowane słodzone
1 kostka margaryny
8 paczek herbatników
Wykonanie:
Upiec biszkopt z podanych jw. składników i podzielić go na dwie części.Mleko skondensowane gotować 2,5 godziny. Ostudzić. Do zimnej masy z mleka dodać kostkę margaryny. Zmiksować na puszystą masę. Przekładać nią biszkopt i ciastka na podany poniżej sposób: biszkopt-masa ciastka-masa ciastka-masa ciastka-masa biszkopt-masa Wierzch ciasta posypać kruszonymi herbatnikami. Ciasto odstawić na pół godziny do schłodzenia. Podawać do kawy, herbaty. Podany przepis jest do wykonania na dużą blachę.
Powrót do góry
Ewa
Gość






PostWysłany: Nie 3:09, 12 Mar 2006    Temat postu:

Ambasador
Składniki:
• 4 jajka
• 2 budynie śmietankowe
• 4 serki waniliowe homogenizowane
• 2 szkl mąki
• 1 szkl cukru pudru
• 1 masło roślinne
• 2 łyżki kakao
• 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 cukry waniliowe

Sposób przyrządzenia:
Do jednego naczynia wsypać mąkę, 1/2 szkl cukru pudru + cukier waniliowy, 1/2 masła, kakao, 1 jajko, proszek do pieczenia. To wszystko zagnieść i włożyć do lodówki.
MASA: 3 całe jajka, 1/20 szkl cukru pudru, cukier waniliowy, 1/2 masła - ubić to mikserem potem podgrzać lekko (NIE GOTOWAĆ !!). Następnie miksując dodać 2 budynie potem serki. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedną pokruszyć (lub zetrzeć na tarce) na dno prodiża lub blaszki, na to wylać masę serową, na wierzch znowu pokruszyć drugą część ciasta. Piec ok 45 minut.

Powrót do góry
Ewa
Gość






PostWysłany: Nie 3:10, 12 Mar 2006    Temat postu:

Placek kokosowy

Składniki na biszkopt:
1. 3/4szklanki cukru
2. 4 jajka
3. 1 szklanka maki
4. 1 budyn waniliowy
5. 1 lyzeczka proszku do pieczenia
6. 2 lyzki oleju
Sposób wykonania:
Ubic bialka na sztywno z cukrem ,dodac żółtka i reszte produktow.Piec ok.30 minut w tem.180*
Skłaniki na blat kokosowy:
1. 2 paczki wiorek kokosowych
2. 1 szklanka cukru
3. 5 bialek
Sposób wykonania:
Bialka z cukrem ubic na sztywno,do tego dodac wiorki i lekko wymieszac.Mase wyłożyć na dobrze wysmarowana blaszke i piec ok.20 min.w 180*
Składniki na krem:
1. 1 puszka ananasow
2. 1 margaryna
3. 1 budyn waniliowy
4. 5 zoltek
Sposób wykonania:
Ananasy oddzielic od soku i pokroic w kostke.Czesc soku zagotowac a w drugiej czesci rozpuścić budyn i dodac żółtka,rozmącić.Wlac to na gotujący sok i chwile pogotowac.Po ostygnieciu masy dodac margaryne i zmiksowac.
Biszkopt posmarowac cienko kremem i ułożyć ananasy ,znowu posmarowac kremem i przyłożyć blat kokosowy.


Powrót do góry
Ewa
Gość






PostWysłany: Nie 3:13, 12 Mar 2006    Temat postu:

SNIKERS

Składniki:
Ciasto:
• 60 dkg mąki
• 3/4 szklanki cukru
• 2 jajka
• 20 dkg margaryny Kasi
• 3 łyżki mleka
• 3 łyżki miodu
• 2 łyzeczki sody oczyszczonej
• 1 opakowanie cukru waniliowego
Polewa orzechowa:
• 1/2 kostki margaryny Kasi
• 4 łyżki cukru
• 2 łyzki miodu
• 20 dkg posiekanych orzechów włoskich
Krem 1:
• 1 opakowanie budyniu śmietankowego
Krem 2:
• 1 puszka skondensowanego mleka słodkiego


Wykonanie:
1] Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przesianą przez sito, na stolnicę posiekać z Kasia. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części.
2] Trzy identyczne formy {20 na 30} posmarować Kasią i wyłożone papierem do pieczenia, wylepić cienko ciastem. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową i upiec razem z pozostałymi.
3]Ugotować budyń śmietankowy wg. przepisu na opakowaniu zużywając o 1/3 mleka mniej, niż podano w przepisie.
4] Puszkę z mlekiem wstawić do garnka z wodą i gotować 3 godz.-ostudzić.
5] Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym karmelem , a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową.
PALCE LIZAĆSmile SMACZNEGO

PRZEPISEM TZN PLACKIEM PODBIJECIE KADZE MESKIE SERCE Wink
Powrót do góry
Ewa
Gość






PostWysłany: Nie 3:14, 12 Mar 2006    Temat postu:

Bananowiec

Składniki:
Ciasto:
• 4 jajka
• 1 szkl cukru
• 1 szkl mąki
• 1 kostka margaryny
• 3 łyżki mąki ziem.
• 2 łyżeczki proszku do piecz.
• 2 łyżki kakao
• 1 cukier waniliowy
Masa:
• 1/2 szkl cukru
• 1 kostka masła
• 3 żółtka
• 1,5 kg bananów
• 1 galaretka cytrynowa

Sposób przyrządzenia:
Ciasto: jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę z proszkiem, kakao, roztopioną margarynę, wylać do formy, piec około 45 min w 180 stopni. Przekroić na pół.
Krem: galaretkę rozpuścić tak jak w przepisie, masło utrzeć z cukrem, ciągle ucierając dodać po jednym żółtku, potem banany pokrojone w plastry i tężejącą galaretkę, wymieszać, przełożyć ciasto, na wierzchu można wylać jeszcze jedną galaretkę


Powrót do góry
Ewa
Gość






PostWysłany: Nie 3:17, 12 Mar 2006    Temat postu:

Vínarterta

Skład:
1 kostka margaryny lub masła (miękkiego)
1 szklanka cukru
2 jajka (małe)
4 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu
1/2 szklanki mleka (lub do właściwej konsystencji)
1 i 1/2 szklanki dżemu rabarbarowego lub śliwkowego
Sposób wykonania:
Rozetrzeć masło z cukrem. Dodawać jajka po jednym ubijając. Dodać mąkę, proszek, kardamon. Wlewać mleko i mieszać. Zagniatać ciasto aż będzie gładkie. Powinno być miękkie i lekko kleiste. Uformować kule z ciasta, włożyć do woreczka foliowego i schłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę. Nagrzać piekarnik do 190°C. Ciasto podzelić na 6 części i rozwałkować je do średnicy ok. 20 cm, rozłożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i piec przez 12 min lub do momentu aż brzegi będą brązowieć. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto posmarować dżemem, ostudzić, zawinąć w folię i trzymać tak przez przynajmniej parę dni. Kiedy zostawimy ciasto w chłodnym miejscu, może ono leżeć nawet parę tygodni i z "wiekiem" nabiera coraz lepszego smaku!



Powrót do góry
Ewa
Gość






PostWysłany: Nie 3:26, 12 Mar 2006    Temat postu:

Ciasto toffi ze śmietaną

Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
0,5 szklanki mąki pszennej
0,6 szklanki cukru
1 1/2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa toffi:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
3/4 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
Masa śmietankowa:
0,75 litra śmietany 30%
3 opakowania "śmietan-fix"
cukier waniliowy
Do dekoracji:
kawa mielona

Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i nasączyć kawą rozpuszczalną (1 łyżeczka na ok. 1/2 szklanki wody).

Mleko słodzone gotować ok. 1 1/2 godz. w puszce zanurzonej w wodzie. Lekko ostudzić i wylać na biszkopt. Toffi posypać pokrojonymi orzechami włoskimi.

Słodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym, następnie wsypać "śmietan-fix", delikatnie wymieszać i wyłożyć na ostudzone toffi.

Wierzch ciasta udekorować kawą mieloną. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.


Powrót do góry
Ewa
Gość






PostWysłany: Nie 3:28, 12 Mar 2006    Temat postu:

Ciasto toffi z biszkoptami

Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
0,6 szklanki mąki pszennej
0,6 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1/2 litra śmietany 30%
2 opakowania ‘śmietan-fix’
cukier waniliowy
1-2 łyżek cukru pudru
Poncz:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki gorącej wody
Ponadto:
1 puszka mleka słodzonego
ok. 30 dag okrągłych biszkoptów
2 galaretki brzoskwiniowe

Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i nasączyć ponczem.

Mleko słodzone gotować 3 godz. w puszce na karmel. Lekko ostudzić i wylać na biszkopt. Następnie ułożyć biszkopty nasączone ponczem, a na nie ubitą śmietanę z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i wymieszaną z ‘śmietan-fix’. Wierzch ciasta zalać tężejącą galaretką, rozpuszczoną wcześniej w 3 szklankach gorącej wody.
Schłodzić w lodówce.

Smacznego.


Powrót do góry
Ewa
Gość






PostWysłany: Nie 3:34, 12 Mar 2006    Temat postu:

Bananowiec z brzoskwiniami

Składniki:
biszkopt z 4 jajek
1 kg bananów
kostka masła
3 jajka
3/4 szklanki cukru do białek
3/4 szklanki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
1 galaretka wiśniowa
puszka brzoskwiń

Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.

Masło utrzeć z cukrem pudrem, żółtkami, dodać starte na tarce o dużych oczkach banany i jedną tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w jednej szklance wody. Masę wyłożyć na biszkopt.

3 białka ubić z cukrem, dodać drugą tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1 szklance wody. Wyłożyć na masę z bananami.

Na białkową masę poukładać plasterki brzoskwiń i zalać tężejącą galaretką wiśniową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.

Ciasto wychodzi bardzo wysokie, należy więc zrobić tzw. nadstawki korzystając np. z folii aluminiowej i wykałaczek dla jej usztywnienia. Ciasto włożyć do lodówki. Ciasto jest pyszne po 2 dniach.

Smacznego


Powrót do góry
Gość







PostWysłany: Nie 3:38, 12 Mar 2006    Temat postu:

Ptasie mleczko

Biszkopt:
4 jajka
0,6 szklanki mąki pszennej
0,6 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
60 dag białego sera
kostka masła
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
galaretka truskawkowa
"Ptasie mleczko":
3 białka
3 łyżki cukru
galaretka cytrynowa
Do dekoracji:
kokos
Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem rumowym.

Masło utrzeć z żółtkami, dodać cukier i zmielony 2 razy ser. Następnie dodać tężejącą galaretkę truskawkową rozpuszczoną w 1 szklance wody. Masę wyłożyć na biszkopt.

Białka ubić z cukrem, dodać tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1 szklance wody i wyłożyć na masę z serem.

Posypać kokosem i włożyć do lodówki na 3 godziny.

Smacznego



Powrót do góry
Ewa
Gość






PostWysłany: Nie 3:41, 12 Mar 2006    Temat postu:

Ciasto z Kremem Kokosowym

Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1/2 litra mleka
25 dag kokosu
25 dag masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 kieliszek spirytusu
2 galaretki pomarańczowe

Sposób wykonania:
Ubić białka, dodać cukier, następnie żółtka, ubić. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Upiec biszkopt, ostudzić i podzielić na 2 części.

Mleko zagotować, wsypać kokos, prażyć ok. 10 minut. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając po trochu prażony kokos, na końcu dodać spirytus. Krem podzielić na 2 części.

Na biszkopt wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim biszkoptem, resztą kremu. Na ciasto wylać tężejącą galaretkę przygotowaną według przepisu na opakowaniu.



Powrót do góry
Ewa
Gość






PostWysłany: Pon 23:34, 13 Mar 2006    Temat postu:

Cappuccino

Składniki:
- 3 paczki biszkoptów okrągłych,
- 1 margaryna Palma,
- 5 żółtek,
- 1 całe jajko,
- 2 szklanki mleka w proszku,
- 3 serki homogenizowane waniliowe,
- 2 łyżki żelatyny,
- 3,5 łyżki kawy naturalnej rozpuszczalnej,
- 3/4 szklanki cukru.
Jak przyrządzić?
Żółtka i jajko ubić z cukrem na parze, następnie ostudzić ciągle ubijając. Margarynę ucierać dodając po trochu ubite jajka. Następnie dodać serki i mleko w proszku ciągle ucierając. Kawę zaparzyć w 2 szklankach wrzątku, ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance gorącej wody, ostudzić dodać do masy. Biszkopt moczyć szybko w kawie i układać w tortownicy.
Na biszkopty kłaść krem potem ciastka moczone w kawie, następnie resztę kremu i znowu ciastka. Pierwszą i ostatnią warstwę powinny stanowić biszkopty.
Polać polewą czekoladową, wstawić na 2 godziny do lodówki.

Powrót do góry
Ewa
Gość






PostWysłany: Pon 23:35, 13 Mar 2006    Temat postu:

Cappuccino

Składniki:
Biszkopt: 4 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 4 łyżki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka kakao. Krem: kostka margaryny, pół szklanki cukru, 2 szklanki mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 żółtka, 3 łyżki kawy cappuccino (najlepiej waniliowej lub śmietankowej). Bita śmietana: 2 Śnieżki, półtorej szklanki mleka, 2 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy.

Jak przyrządzić?
Biszkopt: Odzielić żółtka od białek, ubić pianę z białek. Dodawać do niej pozostałe składniki, ucierając mikserem (żółtka po jednym). Piec 20 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Krem: 1 szklankę mleka i cukier zagotować. W drugiej szklance mleka roztrzepać mąkę, żółtka i kawę. Wlać do gotowanego mleka i gotować kilka minut (aby się zagotowało). Wystudzić i utrzeć z margaryną. Bita śmietana: Wszystko razem zmiksować. Wykonanie całości: Na biszkopt nałożyć krem, następnie ubitą śmietanę. Na wierzch zetrzeć czekoladę lub posypać kakao.


Uwagi:
Bitą śmietanę można zrobić w inny sposób, np. ubijając kremówkę ze Śnieżką lub Śmietana-fix (zależy od własnej inwencji:))

Czas przygotowania:
Czas bardzo przybliżony:)
Powrót do góry
Ewa
Gość






PostWysłany: Pon 23:37, 13 Mar 2006    Temat postu:

Ciasto toffi

Składniki:
Ciasto:
- 50d ag mąki,
- 0,5 szklanki cukru pudru,
- 15 dag miodu,
- 0,5 kostki margaryny,
- 2 jaja,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Krem:
- 0,5 l śmietanki kremówki (36%),
- 3 łyż. żelatyny.

Polewa:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego.

Do dekoracji:
- 10 dag posiekanych orzechów włoskich.

Jak przyrządzić?
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Dwa identyczne prostokąty formy posmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przenieść do form i piec około 15 minut w temp. 200 C. Mleko w puszce wstawić do garnka z wodą i gotować przez 3 godz. Śmietanę ubić na puszystą masę. Nastepnie dodać do niej wcześniej rozpuszczoną żelatynę. Kremem przełożyć dwa upieczone i ostudzone placki. Na wierzchu ciasta rozsmarować mleko (tw. toffi). Posypać posiekanymi orzechami.

Potrzebne przybory:
2 ręce, piekarnik, blacha.


Uwagi:
Zamiast ciasta z przpisu można upiec biszkopt kakaowy... też dobre i łatwiejsze.

Czas przygotowania:
Przez 3h gotuje się mleko słodzone, ok.15 minut piecze się ciasto...

Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum dla wszystkich i o wszystkim Strona Główna -> Ciasta i ciasteczka .... Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin